Νέα… μηνύματα από γαλάζιους βουλευτές: Οι αιχμηρές τοποθετήσεις και η εξίσωση για την Προεδρία της Δημοκρατία
Σύνθετη εξίσωση καλούνται να λύσουν στο Μαξίμου αναφορικά με το πρόσωπο, που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν το pressing στους υπουργούς για μια σειρά θεμάτων δείχνουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα δεν λείπουν και τα …μηνύματα εν όψει της ψηφοφορίας, που θα γίνει την νέα χρονιά για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να δώσουν έκταση στο γεγονός πως γαλάζιοι βουλευτές καταθέτουν αιχμηρές ερωτήσεις σε υπουργούς, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο πως οι σχετικές κινήσεις δεν λένε να κοπάσουν. Από την πλευρά τους οι βουλευτές που καταθέτουν τις ερωτήσεις σημειώνουν πως δεν είναι «αντάρτες» αλλά αυτό που θέλουν είναι να υπάρξουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.
Ήταν περίπου πριν από ένα μήνα όταν 11 βουλευτές (ανάμεσα τους ήταν ο Μάριος Σαλμάς που στην πορεία διεγράφη για όσα έλεγε περί φωτογραφικών διαγωνισμών) κατέθεσαν ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια. Με τον Γιώργο Βλάχο να επανέρχεται στο θέμα με νέα επίκαιρη ερώτηση, ενώ χθες σημείωσε πως έχει ακόμα απορίες για τα κόκκινα δάνεια.
Στο μεταξύ 8 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν καταθέσει ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας για την «επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη» (θέμα που αφορά χαμηλοσυνταξιούχους). Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως οι 8 βουλευτές δεν είναι οι ίδιοι με τους 11 που είχαν καταθέσει την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια. Και όχι μόνο αυτό αλλά συνεχίζονται οι ερωτήσεις βουλευτών για μια σειρά θεμάτων.
Για παράδειγμα, πρόσφατα ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, για τους «προκλητικούς λογαριασμούς ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών». Ερώτηση στον Θεόδωρο Σκυλακάκη κατέθεσε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που ήταν ένας εκ των έντεκα βουλευτών που είχαν καταθέσει την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια.
Ειδικότερα στην ερώτηση που κατέθεσε μεταξύ άλλων θέτει το ερώτημα ποιες ενέργειες θα γίνουν «για να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της ΔΕΗ, που έχει ουσιαστικά απολεσθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια;». Αναφέρεται δε και στον Κωστή Χατζηδάκη - πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας- λέγοντας πως αυτό που είχε χαρακτηρίσει ως «μεγάλη μεταρρύθμιση που θα μειώσει το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά» δεν απέδωσε. Μάλιστα χθες ο κ. Κακλαμάνης επανήλθε στο θέμα της ενέργειας μιλώντας στο Open και σημείωσε πως αναμένει την απάντηση του κ. Σκυλακάκη.
Δύσκολη απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Σύνθετη εξίσωση καλούνται να λύσουν στο Μαξίμου αναφορικά με το πρόσωπο, που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ερώτημα σε αυτή τη συγκυρία είναι αν θα δοθεί έμφαση στην αναζήτηση μιας υποψηφιότητας που θα σηματοδοτεί τα «ανοίγματα» και ενδεχομένως να υπερψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης ή θα δοθεί πρωτίστως έμφαση στην εξεύρεση ενός προσώπου που θα «μιλά» στους γαλάζιους βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ταχθεί υπέρ μιας υποψηφιότητας από τον κεντροδεξιό χώρο, δείχνοντας πως δεν επιθυμούν μία νέα θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου.
Χθες ο Γιώργος Βλάχος επανέλαβε δήλωση που είχε κάνει κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το καλοκαίρι πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος του γενικότερα αλλά και για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Όπως είπε «ας αφήσουμε να δούμε την άποψη της Ν.Δ. Να δούμε τα χαρακτηριστικά της πρότασης, τα πολιτικά…».
Ενδιαφέρον έχει και μία πρόσφατη αναφορά του βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος επεσήμαινε πως δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας και υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Να σημειωθεί πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες και μάλιστα στην τελευταία αρκεί σχετική πλειοψηφία. Βέβαια, στο Μαξίμου είναι δεδομένο πως δεν θέλουν να υπάρξει ένας αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. που δεν θα πουν «ναι» στην πρόταση του κόμματος.
Ποιοι υπουργοί έχουν ραντεβού με βουλευτές
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν … παράπονα γαλάζιων βουλευτών έχουν ξεκινήσει ενημερωτικές συναντήσεις με υπουργούς. Ήδη έχουν γίνει ραντεβού τις τελευταίες εβδομάδες των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και θα υπάρχει συνέχεια (π.χ. το Νοέμβριο με την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας). Τα τετ α τετ δεν είναι μόνο εντός Βουλής αλλά και εκτός και πρόσφατα υπήρξε έξοδος του Αδ. Γεωργιάδη με βουλευτές της Ν.Δ. από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και του Κυριάκου Πιερρακάκη με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η συνάντηση γίνεται σε ένα κρίσιμο momentum, καθώς στις 8 Νοεμβρίου ο κύριος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Μάλιστα θεωρείται πιθανόν να ακολουθήσει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών σε επόμενη φάση.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr