Βέλη της κυβέρνησης προς το ΠΑΣΟΚ - Ποια στρατηγική επιλέγεται απέναντι στην Χαριλάου Τρικούπη
Αποφασισμένη να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ είναι η κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αποφασισμένη να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ είναι η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τα βέλη που εκτοξεύονται προς την Χαριλάου Τρικούπη για μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής. Οι «γαλάζιοι» κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ πως λέει «όχι σε όλα» και πως δεν καταθέτει τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση, ενώ δεν λείπουν οι καυστικές αναφορές σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Στο Μαξίμου παρακολουθούν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου φαίνεται πως τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας παραμένουν κοντά σε αυτά τον ευρωεκλογών, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στην δεύτερη θέση καταγράφοντας άνοδο στα ποσοστά του (αν και παραμένει η ψαλίδα). Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. θεωρούν πως το να υπάρχει ένας αντίπαλος πόλος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και να περιορίσει διαρροές προς μικρότερα κόμματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως - με το βλέμμα στραμμένο στην δεξαμενή των αναποφάσιστων - έχουν αυξηθεί οι αναφορές στην σημασία της πολιτικής σταθερότητας.
Ταυτόχρονα από το κυβερνών κόμμα δεν θέλουν να αφήσουν χώρο στο ΠΑΣΟΚ για να απευθυνθεί σε ένα κεντρώο ακροατήριο, το οποίο σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στην εκλογική νίκη της Ν.Δ. τόσο το 2019 όσο και το 2023. Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο σε αυτό το κοινό, αυξάνονται τα πυρά προς την Χαριλάου Τρικούπη την οποία εγκαλούν πως δεν στηρίζει μία μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Νέα εστία αντιπαράθεσης πυροδότησε το γεγονός ότι δεν επετεύχθη στη Διάσκεψη των Προέδρων η απαιτούμενη πλειοψηφία για την επιλογή του Δ. Σωτηρόπουλου, στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης άσκησε σε υψηλούς τόνους κριτική στη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο συγκεκριμένο θέμα (σημείωση: το ΠΑΣΟΚ ψήφισε παρών) και σημείωσε αιχμηρά «βαδίζετε ολοταχώς στο να γίνεται -και γίνεστε- ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Για το συγκεκριμένο θέμα βέλη υπήρξαν και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, που σημείωσε πως και μετά την επανεκλογή του Ν. Ανδρουλάκη «βλέπουμε μια από τα ίδια. Μια αντιπολίτευση ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτίστηκαν μάλιστα, ψήφισαν και οι δύο παρών…».
Σε ποια θέματα ζητείται συναίνεση
Από το Μαξίμου θέλουν να πιέσουν το ΠΑΣΟΚ να πει «ναι» σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, με δεδομένο άλλωστε πως θα ανοίξει μέσα στην τετραετία το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Για παράδειγμα θα ήθελαν να εξασφαλίσουν το «ναι» από την Χαριλάου Τρικούπη για την αναθεώρηση άρθρων όπως το 16, που αφορά στα πανεπιστήμια.
Επίσης από την κυβέρνηση θα ήθελαν να πετύχουν την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές (κατά το πρότυπο των ευρωεκλογών). Για το συγκεκριμένο θέμα να σημειωθεί βέβαια πως απαιτούνται 200 ψήφοι άρα η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την θετική ψήφο από περισσότερα του ενός κόμματα της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα μένει να φανεί και ποιο πρόσωπο θα επιλέξει το Μαξίμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αν η επιλογή αυτή θα μπορούσε να φέρει την θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα αυτό φαίνεται πως υπάρχουνε δύο απόψεις στο γαλάζιο στρατόπεδο και ακόμα και δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.
Από τη μία πλευρά βουλευτές έχουν ταχθεί και δημόσια υπέρ μιας υποψηφιότητας με κεντροδεξιό προφίλ, που να προέρχεται από τις ρίζες του κόμματος. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν φωνές στην κυβέρνηση που τονίζουν πως πρέπει να βρεθεί μια υποψηφιότητα που να μιλά σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και η οποία θα μπορούσε να υπερψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr