ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη
Γιατί καθυστερεί ο Κασσελάκης το νέο του κόμμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Περιορισμένες και λιτές αναφορές στην διάσπαση που του προκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης περιείχε χτες η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε για να αποτιμήσει τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου του.
Θέλουν να αφήσουν πίσω τους τον Κασσελάκη
«Στο Έκτακτο Συνέδριο έκλεισε ένας δύσκολος κύκλος για το κόμμα μας», αναφερόταν στην ανακοίνωση, η οποία «έκλεινε» με την επισήμανση πως «προχωράμε στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων και των νομαρχιακών επιτροπών και οικοδομούμε μια νέα συλλογικότητα και πολιτική ενότητα». Το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έτσι την αίσθηση πως δεν επιθυμεί να εισέλθει σε έναν αέναο γύρο αντιπαραθέσεων με τους αποχωρήσαντες, αλλά, όπως έλεγαν στελέχη του, «να κοιτάξει μπροστά».
Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, από την οποία παραιτήθηκε η Ολυμπία Τελιγιορίδου ακολουθώντας την Θεοδώρα Τζάκρη, δεν αποφασίστηκε να υπάρξουν κινήσεις από την Κουμουνδούρου για προσφυγή στη δικαιοσύνη αναφορικά με το πόθεν έσχες και τις offshore εταιρίες του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο στελέχη σημείωναν πως αν κινηθεί αυτεπαγγέλτως η δικαιοσύνη, τότε όλα τα στοιχεία θα τεθούν στη διάθεσή της.
Με το βλέμμα στην εκλογή προέδρου
Επόμενο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η διαδικασία για την εκλογή προέδρου, με το ηγετικό επιτελείο να επιθυμεί η συμμετοχή να ανέλθει σε δεκάδες χιλιάδες και να αντιστοιχηθεί με τους αριθμούς όσων ψήφισαν για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο του κόμματος. «Η εκλογή προέδρου του Κόμματος είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για τη νέα δυναμική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καλούμε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος, στις 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί, δεύτερος γύρος, την 1η Δεκεμβρίου» αναφερόταν, άλλωστε, στην χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναλάβει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το ντιμπέιτ, δε, ανάμεσα στους υποψήφιους θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι όροι διεξαγωγής του.
Δυστοκία επί παντός επιστητού στο επιτελείο Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης καθυστερεί, πάντως, να προχωρήσει στην δημιουργία νέου κόμματος, με τους στενούς του συνεργάτες να καλούνται να αντιμετωπίσουν ουκ ολίγα προβλήματα στην πορεία μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυστοκία στην συγκέντρωση επαρκούς αριθμού βουλευτών, που θα επιτρέψουν στον αποχωρήσαντα να έχει δια αντιπροσώπων αυτόνομη παρουσία στη Βουλή, αντικατοπτρίζει άλλες -ίσως σημαντικότερες- δυσκολίες που φέρεται να αντιμετωπίζει ο ίδιος και η ομάδα του.
Κύριο ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης φέρεται να είναι το οικονομικό. Η απώλεια της πρόσβασης στην κρατική χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την στάση αναμονής που κρατούν βουλευτές που θα μπορούσαν να συνδράμουν στο νέο εγχείρημα, φέρνει τον Στέφανο Κασσελάκη ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Πληροφορίες φέρουν τον αποχωρήσαντα και τους συνεργάτες του να εξετάζουν να εγκαταλείψουν ή να περιορίσουν την ενοικίαση των γραφείων στον Ταύρο, καθώς διαφαίνεται πως οι πηγές χρηματοδότησης του νέου κόμματός του δεν επιτρέπουν την στέγαση σε γραφεία με ενοίκιο δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να επιλέξει τα πρόσωπα που θα αποτελούν τον στενό πυρήνα των συνεργατών του. Η μισθοδοσία ενός πολυμελούς κλιμακίου, όπως αυτό που διατηρούσε επί προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξαιρετικά δαπανηρή για ένα κόμμα με ελάχιστους εμφανείς πόρους, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι διάρθρωσης του κόμματός του, αλλά και άντλησης πόρων για τη συντήρηση ενός κομματικού μηχανισμού που θέλει να απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Διάσπαση σε δόσεις
Προκειμένου να επικαλύψει την καθυστέρηση να δημιουργήσει το νέο του κόμμα, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επιλέγει την τακτικής της «διάσπασης σε δόσεις». Σε καθημερινή βάση το επιτελείο του διακινεί ανακοινώσεις αποχώρησης μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δραστηριοποιούνταν σε οργανώσεις μελών και νομαρχιακές οργανώσεις που ούτως ή άλλως στέκοντας πιστές στον αποχωρήσαντα.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως τελικά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που γνωστοποίησαν πως εγκαταλείπουν την Κουμουνδούρου δεν ήταν τελικά 107, όπως αρχικά διέρρεε το επιτελείο Κασσελάκη. Επιστολές απέστειλαν προς την γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, 77 μέλη του οργάνου, που αριθμούσε σχεδόν 300 μέλη. Πρόκειται για αριθμό χαμηλότερο κατά 10 και από όσους υπέγραψαν για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.
Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες βρίσκονται ονόματα όπως ο Νίκος Καρανίκας, που δημοσιοποίησε και την σχετική επιστολή, ο Γιάννης Βουλγαράκης, ο Λεωνίδας Μπεχράκης, η Χαρά Καφαντάρη, ο Γιάννης Κουρουμπλής, η Φωτεινή Κούβελα και ο Θανάσης Οικονόμου.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr