Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Φιντάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής και αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα
Πώς απαντούν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής, αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα» τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν για τα ελληνοτουρκικά.
Συγκεκριμένα, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, διπλωματικές πηγές ανέφεραν τα εξής:
- Η ατζέντα ήταν ίδια όπως ακριβώς και στις προηγούμενες συναντήσεις. Διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα, ιδιαιτέρως δε στη συγκεκριμένη συνάντηση και το Κυπριακό.
- Ετέθησαν από την ελληνική πλευρά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγονται για την ηλεκτρική διασύνδεση.
- Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε.
Επίσης, δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
- Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας: Αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα.
- Η πάγια αναφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε ανύπαρκτη εθνική μειονότητα αντίκειται στην οφειλόμενη πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
- Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ισότητας και ισοπολιτείας για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Φιντάν: «Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα οι προτεραιότητες της Άγκυρας
Ο Χακάν Φιντάν παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το έτος 2025 στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα το 2024, εντάθηκαν οι προσπάθειές για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και κατέστησαν οι μηχανισμοί διαλόγου πιο λειτουργικοί.
Ανέφερε επίσης ότι, με βάση τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία, «ετέθησαν υπόψη της ελληνικής πλευράς οι προσδοκίες για την αποφυγή προκλήσεων από την Ελλάδα» και, όπως υποστήριξε, έγιναν συγκεκριμένα βήματα για στενή διαβούλευση προς αυτή την κατεύθυνση κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 8 Νοεμβρίου.
Ο Χακάν Φιντάν έκανε για μία ακόμη φορά λόγο για «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα, λέγοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων τους είναι μεταξύ των θεμάτων που θέτει η Άγκυρα ως προτεραιότητα στις σχέσεις της με την Αθήνα.
Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε στα μέλη της επιτροπής ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr