Νέα Αριστερά: Πρωτοβουλία Χαρίτση για τις εξοπλιστικές δαπάνες με το βλέμμα στον Φάμελλο
Οι ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που επηρεάζουν ολόκληρο το προοδευτικό στρατόπεδο, δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και τη Νέα Αριστερά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που επηρεάζουν ολόκληρο το προοδευτικό στρατόπεδο, δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και τη Νέα Αριστερά, που δημοσκοπικά καταγράφεται στο όριο εισόδου στη Βουλή. Μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, πλήθυναν τα δημοσιογραφικά ερωτήματα εάν επίκειται «επαναπατρισμός» των βουλευτών και των στελεχών της Νέας Αριστεράς, ενώ βροχή έπεσαν και τα ερωτήματα σχετικά με τις ευρύτερες συνεργασίες του χώρου «αριστερά του κέντρου».
Κάθετη διάψευση για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ
Η απάντηση της ηγεσίας της Νέας Αριστεράς ήταν κάθετη δια στόματος Αλέξη Χαρίτση: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον εμείς έχουμε φτιάξει τη Νέα Αριστερά, είναι μια νέα προσπάθεια η οποία φιλοδοξούμε να εκφράσει τις κοινωνικές αυτές δυνάμεις οι οποίες δεν εκπροσωπούνται σήμερα» είπε στο Action24.
Την άποψη του προέδρου του κόμματος ενίσχυσε, άλλωστε, και η πρόσφατη απόφαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Γραφείου. «Το πολιτικό σκηνικό θα συνεχίσει να παραμένει ρευστό όσο υπάρχει η τεράστια αναντιστοιχία με τις κοινωνικές ανάγκες. Κεντρικό ζήτημα η απουσία μιας μαχητικής αριστερής αντιπολίτευσης. Αυτός είναι ο δρόμος της Νέας Αριστεράς. Ο δρόμος της ανασύνθεσης της Αριστεράς που θα αντιπαρατεθεί στρατηγικά με την Δεξιά» αναφερόταν στην απόφαση του οργάνου. Η ηγεσία της Νέας Αριστεράς καλούσε, δε, «τους αριστερούς πολίτες σε συστράτευση στον δίκαιο αυτόν αγώνα», καθώς «σενάρια μέσου όρου και κεντρώων λύσεων δεν μας αφορούν».
Αναφορικά, δε, με φήμες που έφεραν τους βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ να εξετάζουν την αποχώρησή τους από τη Νέα Αριστερά, κάτι που θα οδηγούσε και σε απώλεια του αριθμού των «10» βουλευτών που απαιτούνται για την ύπαρξη της Κ.Ο. του κόμματος, οι δύο βουλευτές σε ιδιωτικές συζητήσεις διαψεύδουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Πρόσκληση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό
Το θέμα των συνεργασιών είναι τελείως διαφορετικό, μιας και αφορά την συνεννόηση δυο ξεχωριστών πολιτικών οντοτήτων. Ωστόσο, η σχετική συζήτηση παραμένει ενεργή, ιδίως λόγω της διάθεσης του Σωκράτη Φάμελλου να συνομιλήσει με την ηγεσία της Νέας Αριστεράς. Γι' αυτό και οι επιτελείς του κόμματος στοχεύουν να τονίσουν τα στοιχεία που διαφοροποιούν την ταυτότητά του από τα άλλα όμορα κόμματα.
Σε αυτό το σκηνικό όταν ο Αλέξης Χαρίτσης ρωτήθηκε εάν το κόμμα του είναι ανοικτό στις συνεργασίες, μιας και δημοσκοπικά κανένα από τα κόμμα του προοδευτικού χώρου δεν φαίνεται σε θέση να κερδίσει τη ΝΔ, επισήμανε πως «η πολιτική δεν είναι μόνο μια αριθμητική προσθαφαιρέσεων. Η πολιτική είναι πρόγραμμα, είναι θέσεις, είναι και ήθος». Συμπλήρωσε, δε, πως «εμείς καταθέτουμε ανοικτά τις προτάσεις μας», ενώ υπενθύμισε πως παρόλες τις επιθέσεις που δέχονταν τα στελέχη της Νέας Αριστεράς «είχαμε την τόλμη να απευθυνθούμε στα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για το ζήτημα των υποκλοπών, για το παλαιστινιακό». Ξεκαθάρισε δε πως η Νέα Αριστερά θα επιμείνει σε πρωτοβουλίες, «πάνω όμως σε συγκεκριμένα επίδικα. Δεν είναι ζήτημα ούτε προσωπικών σχέσεων ούτε δημοσίων σχέσεων».
Εφαρμόζοντας αυτή την τακτική, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, επέλεξε να απευθύνει κάλεσμα σε «όλα τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να συστρατευτούν μαζί μας. Να καταψηφίσουμε φέτος από κοινού τους αδιαφανείς, υπέρογκους υπερεξοπλισμούς του κ. Μητσοτάκη». Η επιλογή του Αλέξη Χαρίτση ισοδυναμεί ουσιαστικά με «πρόκληση» κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που πέρυσι με απόφαση Κασσελάκη και τη συμφωνία Φάμελλου και των άλλων στελεχών του είχε υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες της κυβέρνησης.
Η ματιά δυο πρώην συνεργατών του Τσίπρα για το βιβλίο της Μέρκελ
Την πολιτική που υποστήριζε η Άνγκελα Μέρκελ έψεξε ο Αλέξης Χαρίτσης, που εκλήθη να σχολιάσει όσα έγραψε η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος για τον Αλέξη Τσίπρα και τις διαπραγματεύσεις του 2025. Οι πολιτικές της «οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με μια τιμωρητική λογική απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας πως «τότε υπήρχε μια κυβέρνηση η οποία όρθωσε το ανάστημά της», αλλά έπειτα «αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε έναν επώδυνο συμβιβασμό – ήταν μια ήττα». Συμπλήρωσε μάλιστα πως την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ «πρέπει να συνεχίσουμε να την αντιπαλεύουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Υπήρχαν δυο πολιτικές γραμμές που συγκρούστηκαν ειλικρινώς και με αποφασιστικότητα» σημείωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως «έχει περισσότερη σημασία να συζητήσουμε για την πολιτική εμπειρία της διαπραγμάτευσης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να δούμε αν έχουμε λάβει τα μηνύματα και τα διδάγματα ως χώρα και κοινωνία, κάτι που δεν νομίζω πως έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια».
Γιατί οι σεισμολόγοι ασχολούνται με τα 2 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή; Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί στο ethnos.gr
«Ήταν του πρώην Δημάρχου»: Κοινό μυστικό η δράση του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας να ανατρέψουν τον Άσαντ
Instagram, Facebook, WhatsApp ακόμα υπολειτουργούν - Η ανακοίνωση της Meta
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr