Κυβέρνηση: Γιατί δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος – Τι είπε ο Μητσοτάκης για εκλογές και Πρόεδρο Δημοκρατίας
Κάλπες χωρίς αλλαγές στον εκλογικό νόμο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στον εκλογικό νόμο επαναλαμβάνει σε όλες τις συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας τέλος στα σχετικά σενάρια. Μάλιστα κατέστησε σαφές πως θα δώσει εκ νέου τη μάχη των εκλογών, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας το 2027.
«Γαλάζιες» εισηγήσεις για αλλαγή εκλογικού νόμου – Στοπ στα σενάρια από Μητσοτάκη
Το τελευταίο διάστημα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ακόμα και εννέα κόμματα θα μπορούσαν να περάσουν το κατώφλι του 3% δεν αποτελεί μυστικό πως υπήρχαν «γαλάζιοι» που εισηγούνταν αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Μία αλλαγή που θα μπορούσε να προβλέπει την αύξηση του ορίου για την είσοδο στη Βουλή (π.χ. στο 5%) αλλά και την μείωση του ποσοστού που απαιτείται για το μπόνους στο πρώτο κόμμα. Ωστόσο από το Μαξίμου υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν πειράματα με αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού.
Αυτό επανέλαβε και χθες σε συνέντευξή του στον Ant1 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «προσωπικά πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού για να κάνω πιο εύκολη την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο ελληνικός λαός κρίνει ότι πρέπει να είμαστε αυτοδύναμοι στις επόμενες εκλογές, τότε αυτή την εντολή θα μας δώσει. Αν πάλι ο λαός κρίνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, πάλι θα σεβαστούμε την εντολή του». Όπως επεσήμανε «αυτό το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνω είναι να αρχίσω να πειραματίζομαι με τη μηχανική του εκλογικού νόμου για να διευκολύνω με κάποιο τρόπο την αυτοδυναμία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί στο σημερινό σκηνικό με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία αν χρειαστεί, ο πρωθυπουργός σημείωσε «δεν μπορώ να σας προβλέψω ποιο θα είναι το εκλογικό τοπίο το 2027, ούτε και ποια θα είναι η πρόθεση των κομμάτων. Δεν ξέρουμε πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή το 2027». Χαρακτήρισε δε τη σχετική συζήτηση «εξαιρετικά πρώιμη».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε εκ νέου στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επεσήμανε στη Γερμανία κατέρρευσε, ένας ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός και στη Γαλλία αυτή η ιδιότυπη συγκατοίκηση, ένας Πρόεδρος ο οποίος δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης. Τόνισε δε πως «η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που αναντίρρητα υπάρχουν, παρά τα προβλήματα τα οποία ο κόσμος έχει, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν αυξηθεί τα εισοδήματα όσο θέλουμε και όσο πιστεύουμε ότι θα γίνει, έχει μια πολιτική σταθερότητα. Έχει μια κυβέρνηση η οποία ακούγεται στην Ευρώπη και μια κυβέρνηση η οποία, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα οποία λέει προσπαθεί να τα κάνει».
Κάλπες χωρίς αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Οι λόγοι που κλείνει η κυβέρνηση τη σχετική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι τρεις :
-Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι το 2027 για να αυξηθούν τα ποσοστά και να υπάρξει μια καλή επίδοση στις επόμενες κάλπες. Παρά το ό,τι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα «γαλάζια» ποσοστά κινούνται στα επίπεδα των ευρωεκλογών στο κυβερνών κόμμα υπάρχει αισιοδοξία πως μπορεί να αυξηθεί η συσπείρωση. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως οι διαρροές γαλάζιων ψηφοφόρων είναι κυρίως προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και επομένως υπάρχει χρόνος για την επαναπροσέγγιση τους.
-Μία αλλαγή του εκλογικού νόμου μόλις ενάμισι χρόνο μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές θα έστελνε μήνυμα ηττοπάθειας και θα οδηγούσε πιθανότατα σε … γαλάζια εσωστρέφεια. Αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στην κυβέρνηση, που επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα.
-Υπάρχει το ενδεχόμενο μία αύξηση του ποσοστού για την είσοδο στη Βουλή να συσπείρωνε τα μικρότερα κόμματα. Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. εκτιμούν πως τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά έχουν πιάσει ή κοντεύουν να πιάσουν «ταβάνι» και δεν φαίνεται να καταγραφούν μεγάλες αλλαγές στα δημοσκοπικά ποσοστά τους το τελευταίο διάστημα. Επομένως εκτιμάται πως δεν υπάρχει λόγος για να γίνει κάποια κίνηση που ενδεχομένως να συσπείρωνε αυτό το χώρο, όπου τώρα υπάρχει πολυκερματισμός δυνάμεων.Κλειστά χαρτιά για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μετάθεση για αργότερα έδωσε εκ νέου ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται τον Ιανουάριο. Δίνοντας πάντως μια εικόνα για το ποιες σκέψεις επικρατούν στο Μαξίμου επεσήμανε πως «το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή». Βέβαια επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα και πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα. Πάντως - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - είπε πως δεν σκοπεύει να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί «δεν έχω καταλήξει ακόμα στην πρότασή μας».
Η κακοκαιρία Bora σφυροκοπά τη χώρα: Δραματική κατάσταση σε Λήμνο και Ρόδο - Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα
Γιατί η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο: Τι είπε ο Μητσοτάκης για εκλογές και Πρόεδρο Δημοκρατίας
ΗΠΑ: Ο Τραμπ προτείνει τον Κας Πατέλ ως νέο διευθυντή του FBI
Προβιοτικά: Οι Μικροί Ήρωες της Υγείας μας - Μύθος ή Πραγματικότητα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr