Μαρινάκης: «Όσο ακολουθείται η πολιτική Μητσοτάκη, οι πολίτες έχουν να περιμένουν μόνο καλύτερες μέρες» - Οι στόχοι του Μαξίμου για το 2025
Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Στους στόχους της κυβέρνησης για το 2025 αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης, για τη νέα χρονιά, ξεχώρισε την ανάγκη, «να συνεχίσουμε να επιστρέφουμε σταδιακά στη μεσαία τάξη όλα όσα στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια κυρίως μέσω περαιτέρω φοροαπαλλαγών, χωρίς να γυρίσουμε ξανά στις μαύρες μέρες τις χρεοκοπίας, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο κάθε ελληνική οικογένεια και ειδικά όσες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι μονογονεϊκές και τρίτον, να δίνουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών όπως το στεγαστικό». Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα εντός του 2025 ενώ, στην ερώτηση για το εάν ανησυχεί η κυβέρνηση από την άνοδο της ακροδεξιάς, έκανε λόγο για «λαϊκισμό, είτε της αριστεράς είτε της άκρας δεξιάς» που διογκώνει τα προβλήματα αντί να τα λύνει.
«Η κυβέρνηση μειώνει φόρους στην πράξη» - Αναλυτικά η συνέντευξη
Ποιος είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της κυβέρνησης το νέο έτος; Για ποιο «επίτευγμα» θα ήσασταν υπερήφανοι στο τέλος του 2025;
Ξεχωρίζω τρεις μεγάλους στόχους: να συνεχίσουμε να επιστρέφουμε σταδιακά στη μεσαία τάξη όλα όσα στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια κυρίως μέσω περαιτέρω φοροαπαλλαγών, χωρίς να γυρίσουμε ξανά στις μαύρες μέρες τις χρεοκοπίας, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο κάθε ελληνική οικογένεια και ειδικά όσες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι μονογονεϊκές και τρίτον, να δίνουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών όπως το στεγαστικό.
Πότε να αναμένουμε πρόταση του Πρωθυπουργού για την Προεδρική εκλογή; Θα επιδιώξει η Κυβέρνηση τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, αυτό θα γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όπως ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες. Ας κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι τότε.
Πώς μπορεί μία οικονομία με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής να είναι πλήρως θωρακισμένη έναντι της διαφαινόμενης ύφεσης στην Ευρώπη; Ανησυχείτε για την πιθανότητα επανόδου σε περιοριστικά μέτρα;
Η Ελλάδα εισέρχεται στο 2025 ως το εντελώς αντίθετο παράδειγμα σε σχέση με αυτό που ήταν πριν 15 χρόνια. Το 2015 ήμασταν παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, το σημείο δηλαδή, που κανείς δεν ήθελε να φτάσει. Σήμερα, είμαστε η εξαίρεση στον ευρωπαϊκό «κανόνα» των μεγάλων ελλειμμάτων, της ανάγκης αύξησης των φόρων και της πολιτικής αστάθειας. Καταφέραμε, μετά από πολλές θυσίες των Ελλήνων πολιτών να έχουμε 3 μεγάλες πρωτιές: 1) Πρωτιά σε μειώσεις φόρων με βάση το ΑΕΠ μας σε όλη την Ευρώπη. 2) Πρωτιά σε ρυθμούς μείωσης της ανεργίας με τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας. 3) Πρωτιά στη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Συνεπώς, δεδομένου του γεγονότος ότι είμαστε μια από τις 8 χώρες της ΕΕ, της οποίας εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όχι απλώς δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αλλά οι πολίτες, όσο ακολουθείται αυτή η πολιτική από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχουν να περιμένουν μόνο καλύτερες μέρες.
Υπάρχει η πιθανότητα μείωσης ΦΠΑ εντός του 2025, όπως το ζητά επιμόνως η αντιπολίτευση;
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μειώσει μέσα σε 5 χρόνια, 72 φορολογικούς συντελεστές. Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 23 έμμεσοι φόροι μεταξύ των οποίων η μονιμοποίηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον takeway καφέ, τα αγαθά που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, τον κινηματογράφο, τις σχολές χορού κλπ.
Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, πάντοτε, όμως, με δύο προϋποθέσεις: οι μειώσεις αυτές να περνάνε στους καταναλωτές και να «βγαίνει» δημοσιονομικά ο λογαριασμός. Όσο, λοιπόν, η κυβέρνηση συνεχίζει να μειώνει φόρους στην πράξη, η αντιπολίτευση, χωρίς να έχει πάρει κανένα μάθημα απ’ τα προηγούμενα χρόνια τάζει ακοστολόγητες μειώσεις φόρων στα λόγια. Οι πρώτες είναι μια πραγματικότητα για τους πολίτες, ενώ, οι δεύτερες, δηλαδή οι μειώσεις φόρων στα λόγια, κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς καμία ουσία.
Εσχάτως πληθαίνουν τα σενάρια για έναν επικείμενο ανασχηματισμό. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα; Να τις αναμένουμε εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους;
Η συζήτηση αυτή, αφορά, ελάχιστα, ως καθόλου τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Η Κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει ακόμα και πολλά προβλήματα να λύσει. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός που με την υλοποίησή του μέσα στο 2025 θα μειώσει ακόμα περισσότερο την απόστασή μας απ’ την Ευρώπη. Οι επιλογές προσώπων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και όπως καταλαβαίνετε, ούτε γνωρίζω κάτι περισσότερο, ούτε έχω την οποιαδήποτε αίσθηση ότι επίκεινται αλλαγές.
Διαβλέπετε περιθώρια συναίνεσης με κάποια και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε θέματα όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση και εάν ναι με ποια;
Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης απαιτεί εξ ορισμού συναινέσεις. Και η κυβέρνηση θα προσέλθει στη σχετική συζήτηση όταν ανοίξει, στο δεύτερο μισό του 2025, με ειλικρινή διάθεση να βρεθεί κοινή συνισταμένη, ώστε να πετύχουμε μια τολμηρή αναθεώρηση του Συντάγματος. Στόχος μας, είναι να εξευρεθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα πλειοψηφία 180 βουλευτών. Εμείς έχουμε αυτή την διάθεση, αλλά ξέρετε η συναίνεση είναι σαν το τανγκό: Χρειάζεται δύο για να δουλέψει. Ας ελπίσουμε να μην ξαναδούμε την ίδια στάση όπως αυτή που είδαμε από το τότε ΠΑΣΟΚ το 2006, όταν η χώρα μας έχασε δύο δεκαετίες, μένοντας εκείνη και η Κούβα χωρίς την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, ή, όπως στο πρόσφατο παρελθόν όταν δεν συμφώνησαν ούτε στα αυτονόητα όπως η επιστολική ψήφος και η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με ποια κόμματα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε, εφ’ όσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές;
Είμαστε λίγο πριν τη μέση μιας διαδρομής που έχει έναν στόχο. Από την επίτευξη του οποίου θα κριθούμε απ’ τους πολίτες το 2027, δηλαδή, την υλοποίηση του προγράμματος με οποίο εκλεγήκαμε το 2023. Αυτό και μόνο μας απασχολεί. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη εντός του κοινοβουλίου που έχει συγκεκριμένο, πρόγραμμα κοστολογημένο και ρεαλιστικό. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών του 2027, η οποία αργεί ακόμα, εμείς θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι εκ του νόμου, πλέον, υποχρεωμένα να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που θα κοστολογηθεί. Μέχρι τότε οφείλουμε να σκύψουμε το κεφάλι και να συνεχίζουμε να απαντάμε στα πολλά και σημαντικά αιτήματα της κοινωνίας.
Σας προβληματίζει η δημοσκοπική άνοδος κομμάτων και σχηματισμών στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας; Που την αποδίδετε; Μπορεί η ΝΔ να επαναπατρίσει τμήμα αυτών των ψηφοφόρων;
Θα ήθελα να σας απαντήσω δίνοντας δυο διαφορετικές αλλά σημαντικές διαστάσεις. Πρώτον ότι η πρόσφατη ιστορία της χώρας μας έδειξε ότι όταν επικράτησε ο λαϊκισμός, είτε της αριστεράς είτε της άκρας δεξιάς τα προβλήματα όχι απλώς δε λύθηκαν, αλλά διογκώθηκαν. Οι ακραίες φωνές, οι έμποροι ψευτοπατριωτισμού και οι δήθεν «αγανακτισμένοι» της κάτω και της πάνω πλατείας, όταν έρχεται η ώρα να απαντήσουν με συγκεκριμένες πολιτικές μας οδηγούν στο χάος.
Δεύτερον, αν και πιστεύω ότι οι ταμπέλες αυτές είναι ξεπερασμένες, ας απαντήσουμε με την πραγματικότητα στο «Τι είναι δεξιά πολιτική;».
Είναι δεξιά πολιτική η προστασία των συνόρων και η αντιμετώπιση κρίσεων όπως εκείνη στον Έβρο; Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας; Η μείωση των διαμενόντων μεταναστών κατά 80% μέσα σε 5 χρόνια; Οι εκκενώσεις καταλήψεων και η εξάρθρωση κυκλωμάτων και εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν σε φυλακές, εφορίες κλπ; Η τάξη στα γήπεδα;
Όλα αυτά και πολλά περισσότερα περιγράφουν μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που έχει ρεαλιστική εφαρμογή απ’ την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και το μετρήσιμο αποτέλεσμα της οποίας, όταν έρθει η ώρα της κρίσης θα κερδίσει κάθε ακραία και λαϊκίστικη φωνή που δεν λέει στην πραγματικότητα τίποτα συγκεκριμένο.
Ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών μίλησε για σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για τον καθορισμό ΑΟΖ. Σας ανησυχεί κάτι τέτοιο; Μήπως η περίοδος των «ήρεμων νερών» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο φθάνει στο τέλος της;
Η κατάσταση στη Συρία είναι μεταβατική και δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες και την ΕΕ.
Η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα καθώς και η επαναφορά καθεστώτος με δημοκρατική νομιμοποίηση, θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα όλων.
Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει ισχυρό διεθνές εκτόπισμα με κύρος, συμμαχίες και φωνή. Δεν είναι πλέον ο παρίας της διεθνούς σκηνής.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε μια σχέση ειλικρινούς διαλόγου. Διάλογος σε καμία περίπτωση, όμως, δεν σημαίνει υποχώρηση. Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό. Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να διαφωνούν πολιτισμένα. Εμείς είμαστε σαφείς: Η μοναδική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διοικητές Νοσοκομείων: Χωρίς νέα στελέχη το ΕΣΥ για πάνω από έναν χρόνο – Ποιοι θα αναλάβουν πρώτα
Εκλογή ΠτΔ: Οι επιλογές του Μητσοτάκη, η συναινετική διάθεση του ΠΑΣΟΚ και η αυτόνομη υποψηφιότητα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ
Στις 10 Ιανουαρίου η ποινή του Ντόναλντ Τραμπ για τα χρήματα στην Στόρμι Ντάνιελς - Θα αποφύγει τη φυλακή
Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Πώς οι εγκληματίες ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr