Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Ο πρώτος σημαιοφόρος ΑμεΑ που διδάσκει ζωή
Σκοπός του, εάν εκλεγεί, είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους με αναπηρία - και όχι μόνο. Εάν δεν το κατορθώσει, θα συνεχίσει να διδάσκει θέληση για ζωή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Ο Παύλος Πολάκης, στην ανάρτησή του, κατηγορεί τον κ. Κυμπουρόπουλο ότι εκείνος προσβάλλει τα ΑμεΑ και όχι ο ίδιος.
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας όταν με ανάρτησή του στο facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σχολίασε μια ανάρτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, στην οποία ανέφερε ότι δεν θέλησε ποτέ μόρια, επιδόματα και χάρες. Ότι διεκδικεί ίσες ευκαιρίες και αυτό που δεν υπάρχει. Ο Παύλος Πολάκης σχολίασε: «Αν διεκδικούσες ΙΣΕΣ ευκαιρίες, κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β' στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι: (όπως δικαιούσουν ως ΑμεΑ) ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ να λες αυτά που λες!!!».
Δεν πέρασε λίγη ώρα που η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι το κόμμα του θα καταθέσει, μετά το Πάσχα, πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, μετά και την απόλυτη κάλυψη που του παρείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, έδωσε διευκρινίσεις και δήλωσε πως τα όσα έγραψε στο Facebook αποτελούσαν «πολιτική κριτική».
Αγωνιστής της ζωής
Όμως, οι αντιδράσεις στην πολιτική και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν σταμάτησαν, αφού πολλοί ένιωσαν ότι θίγεται βάναυσα ένας αγωνιστής της ζωής που έχει συγκινήσει με όσα έχει πετύχει. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και συγκίνησε το Πανελλήνιο όταν, σε ηλικία 15 ετών, έγινε σημαιοφόρος και σήκωσε -καθήμενος στο αναπηρικό καροτσάκι- την ελληνική σημαία. Ήταν 28 Οκτωβρίου 1999 όταν έγινε ο πρώτος αριστούχος μαθητής με αναπηρία παρελαύνοντας ως σημαιοφόρος με το αμαξίδιό του. Ο επιστήμονας, πλέον, Στέλιος επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, ίσως ως ελάχιστη ανταπόδοση για το παράδειγμα που έχει δώσει με τη ζωή του σε χιλιάδες ανθρώπους.
Γεννήθηκε το 1985, στον Βύρωνα. Δεκατεσσάρων μηνών διαγνώστηκε ότι πάσχει από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, αλλά η παιδική και εφηβική ηλικία του έγινε καλύτερη επειδή δίπλα του βρισκόταν συνεχώς η οικογένειά του. Το 2003 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου το 2012 αποφοίτησε αριστούχος. Το 2014 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών και την περίοδο 2013-2015 μετεκπαιδεύτηκε στα ζητήματα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Το 2016 πήρε ειδικότητα στην Ψυχιατρική και έκτοτε εργάζεται ως επιμελητής Β’ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Το 2014 συνίδρυσε το i-Living, τον πρώτο ελληνικό οργανισμό ανεξάρτητης διαβίωσης, εκλεγόμενος έκτοτε μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.
Με ένα πραγματικά σημαντικό βιογραφικό, ο επιμελητής ψυχίατρος και σεξολόγος στο Αττικό Νοσοκομείο, στα 34 χρόνια του, αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους με αναπηρία και όχι μόνο.
«Θέλω να συνεισφέρω για να μπορέσω να γίνω η φωνή του κάθε Ευρωπαίου πολίτη, που προσπαθεί να επιτύχει, χάνει αλλά προσπαθεί ξανά και ξανά για πετύχει», είπε ο ίδιος στο ethnos.gr, τονίζοντας για ποιον λόγο αποφάσισε να συστρατευθεί με τη Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, τόνισε πως εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής η βασική του προτεραιότητα θα είναι να βοηθήσει το κίνημα με αναπηρία.
Για το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε με τον Παύλο Πολάκη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μικρότητα να ανεβεί το ΦΕΚ. Ακολούθησα μια νόμιμη διαδικασία που υπήρχε κρίση, αξιολόγηση και σε αυτή τη θέση που βρίσκομαι εγώ, βρίσκομαι κάτω από μια διαδικασία υπό κρίση. Δεν είμαι μόνιμος επιμελητής, για πέντε χρόνια κρίνομαι για το αν η εργασία μου μπορεί να ανταποκριθεί στις λειτουργίες ενός νοσοκομείου, άρα έχω περάσει από μια επιτροπή, η επιτροπή με αξιολόγησε, πέρασα από μια διαδικασία 7-8 μηνών μέχρι να γίνει ο διορισμός μου. Δεν είναι μια μέρα, σηκώθηκε ένα τηλέφωνο, χρησιμοποίησα ένα νόμο και την επόμενη μέρα μπήκα. Αυτά χρειάζονται κόπο, προσπάθεια κανείς δεν μίλησε ότι δεν χρειάζονται κάποια υποστήριξη για να φτάσουμε σε αυτό που χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Υπηρεσίες για όλους, για όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους εργαλεία, τις δικές τους δυνάμεις για να μπορούν να κάνουν την εργασία τους, την οικογένειά τους, να έχουν το σπιτικό τους, να κάνουν τα ταξίδια τους, να κυκλοφορήσουν σε ένα κράτος και να έχουν την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες, δομές υγείας, εκπαίδευση. Η προσβασιμότητα δεν είναι μια θέση σε ένα νοσοκομείο, η προσβασιμότητα είναι παντού και αυτό απουσιάζει».
«Όταν πέρασα στην Ιατρική Σχολή, η προσβασιμότητα των κτιρίων ήταν ένα 15%, έτρεχα σε τεχνικές υπηρεσίες, στον πρόεδρο της σχολής για να μπορέσω να κάνω πιο προσβάσιμη τη Σχολή. Όταν έφυγα από τη Σχολή, η Σχολή είχε γίνει με δικιά μου παρέμβαση ένα 85% προσβάσιμη. Αυτό θέλει κόπο, χρόνο και ξόδεμα του δικού μου ελεύθερου χρόνου για να κάνω κάτι το οποίο είναι απαραίτητο. Αυτά δεν τα ξέρει κανένας, τα λέω γιατί είναι μια πορεία, η οποία είναι πολύ μικρή σταγόνα το ΦΕΚ που ανέβηκε και αυτό δεν είναι ντροπή, είναι άδικο γιατί χάνουμε την ουσία. Η ουσία είναι αλλαγή και η ουσία είναι να φτιάξουμε τα πράγματα, έτσι ώστε να είναι λειτουργικά και προσβάσιμα. Αυτά δεν τα ξέρει κανένας, τα λέω γιατί είναι μια πορεία, η οποία είναι πολύ μικρή σταγόνα το ΦΕΚ που ανέβηκε και αυτό δεν είναι ντροπή, είναι άδικο γιατί χάνουμε την ουσία. Η ουσία είναι αλλαγή και η ουσία είναι να φτιάξουμε τα πράγματα έτσι ώστε να είναι λειτουργικά και προσβάσιμα».
H Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, σταδιακά, οδηγεί τον ασθενή σε «εγκλωβισμό» στο ίδιο του το σώμα, ακυρώνοντας τα όργανά του, αλλά και τη φυσική λειτουργία τους. Ο Στέλιος πάλεψε απέναντι σε αυτό με «όπλο» το μυαλό, το θάρρος και την υπομονή του. Με αυτά αρίστευσε και συνέχισε να πολεμά και να προχωρά, ως σημαιοφόρος της ίδιας της ζωής, δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η διαφορετικότητά σου δεν αποτελεί -κατ’ ανάγκην- αναπηρία, αλλά γενναιοψυχία και δίψα για το παρακάτω του βίου σου. Ακόμα κι εάν δεν εκλεγεί, θα συνεχίσει να πολεμά όπως σήμερα, παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα θέλησης για ζωή.
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr