Σταϊκούρας: Το 2019 το ETCS έφτανε στο 43% του σιδηροδρομικού δικτύου - Τον Σεπτέμβριο του 2023 στο 81%
Ζητήματα λαθρεμπορίου και ελέγχου εμπορευματικών μεταφορών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Αρκετά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, παρά όσα είπε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο το 2019, το σύστημα ETCS ήταν εγκατεστημένο στο 43% του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 81%. Ωστόσο, λόγω των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel», σήμερα βρίσκεται στο 80%. Όσον αφορά το ETCS επί συρμού, έχουν εγκατασταθεί 136 μονάδες σε 89 τρένα, με στόχο έως τον Σεπτέμβριο να έχουν αναταχθεί άλλες 43 μονάδες σε 24 επιπλέον τρένα.
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Χρήστος Καζαμίας, άσκησε κριτική στον υπουργό, ζητώντας ξεκάθαρη απάντηση για το αν το σύστημα λειτουργεί πλήρως. "Μετά από 57 νεκρούς, μπορούμε να λέμε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί;" αναρωτήθηκε.
Απαντώντας, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως «η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν δύο χρόνια» και επέμεινε ότι «η ασφάλεια των επιβατών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».
Ο Καζαμίας, ωστόσο, δεν πείστηκε, υποστηρίζοντας πως «το δεύτερο τμήμα της εγκατάστασης του συστήματος στους συρμούς βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από το στάδιο ολοκλήρωσης και, επομένως, το σύστημα δεν λειτουργεί πλήρως».
Ο Σταϊκούρας ανταπάντησε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί λειτουργικό το σύστημα εφόσον υπάρχει το παρατρόχιο κομμάτι», ενώ επανέλαβε ότι "οι σιδηροδρομικές μετακινήσεις γίνονται πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερα μέσα σε σχέση με το 2019".
Ζητήματα λαθρεμπορίου και ελέγχου εμπορευματικών μεταφορών
Εκτός από την ασφάλεια, τέθηκε και το θέμα των ελέγχων στις εμπορευματικές μεταφορές. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς ρώτησε αν εξακολουθούν να υπάρχουν εταιρείες σεκιούριτι που ελέγχουν τα σταθμευμένα βαγόνια και αν υπάρχει μηχανισμός διασφάλισης ότι δεν μεταφέρονται παράνομα προϊόντα, όπως ναρκωτικά ή πυρηνικά απόβλητα. «Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει στη θητεία σας στις εμπορευματικές μεταφορές από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα;» ρώτησε χαρακτηριστικά.
Ο Σταϊκούρας απάντησε ότι "οι μεταφορές διέπονται από διεθνείς κανονισμούς και συμβάσεις και δεν ισχύει κάτι διαφορετικό από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ". Διευκρίνισε, επίσης, ότι "το υπουργείο Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου στο περιεχόμενο των φορτίων, καθώς αυτό δεν προβλέπεται σε καμία χώρα της ΕΕ".
Ο Μάριος Σαλμάς εξέφρασε την απογοήτευσή του, δηλώνοντας: «Άρα, μου λέτε ότι δεν γνωρίζετε αν γίνονται έλεγχοι. Αν ισχύει αυτό, φεύγω απογοητευμένος και δικαιωμένος που δεν στηρίζω αυτή την κυβέρνηση!».
Ο υπουργός απάντησε ότι «τα στοιχεία για τους ελέγχους είναι δημόσια και έχουν ήδη αναλυθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο». Επισήμανε επίσης ότι «το υπουργείο διαθέτει πέντε κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας, έλεγχο σηράγκων και ψηφιακές κάμερες για την παρακολούθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών».
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μιανμάρ: Η διεθνής κοινότητα σπεύδει στο πλευρό της πληγείσας χώρας - Μάχη με το χρόνο για επιζώντες στα ερείπια
Ο Τραμπ πιέζει τους συμβούλους του να κλιμακώσουν την αύξηση των δασμών ενόψει 2ας Απριλίου
Φρίκη στους Αγίους Ανάργυρους: Συνελήφθη 20χρονος που ασέλγησε σε νήπιο την ώρα του διαλείμματος
Οι Sex Pistols επιστρέφουν στη σκηνή μετά από 22 χρόνια χωρίς τον Τζόνι Ρότεν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr