Μαρία Κακαλή: Η νεότερη δήµαρχος που «ανέστησε» τον Άη Στράτη
Ξανά στο «τιµόνι» του δήµου η Μαρία Κακαλή, ως η µοναδική υποψήφια, µετράει τις «νίκες» της στον πόλεµο µε τα χρόνια προβλήµατα του αποµονωµένου νησιού της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η νεότερη σε ηλικία δήµαρχος στη χώρα δεν έχει καµία αγωνία για τις εκλογές της Κυριακής. Είναι η µοναδική υποψήφια και έχει σίγουρη την επανεκλογή της στο «τιµόνι» του Δήµου Αγίου Ευστρατίου, όπου εξελέγη για πρώτη φορά το 2014, σε ηλικία 27 ετών. Στα 32 της σήµερα και µητέρα δύο παιδιών, η Μαρία Κακαλή κάνει τον απολογισµό της πρώτης θητείας και βάζει τους στόχους της επόµενης.
Μιλά για τη ζωή στο αποµονωµένο νησί των 250 κατοίκων και των µόλις δύο δηµοτικών υπαλλήλων, τις λύσεις που έδωσε για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και την υγειονοµική κάλυψη του πληθυσµού, αλλά και την κερδισµένη µάχη µε δεκάδες εκατοµµύρια ακρίδες που έκαναν «επιδροµές» στα σπίτια το 2016 και το 2017. Για τη δεύτερη θητεία της βάζει κεντρικό στόχο την αύξηση των επισκεπτών, που εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα θα βρίσκουν επισκέψιµα σηµεία ιστορικής µνήµης, σε ένα νησί που επί δεκαετίες αποτέλεσε τόπο εξορίας και µαρτυρίου.
Το στοίχηµα που πρέπει να κερδηθεί, µε παρεµβάσεις σαν και αυτή, είναι η παραµονή των νέων ανθρώπων στο νησί, η δηµιουργία νέων οικογενειών και η ενεργή δραστηριοποίηση στον τόπο τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα µιας τέτοιας προοπτικής δεν είναι άλλο από το δικό της. Η ίδια έφυγε από τον Άη Στράτη µόνο για να σπουδάσει νηπιαγωγός στο Πανεπιστήµιο Πατρών και επέστρεψε στο νησί µε σκοπό να δουλέψει στο τοπικό νηπιαγωγείο.
45 ηµέρες κράτησε ο αποκλεισµός του Αϊ-Στράτη το 2015
Ο διορισµός όµως αργούσε και η πρόταση του επί πολλά χρόνια κοινοτάρχη και δηµάρχου, Χαράλαµπου Μακρή, για εµπλοκή της στα κοινά ήρθε για να αλλάξει τα σχέδια. Το 2010, σε ηλικία 23 ετών, εκλέχθηκε δηµοτική σύµβουλος και τέσσερα χρόνια µετά δήµαρχος. Οταν ανέλαβε το «τιµόνι» του δήµου, το νησί δεν είχε γιατρό επί δύο µήνες, λόγω λήξης της σύµβασης της αγροτικής γιατρού, και η πρώτη προτεραιότητά της ήταν να δώσει λύση. «Αυτό το λύσαµε. Αρχικά µας εξυπηρέτησε ο Στρατός µε γιατρό που έκανε τη θητεία του στη Λήµνο. ∆εν µείναµε ούτε µέρα χωρίς κάλυψη.
4 φορές την εβδοµάδα το καλοκαίρι και τρεις φορές τον χειµώνα έχει σύνδεση µε Λαύριο και Καβάλα
Σήµερα έχουµε δύο αγροτικούς γιατρούς και µία νοσηλεύτρια» λέει η κυρία Κακαλή, προσθέτοντας πως συχνά υποδέχεται επικουρικά ιατρικά κλιµάκια διάφορων οργανώσεων. Στα ακτοπλοϊκά, ο επί 45 ηµέρες αποκλεισµός του Άη Στράτη το 2015 αποτελεί µια θλιβερή ανάµνηση του παρελθόντος. «Σήµερα έχουµε σύνδεση µε Λαύριο και Καβάλα τρεις φορές την εβδοµάδα τον χειµώνα και τέσσερις το καλοκαίρι, καθώς και καθηµερινή τοπική σύνδεση µε τη Λήµνο. ∆εν µας αρκεί, στόχος µας είναι η σύνδεση µε την έδρα της Περιφέρειας, τη Μυτιλήνη και τα υπόλοιπα νησιά» επισηµαίνει. Το 2016 το νησί τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω «κατάληψής» του από εκατοµµύρια ακρίδες. «Σάρωναν τα πάντα στο πέρασµά τους. Οχι µόνο απειλούσαν την πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή την κτηνοτροφία, αλλά εισέβαλαν και στον οικισµό. ∆εν µπορούσαµε να βγούµε από τα σπίτια µας» θυµάται.
Η δήµαρχος συνεργάστηκε µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και µε χρηµατοδότηση της περιφέρειας µπήκε µπροστά ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα καταπολέµησης, πρωτοποριακό σε διεθνές επίπεδο.
180 κλίνες διαθέτει το νησί και αυξάνονται µε το χτίσιµο νέων µικρών µονάδων
Εγινε λεπτοµερής χαρτογράφηση των εστιών και ακολούθησαν στοχευµένοι εναέριοι ψεκασµοί µε drones, µε χρήση κατάλληλου βιολογικού σκευάσµατος, λόγω και της ευαίσθητης οικολογικής ισορροπίας του νησιού, που αποτελεί στο σύνολό του προστατευόµενη περιοχή Natura 2000. Επισκέπτες Συνολικά θανατώθηκαν 175 εκατοµµύρια (!) ακρίδες και ο Αϊ-Στράτης ανάσανε. «Ηταν ίσως το µεγαλύτερο στοίχηµα της πενταετίας. Σήµερα είµαστε σε πολύ καλό επίπεδο και έχοντας λύσει το συγκεκριµένο πρόβληµα µπορούµε να βάλουµε µπροστά την προβολή του τόπου για την προσέλκυση επισκεπτών» σηµειώνει η κυρία Κακαλή.
175 εκατοµµύρια (!) ακρίδες θανατώθηκαν το 2016, όταν το νησί τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Το πρόγραµµα στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονοµιάς του τόπου. «Υπάρχει το Μουσείο ∆ηµοκρατίας, τα µνήµατα του Αγίου Μηνά, όπου είναι θαµµένοι πολιτικοί κρατούµενοι, καθώς και αποµεινάρια στρατοπέδων. Ολα αυτά θέλουµε να τα αναδείξουµε ως σηµεία ενδιαφέροντος για επισκέπτες που δεν αναζητούν µόνο ήλιο και παραλίες» υπογράµµισε η δήµαρχος και προσέθεσε: «Ηδη από πέρυσι παρατηρείται αύξηση στον αριθµό των επισκεπτών, αλλά και επιµήκυνση της τουριστικής σεζόν, που συνεχίζεται και φέτος. Εχουµε επισκέπτες ήδη από τον Απρίλιο». Οι τουριστικές υποδοµές του νησιού είναι σήµερα της τάξης των 180 κλινών και αυξάνονται µε το χτίσιµο νέων µικρών µονάδων.
250 είναι οι µόνιµοι κάτοικοι, αλλά εγγεγραµµένοι είναι 900
Στον ∆ήµο Αγίου Ευστρατίου υπηρετούν δύο άτοµα, εκ των οποίων το ένα έχει την οικονοµική υπηρεσία και το δεύτερο τα δηµοτολόγια, τα µητρώα και τις άλλες υπηρεσίες. Εναν υπάλληλο έχει το ΚΕΠ και µία καθαρίστρια εργάζεται στο σχολείο. Αλλοι τρεις εργάζονται στην καθαριότητα µέσω κοινωφελών προγραµµάτων του ΟΑΕ∆. Η Μαρία Κακαλή χαρακτηρίζει δύσκολο και ψυχοφθόρο το έργο της, αλλά, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, δεν µετανιώνει για την απόφασή της να παραµείνει στον τόπο της και να κάνει τη «Νέα Αρχή», όπως ονόµασε τον συνδυασµό της, µε τον οποίο διοικεί τον δήµο, µε µια δηµοτική οµάδα νέων ανθρώπων. «Στις εκλογές θα δείτε µεγάλα ποσοστά αποχής. Αυτό οφείλεται στο ότι στα δηµοτολόγια είναι εγγεγραµµένοι 900 άνθρωποι, αλλά εδώ µένουν µόλις 250. Οι περισσότεροι είναι στο εξωτερικό» λέει και προσθέτει: «Π ρέπει να συγκρατήσουµε τους νέους εδώ, να ζωντανέψει το σχολείο και να κοιτάξουµε µπροστά».
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr