Βαλκάνια: Τι αλλάζει μετά το «ναι» από τη Βουλή των Σκοπίων
Νέα εποχή στα Βαλκάνια µετά την εκφρασµένη θέληση της συνταγµατικής πλειοψηφίας να προχωρήσει η Συµφωνία των Πρεσπών, ενώ η Ρωσία δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει άλλο όνοµα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με τις ψήφους των 80 βουλευτών υπέρ των συνταγµατικών αλλαγών το βράδυ της Παρασκευής στην ολοµέλεια της Βουλής της ΠΓ∆Μ ηττήθηκε όλη η πλευρά της ακινησίας, όχι µόνο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας -κυρίως- αλλά και στο εξωτερικό. Προκαλεί εντύπωση η αντίδραση της Ρωσίας, που έσπευσε να κοινοποιήσει ότι και στο µέλλον δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανένα άλλο όνοµα πέραν αυτού της «Μακεδονίας»! Τα όσα υποστήριζαν για το δηµοψήφισµα, ότι πάνω από 1.200.000 πολίτες απέρριψαν τη συµφωνία µην πηγαίνοντας να ψηφίσουν και ότι η συµφωνία έκτοτε ήταν νεκρή, πλέον εκ των πραγµάτων τίθενται σε νέα βάση.
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ
Στο εσωτερικό µε µια κοινή γραµµή πλεύσης τόσο η ηγεσία του VMRODPMNE και ο πρόεδρός του Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και ο οµογάλακτός τους πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ είχαν διαµορφώσει το τελευταίο διάστηµα µια κοινή «κόκκινη» γραµµή πλεύσης. Τη διατύπωσε τελευταία ο Χρ. Μίτσκοσκι και µε την απάντησή του στην επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ την περασµένη εβδοµάδα. Περίπου το ίδιο είχε κάνει και στις 27 Σεπτεµβρίου ο πρόεδρος Ιβάνοφ, χρησιµοποιώντας καταχρηστικά το βήµα της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναφερθεί από τη... Νέα Υόρκη αποκλειστικά στο θέµα του δηµοψηφίσµατος και της Συµφωνίας των Πρεσπών, αλλά και να επιτεθεί µε τον πιο «δηλητηριώδη» τρόπο στην Ελλάδα ως αποκλειστικά υπεύθυνη. Με δεδοµένη την αλλαγή στάσης του αµερικανικού παράγοντα, ο οποίος σε συνεργασία µε την ΕΕ πίεσε και επέβαλε την υπογραφή της Συµφωνίας, επιχειρούσαν να θέσουν και να επικαλεστούν ως... δεδοµένα όσα φέρονταν ότι είχαν αποδεχτεί οι ΗΠΑ στη µακρά διαδροµή από την ανεξαρτησία της χώρας στις αρχές της δεκαετίας µέχρι πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2008). Αυτά τα «δικαιώµατα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι, ήταν το ψήφισµα του ΟΗΕ του 1993 για την ένταξη της χώρας και η αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ µε το συνταγµατικό της όνοµα ως «Μακεδονία», η Ενδιάµεση Συµφωνία του 1995 που επιβλήθηκε πάλι µε την πίεση του αµερικανικού παράγοντα και η απόφαση του ∆ικαστηρίου της Χάγης το 2011 που καταδίκαζε την Ελλάδα για το «βέτο» στο Βουκουρέστι.
Ο Ιβάνοφ εκτός από τα παραπάνω ανέφερε και το επιχείρηµα των 140 χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα µε το συνταγµατικό της όνοµα, ενώ αµφότεροι θεωρούν ότι όλα έχουν να κάνουν µε τη στάση της Ελλάδας και µόνο, «η οποία αµφισβητεί τους κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου». Ο Ιβάνοφ επιχείρησε ακόµη να δώσει διαχρονική διάσταση στη συµπεριφορά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για χιλιάδες σελίδες στα αρχεία του ΟΗΕ που περιγράφουν τα όσα έκανε το ελληνικό κράτος στους «Μακεδόνες», ενώ έφτασε να περιγράφει τη χώρα µας και σαν ένα δηλητηριασµένο δέντρο, τους δηλητηριασµένους καρπούς του οποίου -βλ. Συµφωνία των Πρεσπών- όχι µόνο δεν πρέπει να φάει η διεθνής κοινότητα, αλλά αντίθετα πρέπει να κόψει τις ρίζες του! Με την ψήφο των 80 βουλευτών και την εκφρασµένη θέληση της συνταγµατικής πλειοψηφίας να προχωρήσει η Συµφωνία των Πρεσπών εκφράστηκε η απόφαση να ξεπεραστεί αυτός ο κόσµος του «µίσους», που αποτελεί ένα αποµεινάρι του παρελθόντος. Ο χαρακτηρισµός ανήκει στον ίδιο τον υφυπουργό Εξωτερικών της ΠΓ∆Μ Αντρέι Ζερνόφσκι, ο οποίος αποχώρησε όταν µιλούσε ο Γκ. Ιβάνοφ στον ΟΗΕ, κάνοντας λόγο «για µια οµιλία.
Οι όροι των «8» για να ψηφίσουν
Τέσσερις προϋποθέσεις έθεσαν οι οκτώ βουλευτές (οι επτά µέλη του VMRO-DPMNE και ο ένας συνεργαζόµενος) προκειµένου στην κρίσιµη συνεδρίαση της ολοµέλειας της Βουλής την περασµένη Παρασκευή να δεχτούν να ψηφίσουν τις προτεινόµενες από την κυβέρνηση συνταγµατικές αλλαγές. Αµέσως µετά, µε συνοπτικές διαδικασίες η εκτελεστική επιτροπή του VMRO-DPMNE αποφάσισε τη διαγραφή των επτά πρώτων, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων και απειλών για την ίδια τη ζωή τους, µε τις αστυνοµικές Αρχές να τους περιφρουρούν σε 24ωρη βάση.
Οι όροι που έθεσαν οι βουλευτές είναι:
Να εξασφαλιστεί ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών και εµποδίσει µε τον τρόπο αυτό την ευρωατλαντική ενσωµάτωση της ΠΓ∆Μ, τότε όλες οι συνταγµατικές αλλαγές θα ακυρωθούν µονοµιάς.
- Η αλλαγή της ονοµασίας της χώρας στο εσωτερικό να γίνει σταδιακά και να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ.
- Η αλλαγή του συντάγµατος να εγγυάται την προστασία της ταυτότητας της χώρας.
- Να γίνει πράξη η πρωτοβουλία πρόταση που εξέφρασε στις 15 Οκτωβρίου µε την έναρξη της Ολοµέλειας ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για εθνική συµφιλίωση.
Από την πλευρά του χθες ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι οι όροι των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης θα περιληφθούν στις τροποποιήσεις, ενώ θα υπάρξει για το επόµενο 15νθήµερο, στις άλλες δύο ψηφοφορίες, σύµπτυξη των διαδικασιών, ώστε να κερδηθεί χρόνος.
Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο: Ήχησε το 112 - Πλημμύρισαν σπίτια, χείμαρροι οι δρόμοι
Τριπλό pressing της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ: Βήμα προς βήμα η γαλάζια στρατηγική στην… πολιορκία του κέντρου
Φυσικό αέριο: Χειμωνιάτικη «παγωμάρα» στην Ευρώπη από το λουκέτο στον ρωσικό αγωγό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr