Μιχάλης Ιγνατίου: Τα σχέδια της Τουρκίας για το Αιγαίο και το Καστελόριζο
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης παρουσίασε στην Ουάσιγκτον στοιχεία με την τουρκική παραβατικότητα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδα Ευάγγελος Αποστολάκης δεν μάσησε τα λόγια του στην Ουάσιγκτον, στην προσπάθεια του να εξηγήσει στους Αμερικανούς συνομιλητές του την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο.
Και στο Πεντάγωνο, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και στο Κογκρέσο, όπου είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο κ. Αποστολάκης περιέγραψε μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, η οποία είναι γνωστή σε μικρό κύκλο Ελλήνων αξιωματούχων, ανάμεσα τους και στελέχη της αντιπολίτευσης: Η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Κύπρο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αλλά έχει εκπονήσει σχέδια και για το Αιγαίο, στην περιοχή του Καστελόριζου.
Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε με στοιχεία την τουρκική παραβατικότητα, και αφού αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική δύναμη με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, εντόπισε σοβαρότατα θέματα με την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αλλά δεν έμεινε μέχρι εκεί. Παρουσίασε αποδείξεις ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν στην άλλη πλευρά της ζώνης, όπως είπε, και στο Αιγαίο, και αυτό -όπως τόνισε- μας ανησυχεί πολύ γιατί οι απειλές εντείνονται. Ο κ. Αποστολάκης επέλεξε να παρουσιάσει τις απειλές και στο Αιγαίο με πιο ομαλό τρόπο στη διάρκεια ομιλίας του στην ευρύτερη γειτονιά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνέδριο του Foreign Policy. Όμως, είναι φανερό πως δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα, αφού η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και είναι αδιανόητο, έτσι κι αλλιώς, αυτό που συμβαίνει καθημερινά στο Αιγαίο.
«Θα θέλαμε», τόνισε ο κ. Αποστολάκης, «και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση, γιατί αυτό σημαίνει πράξεις (this means actions). Αυτό είναι κάτι που λέω στους ομολόγους μου στις ΗΠΑ. (Θέλω) να μοιραστώ την ανησυχία μου για το μέλλον αν δεν σταματήσουν και δράσουν με αυτόν τον μονομερή τρόπο».
Ο Έλληνας υπουργός φαίνεται ότι χρησιμοποίησε επί τούτου τη φράση «αυτό σημαίνει πράξεις» («this means actions»), διότι ήθελε να δείξει με δραματικό, αλλά πραγματικό τρόπο, ότι εάν η Τουρκία επιχειρήσει υλοποίηση των σχεδίων που εκπόνησε, η Ελλάδα θα απαντήσει. Παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κτυπηθεί άγρια από την οικονομική κρίση, παραμένουν αξιόμαχες και μπορούν να απαντήσουν άμεσα και αποτελεσματικά στην Τουρκία. Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα του υπουργού Άμυνας, αλλά ήταν και το πιο ισχυρό. Υπό την έννοια ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ και η Αμερική είναι ένας πόλεμος μεταξύ δύο συμμάχων του, που θα τινάξει τη νότια πτέρυγα στον αέρα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία έθιξε και ένα άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο -εάν μπορούσε να πραγματοποιηθεί- θα άλλαζε τα δεδομένα. Με προσεκτικό τρόπο ανέφερε ότι θα ενδιέφερε την Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όπως και η αγορά μερικών αεροπλάνων. Παρά το γεγονός ότι το κόστος για την αγορά πενήντα F-35 είναι γύρω στα 5 δις., τα κέρδη από την συμπαραγωγή είναι πολύ περισσότερα.
Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά θα μπορούσε να υλοποιηθεί ακόμα και αν η Τουρκία παραμείνει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, κάτι όμως που φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον υπό αίρεση, μετά το νέο τελεσίγραφο του Πενταγώνου, που εστάλη μέσω επιστολής του υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν στον Χουλουσί Ακάρ. Εάν ακυρωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας, ο δρόμος για την Ελλάδα ανοίγει, φτάνει η πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει με τολμηρό τρόπο αυτή την πρόκληση.
Η ελληνική πλευρά κατέθεσε ένα αίτημα το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας κυρίως στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο: Να στείλει η Αμερική στην περιοχή της Μεσογείου πολεμικά πλοία στο πλαίσιο ασκήσεων και άλλων εκδηλώσεων, τα οποία θα περιπολούσαν στις επίμαχες περιοχές. Οι Αμερικανοί δεν απέρριψαν την ιδέα, αλλά αυτό που τονίζουν σε όλες τις πλευρές είναι ότι μία σύγκρουση της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν ωφελεί ούτε τις χώρες, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε τα αμερικανικά συμφέροντα.
Σημειώθηκε επίσης ότι παρά τις καθολικές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Τούρκοι παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεχίζουν τις απειλές στο Αιγαίο. Και ζητήθηκε να απαγορευτούν ενέργειες της Τουρκίας που θα οδηγούσαν την κατάσταση στο απροχώρητο.Το αμερικανικό μήνυμα, μετά τη συνάντηση του κ. Αποστολάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του, είναι ότι θεωρούν την κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο σοβαρή, την παρακολουθούν από κοντά και δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί σε σύγκρουση.
Πηγή: hellasjournal.com
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr