Τσίπρας στο Open TV: Θα εμποδίσουμε τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ
Τσίπρας εφ' όλης της ύλης για κυπριακή ΑΟΖ, τουρκική προκλητικότητα, Novartis, Μητσοτάκη κι εξαγγελίες Ζαππείου ενόψει εθνικών εκλογών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραχωρεί συνέντευξη στην εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος 7:00» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα θέματα, στην τουρκική προκλητικότητα, στις επικείμενες εθνικές εκλογές, στην κόντρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για την τουρκική προκλητικότητα
Δεν μας ξαφνιάζει. Είναι κινήσεις που είχαμε προβλέψει εδώ και καιρό ότι μπορεί να συμβούν. Δουλεύουμε με σχέδιο, για να έχουμε τη χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει προκλήσεις από τη μεριά της Τουρκίας. Όλα αυτά που βλέπουμε, την παραβίαση διεθνούς δικαίου, την προκλητική συμπεριφορά, την κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλα αυτά είναι ένδειξη αδυναμίας. Είναι η απόλυτη επιτυχία της συνεργασίας και των συμμαχιών Ελλάδας-Κύπρου. Η Τουρκία αισθάνεται και είναι αποκλεισμένη.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, είναι ευρωπαϊκά θέματα. Η κυπριακή ΑΟΖ, είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας. Εμείς καταφέραμε σιωπηλά με σταθερότητα και πολιτική να κάνουμε τριμερείς. Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος, Αίγυπτος. Έχουμε προχωρήσει τον East Med, που αυτός ο αγωγός αλλάζει τα πάντα. Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον, που οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο.
Για το ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση
Υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Είναι μια πιθανότητα που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει μ’ αυτό. Το 1996 είχαμε ένα τέτοιο επεισόδιο. Θέλουμε καλές ένοπλες δυνάμεις. Είναι όλα άρτια, κοιμόμαστε ήσυχοι. Όταν είμαστε μια χώρα, που έχει να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο γείτονα, μεγαλύτερο και σε κόσμο, πρέπει να κάνουμε συμμαχίες και συμφωνίες. Αυτό έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ και αύριο στις Βρυξέλλες πιστεύω ότι θα παρθούν μέτρα και βλέποντας όταν το 1996 όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός βγήκε κι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν κάνει κάτι. Και βγήκε μετά η ΕΕ και είπε... βρείτε τα. Τώρα, έχουμε σθεναρή στάση της Ευρώπης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Κύπρος δεν είναι πια ένα κράτος στη μέση της Μεσογείου, μικρό κι απροστάτευτο. Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Ελλάδας, οι ΗΠΑ έχουν πιο έντονη παρουσία κι αυτοί οι πόροι, πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ευρωπαϊκοί πόροι.
Για το ποιες κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν
Ήδη, το να δοθεί η εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει τα μέτρα, προδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Θα πρέπει να το σκεφτούμε κι εμείς και να προτείνουμε και να αποφασίσουμε. Το πώς θα κάνουμε την άλλη πλευρά να κατανοήσει πως μόνο να χάσει έχει απ’ αυτή την κόντρα.
Για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν βάλει το δεύτερο γεωτρύπανο μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου;
Εχω την πεποίθηση ότι δεν θα το κάνει, αλλά διαβεβαιώνω τον λαό, ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει. Η στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική είχε ως άξονα δύο βασικά ζητήματα να τα ανοίξουμε προς όφελος ελληνικών συμφερόντων. Πρώτον το κυπριακό και δεύτερον τα θέματα με τους βόρειους γείτονές μας. Ακόμα κι αυτός που ήταν αντίθετος, καταλαβαίνει ότι ήταν απαραίτητη αυτή η επίλυση, όταν καταλαβαίνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος, είναι ανατολικά.
Είμαστε ανοιχτοί σε λύσεις, θέλουμε διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία μας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Τον εναέριο χώρο, βόρεια, δεν τον ελέγχουν οι Τούρκοι αλλά τα ελληνικά F-16. Πήραμε αυτή την απόφαση, θα κρίνει η ιστορία. Πάμε τώρα στο κυπριακό. Μετά το σχέδιο Ανάν, βάλαμε μπροστά ένα δεύτερο σχέδιο. Βάλαμε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Μια νέα στρατηγική, εντελώς διαφορετική με τα προηγούμενα. Κατάλαβαν και στην Ευρώπη ότι η Τουρκία θέλει να έχει το πόδι της στην Ευρώπη με στρατεύματα. Καταλήξαμε σε αδιέξοδο λόγω της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης. Σταματήστε να έχετε κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Του το είπα μπροστά στον Ερντογάν. Είπα ελάτε να λύσουμε το κυπριακό και να δώσουμε τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να εκμεταλλευτούν τον πλούτο του νησιού. Αρνήθηκαν όμως. Τον διάλογο, το Διεθνές Δίκαιο, την επίλυση των θεμάτων.
Για το «κόκκινο» τηλέφωνο
Μας κατηγορούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι κρατήσαμε τους δίαυλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Μας έλεγαν ότι δεν πρέπει να μιλάτε μ’ αυτούς. Είναι πάντα ανοιχτή η γραμμή. Δεν είναι επιβεβλημένο στην παρούσα φάση. Όσα βλέπουμε δεν μας εκπλήσσουν. Το αναμέναμε αυτό το σενάριο. Είναι άλλο να είμαστε σε εγρήγορση κι άλλο να λέμε ότι είμαστε στο παρά πέντε σύρραξης ή θερμού επεισοδίου. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα.
Για το μήνυμα στον ελληνικό λαό για τα εθνικά θέματα
Όλοι οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ελλάδα θα είναι πιο ισχυρή και οι Έλληνες θα είναι πιο ισχυροί κι ασφαλείς όταν σταματήσει η μικροπολιτική. Δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στη ζυγαριά της αντιπαράθεσης. Πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή. Αυτά τα θέματα πρέπει να βγουν από την αντιπαράθεση στις 8 Ιουλίου.
Πάντοτε στις κρίσιμες στιγμές ενημέρωσα τους αρχηγούς με ευθύνη σε όλα τα θέματα. Το να μας λένε ότι είναι δραματοποίηση να συνεδριάζουν τα συμβούλια με τον υπουργό Εξωτερικών την ώρα που πάει να διαπραγματευτεί για την τουρκική προκλητικότητα, είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Για το debate των πολιτικών αρχηγών
Δεν είναι επιλογή μου να γίνει έτσι. Μην μου πατάτε τον κάλο. Και στις Ευρωεκλογές το ίδιο είχα πει. Είπε προκηρύξτε εκλογές και θα κάνω όσα debate θέλετε. Δεν είμαστε τηλεπερσόνες. Και πήγαινε σε πρωινάδικα... Πάλι δεν θέλει, άρα κάτι φοβάται. Υποτιμάς τους πολίτες έτσι. Θα πρέπει να ξέρουν τις απόψεις μας πριν αποφασίσουν. Ο Σημίτης με τον Καραμανλή κάνανε τηλεμαχία στις κρίσιμες εκλογές του 2004. Έκανε κι ο Παπανδρέου. Εγώ με τον Μεϊμαράκη το ίδιο. Αυτά βοήθησαν και τον λαό και τη δημοκρατία και τον διάλογο. Οι μόνοι που αρνούνται πεισματικά ήταν ο Σαμαράς και τώρα ο Μητσοτάκης. Σ’ αυτήν λοιπόν την αντιπαράθεση των πέντε, με τον Μητσοτάκη να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια, εγώ θέλω να είναι πιο ευέλικτο όχι να γίνει μονόλογος. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι το φοβάται και δεν είναι προς όφελός του.
Για το πρόγραμμα Μητσοτάκη
Τα περισσότερα τα έχει πει. Του έχουν ξεφύγει. Το πρόγραμμά του κι αυτά που λέει είναι αποκρουστικά για μεγάλο μέρος του λαού. Του ξεφύγανε βασικές θέσεις, προγραμματικές θέσεις. Θυμίζω μία πρόσληψη για κάθε πέντε που φεύγουν. Για κάθε πέντε γιατρούς θα παίρνουμε έναν. Το ίδιο και για τους δασκάλους.
Του ξέφυγε επίσης η 7ήμερη εργασία και τρέχανε να το μαζέψουν. Θέλει να πάει safe στις εκλογές για να μην γίνει διάλογος. Τα δεδομένα δημοσιονομικά για τη χώρα είναι συγκεκριμένα. Για πρώτη φορά τα προγράμματα θα τα εγκρίνει ο λαός κι όχι η τρόικα και το ΔΝΤ, αλλά πάντα μέσα σ’ αυτά τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά πλάνα. Κάποιοι είπαν ότι αυτά που είπαμε στο Ζάππειο, είναι λίγα. Όμως αυτά μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτό το δημοσιονομικά πλαίσια. Είπαμε για φόρους, για συντάξεις, για ΕΝΦΙΑ και περαιτέρω μειώσεις τα επόμενα χρόνια. Μιλάμε για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Έχουμε σχέδιο και καταφέραμε το 2015 που λέγαμε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια, το κάναμε. Οι άλλοι λένε γενικόλογα. Μειώσεις φόρων, μειώσεις φόρων, μειώσεις φόρων... Αν π.χ. θέλει να πάει τη φορολογία των επιχειρήσεων μονομιάς από το 29% στο 20%, αυτό μόνο του κοστίζει 1,5 δις. Αυτό είναι όσο όλα τα μέτρα που εξαγγείλαμε στο Ζάππειο κι αφορά όλους τους πολίτες. Κι αυτό του Μητσοτάκη, αφορά τους επιχειρηματίες. Τα ίδια έλεγε κι ο Σαμαράς. Να έρθουν επενδύσεις. Πού είναι; Γιατί δεν τα κάνανε όταν κυβερνούσαν; Πείτε μία που φέρανε. Εμείς, έχουμε κάνει εκατοντάδες. Έγιναν επενδύσεις. Το 2018 η Ελλάδα έχει ρεκόρ 10ετίας στις επενδύσεις. Εμείς κάναμε πράξη την Fraport. Ήταν στα χαρτιά. Φέραμε την Παπαστράτος, που βγάζει τα καπνικά προϊόντα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Κάναμε σύμβαση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Για το ναυπηγείο στη Σύρο. Τα ξενοδοχεία ήταν κουφάρια κι όλα ανακαινίζονται.
Για το Ελληνικό
Ήταν σύμβαση προβληματική. Την αλλάξαμε. Την φτιάξαμε, κινήσαμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Βρήκαμε ένα σκέτο οικόπεδο. Χωρίς οριοθέτηση αιγιαλού, αρχαία, κτηματολόγιο. Από το 2006 με τον Σουφλιά ξεκίνησε. Προβληματικές συμβάσεις κι από ΝΔ κι από Παπανδρέου. Για το ότι δεν ξεκινάει, φταίει ο παραχωρησιούχος. Δεν φταίει η κυβέρνηση. Κόλλησε στο καζίνο. Και τώρα, που ξέρουν όλοι ότι τελειώνει το έργο και μες στον Ιούλιο θα γίνει, έρχεται να το καρπωθεί.
Είχαν τρελάνει στους φόρους τον Έλληνα. Το 83% αυτοί το έφεραν με τα μνημόνια και δεν έφεραν μια σοβαρή επένδυση.
Για το πώς θα ανταποκριθεί η Ελλάδα στις δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες
Όλα όσα εξαγγείλαμε είναι εντός των δυνατοτήτων, μετρημένα, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Έχει όμως και η Κομισιόν ευθύνη. Είχαν βάλει μέτρα υπερεκτημημένα. Ήταν λάθος σχεδιασμός.Λέμε λοιπόν, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, καθίστε στην άκρη κι αφήστε να κάνουμε πράγματα. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε. Γι αυτό καταθέσαμε αυτό το πρόγραμμα στο Ζάππειο.
Η Ελλάδα υπόκειται σε όλες τις δεσμεύσεις, αλλά στον βαθμό που η Ελλάδα καταφέρνει τους στόχους, κανείς δεν μπορεί να σηκώσει κίτρινη κάρτα. Ακούγονται φωνές. Πριν βγω στο Ζάππειο, βγήκε ο κύριος Βέμπερ, ο φίλος του Μητσοτάκη. Που είναι από τους υπέρμαχους της λιτότητας. Λέει αυτός ο κύριος ότι είναι τα λεφτά των Ευρωπαίων. Οι Ευρωπαίοι έχουν κερδίσει, δεν έχουν χάσει cent. Διπλά και τριπλά τα έχουν πάρει.
Για τον Στουρνάρα
Γιατί το είπα αυτό (σ.σ.: μπακάλης). Έχει βγει εκτός σε όλες τις προβλέψεις. Δεν έλεγε ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια και θα πάρει ξανά δάνειο; Άλλος ο θεσμικός του ρόλος κι άλλο οι πολιτικές του απόψεις. Ούτε φοιτητές δευτεροετείς της ΑΣΟΕ δεν κάνουν τέτοιες μετρήσεις.
Ο Στουρνάρας τα λέει σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Είπα αλήθεια, αν ο ελληνικός λαός δεν επιδοκιμάσει τα μέτρα και την πολιτική αυτή, τότε την επόμενη μέρα θα αρχίσουν να ξηλώνουν το πουλόβερ. Και ήδη ακούστηκαν φωνές. Ρέγκλινγκ, Βέμπερ, Στουρνάρας, Μητσοτάκης.
Αν ο λαός δεν κάνει την ανατροπή, την οποία πιστεύω, να έχουν κουστούμι έτοιμο να ξαναζήσει όσα έζησε πριν. Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Ξέρετε τι λέει η ΝΔ; Περικοπή δαπανών. Συντάξεις, μισθοί, Υγεία, Παιδεία, επιδόματα αλληλεγγύης, αναπηρίας, οικογενειακό, στέγης.
Για τη Δικαιοσύνη και τα περί Ρασπούτιν
Εκεί που μας χρωστάγανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι. Είναι ευθύνη και Δικαιοσύνης και Πολιτείας να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είναι προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία, τη στιγμή που το θέμα ανέκυψε από έρευνα του FBI, τη στιγμή που υπάρχουν καταθέσεις ότι υπήρξε συναλλαγή και το ότι η Novartis διατηρούσε ψηλά τις τιμές, σε αντίθεση με τις άλλες φαρμακευτικές. Το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Υπάρχει τακτική εκφοβισμού και παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Έχουμε μηνύσεις, βγαίνει ο πρώην πρωθυπουργός και μηνύει εισαγγελείς. Να τα κρίνει ο λαός... Δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Αυτή η χώρα δεν εξώκειλε έτσι. Βρήκαμε στα συρτάρια του δημοσίου το rebate που δεν εισέπραττε η χώρα από τις φαρμακευτικές. 240 εκατ. ευρώ. Δεν πήγε κατά λάθος η χώρα στα βράχια. Είχαμε πάρτι. Σε προμήθειες δημοσίου, φάρμακο, εξοπλιστικά. Ενώ έγινε το PSI, το κούρεμα, που στοίχισε σε όλους, η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση. Από πού τα είχε αυτά; Είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Όχι να μας μιλάνε και για σκευωρία.
Για το πώς... γυρίζει το ματς ενόψει εθνικών εκλογών
Όταν κέρδισε η Μπαρτσελόνα 3-0 στο «Καμπ Νόου» είπαμε πάει, προκρίθηκε. Έβαλε και τη γκολάρα ο Μέσι με το φάουλ. Κι όμως, η Λίβερπουλ, έβαλε τέσσερα γκολ και το γύρισε. Στο ποδόσφαιρο, στην πολιτική και στη ζωή, ανατροπές γίνονται. Να το πιστέψει κι ο κόσμος. Να αποφασίσουμε για τη ζωή μας. Δεν είναι ευρωεκλογές. Πήραμε 24% για να μας δείξει ότι κάναμε λάθη. Αλλά ο κόσμος τώρα έχει να συγκρίνει. Πού ήμασταν πριν και πού είμαστε τώρα.
Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr