Η 4η Εξουσία στις εθνικές εκλογές: Δηµοσιογραφία – πολιτική, µια ανάσα δρόµος
Ποιοι άνθρωποι της τηλεόρασης, των εφηµερίδων και του ραδιοφώνου µπαίνουν στο κυνήγι του σταυρού και διεκδικούν στις 7 Ιουλίου µια θέση στο Κοινοβούλιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Συγκοινωνούντα δοχεία» ο χώρος της πολιτικής και της δηµοσιογραφίας – δεν είναι περίεργο που ο ένας τροφοδοτεί τον άλλο. Η συνήθης φορά βέβαια είναι οι δηµοσιογράφοι να µεταµορφώνονται σε πολιτικούς -σπανίως συµβαίνει το αντίστροφο- και να κερδίζουν θέσεις στο Κοινοβούλιο και υπουργικούς θώκους.
Οι περιπτώσεις του Γιάννη Καψή (υφυπουργός Εξωτερικών έως το 1987), του Γιώργου Ρωµαίου (υπουργός Εξωτερικών και ∆ηµόσιας Τάξης έως το 1998), του Πάνου Παναγιωτόπουλου (υπουργός Αµυνας, και στη συνέχεια Πολιτισµού έως το 2014) και πρόσφατα του Νίκου Φίλη (Παιδείας) και του Νίκου Ξυδάκη (υπουργός Πολιτισµού, αναπληρωτής ΥΠΕΞ) στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι η τάση και βάθος έχει και χαρακτήρα διακοµµατικό. Ας µην ξεχνάµε, άλλωστε, τον Σταύρο Θεοδωράκη, που υπήρξε ο πρώτος δηµοσιογράφος-αρχηγός κόµµατος στη Βουλή.
Αναφερόµενη στο θέµα της µεταπήδησης των δηµοσιογράφων στον πολιτικό στίβο, η καθηγήτρια ∆ηµοσιογραφίας Σοφία Ιορδανίδου υπογράµµισε σε συνέδριο για «το πολιτικό σύστηµα µετά το µνηµόνιο» ότι σε σχέση µε το παρελθόν η τάση αυτή ενισχύθηκε τα χρόνια των µνηµονίων, σηµειώνοντας ότι µόνο στις ευρωεκλογές του 2014 κατέβηκαν ως υποψήφιοι συνολικά 21 δηµοσιογράφοι.
Ο συγκεκριµένος αριθµός, συγκρινόµενος µε τα σηµερινά µεγέθη, είναι µικρός, αφού στις επικείµενες εκλογές 28 δηµοσιογράφοι διεκδικούν την εκλογή τους µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, ενώ πολλοί είναι και οι συνάδελφοί τους που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια άλλων κοµµάτων.
Ανθρωποι της τηλεόρασης, των εφηµερίδων, του ραδιοφώνου, από τις παλαιότερες αλλά και τις νεότερες γενιές, επιλέγουν την «έκθεση» και το κυνήγι του σταυρού στις εκλογικές περιφέρειες. Τα κίνητρά τους φυσικά ποικίλλουν και εξατοµικεύονται. Ισως όµως η τάση αυτή να είναι σε έναν βαθµό και φυσιολογική, εφόσον ισχύει αυτό που σε ανύποπτο χρόνο είχε επισηµάνει ο καθηγητής Πολιτικής Ανάλυσης και Επικοινωνίας και µέλος του ΕΣΡ, Γιώργος Πλειός.
«Στη χώρα µας η δηµοσιογραφία ήταν πάντα εξαρτηµένη πολιτικά, οι δηµοσιογράφοι έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους, εκούσια ή όχι, µεγάλο βάρος της πολιτικής προπαγάνδας» υποστήριζε ο κ. Πλειός και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τον διαψεύσει.
Παλιόι και νέοι
Στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια της 7ης Ιουλίου καταγράφεται η «µερίδα του λέοντος» στην εκπροσώπηση του χώρου των ΜΜΕ. Ανάµεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους φιγουράρουν ονόµατα δηµοσιογράφων που έχουν ήδη «γράψει χιλιόµετρα» πολιτικής καριέρας, όπως η Σοφία Βούλτεψη, η Αννα Καραµανλή και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στον Νότιο Τοµέα Αθηνών.
Η Φωτεινή Πιπιλή κατέρχεται στην Α’ Αθήνας, περιφέρεια όπου διεκδικεί εκλογή και ο µεταγραφείς από το Ποτάµι ∆ηµήτρης Τσιόδρας, ενώ ο Θοδωρής Ρουσόπουλος επιστρέφει στον στίβο της κάλπης ως υποψήφιος στον Βόρειο Τοµέα. Και έπεται συνέχεια: ο Σίµος Κεδίκογλου παραδοσιακά επιλέγει την Εύβοια και ο Γιάννης Ανδριανός την Αργολίδα.
Σε αυτούς προστίθενται οι νέοι -και αναγνωρίσιµοι στο ευρύ κοινό- Μπάµπης Παπαδηµητρίου και Γρηγόρης Ψαριανός στον Νότιο Τοµέα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην Α’ Αθήνας, ο Γιάννης Λοβέρδος µε τον Αντώνη Πανούτσο στον ∆υτικό Τοµέα, ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα, ο ∆ηµήτρης Μαρκόπουλος στη Β’ Πειραιά.
«Γαλάζιες» δηµοσιογραφικές υποψηφιότητες υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη, µε τη Σύνθια Σάπικα και τον ∆ηµήτρη Βενιέρη αλλά και τον Κώστα Γκιουλέκα στην Α’ Περιφέρεια και την Ειρήνη Σηµαδοπούλου στη Β’ Περιφέρεια.
Αισθητή την παρουσία τους κάνουν, όµως, οι δηµοσιογράφοι και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Από όσους έχουν ήδη θητεύσει βουλευτές ο Νίκος Φίλης κατεβαίνει στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας, ενώ στον Νότιο Τοµέα θα είναι υποψήφιοι ο Νίκος Ξυδάκης αλλά και ο Γιώργος Κυρίτσης, όπως και ο Γιώργος Χριστοφορίδης.
Στον Βόρειο Τοµέα θα αναζητήσει σταυρό προτίµησης η Αννέτα Καββαδία, εκεί που θα βρεθεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ενώ στην Α’ Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής κατεβαίνει ο Νάσος Αθανασίου. Υποψήφιος θα είναι στην Α’ Αθηνών ο ∆ηµήτρης Στούµπος. Στη Θεσσαλονίκη και στην Α’ Περιφέρεια θα διεκδικήσει εκ νέου µία έδρα στη Βουλή ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης µαζί µε τον Χρήστο Γιαννούλη που ήταν και υποψήφιος περιφερειάρχης στις τελευταίες εκλογές. Στη Β’ Περιφέρεια της συµπρωτεύουσας κατεβαίνει η ∆ώρα Αυγέρη δηµοσιογράφος και παρουσιάστρια στην ΕΤ-3.
Στο ΚΙΝΑΛ δεν λείπουν από τις λίστες γνωστά δηµοσιογραφικά ονόµατα: Ο Κώστας Χαρδαβέλλας που έχει γράψει χιλιόµετρα στην τηλεόραση και την έντυπη δηµοσιογραφία κατεβαίνει στον Νότιο Τοµέα της Αθήνας. Στη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο Σταµάτης Μαλέλης που διετέλεσε εκτός από διευθυντικό στέλεχος τηλεοπτικών σταθµών και διευθυντής επικοινωνίας του κόµµατος.
Υποψήφιοι θα είναι επίσης οι δηµοσιογράφοι ∆ηµήτρης Στάµου και Χρήστος Μέγας. Τρεις γνωστές δηµοσιογράφοι συµπεριλαµβάνονται και στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Η Λιάνα Κανέλλη θα είναι υποψήφια όπως όλα τα τελευταία χρόνια στην Α’ Αθηνών, η Σεµίνα ∆ιγενή παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής για να κατέβει στην Α’ Πειραιά, ενώ η Αγλαΐα Κυρίτση, δηµοσιογράφος παλαιότερα της ΕΡΤ, θα είναι υποψήφια στον Νότιο Τοµέα της Αθήνας.
Στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ 25 για την Α’ Περιφέρεια της Αθήνας βρίσκεται ο γνωστός σκιτσογράφος και αρθρογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, ενώ στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας κατέρχεται µε το κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη ο Ανδρέας Ρουµελιώτης
Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Κραυγή αγωνίας από Γκουτέρες: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Υεμένη είναι «εξαιρετικά ανησυχητικοί»
Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Πού θα χιονίσει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr