Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Όσα είπε και δεν είπε ο πρωθυπουργός
«Δεν έχω προετοιµαστεί να είµαι στην αντιπολίτευση, έχω προετοιµαστεί για να κερδίσω», το κεντρικό µήνυµα του πρωθυπουργού, σε µια συνέντευξη που χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους και έντονους διαλόγους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Το Μακεδονικό µπήκε και πάλι στην προεκλογική αντιπαράθεση, µόνο που αυτήν τη φορά στην επίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει τη Νέα Δηµοκρατία -µε αφορµή τις επιστολές Καραµανλή- για πατριδοκαπηλία και υποκρισία.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στο στούντιο του ΣΚΑΪ σπάζοντας το εµπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ, σε µια συνέντευξη που διήρκεσε περί τις δύο ώρες και ξεκίνησε µε ηλεκτρισµό διάχυτο στην τηλεοπτική ατµόσφαιρα ανάµεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους δύο δηµοσιογράφους (Σία Κοσιώνη και Αλέξης Παπαχελάς) που υπέβαλαν τις ερωτήσεις.
Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις ερωτήσεις, κάνοντας σε ορισµένες περιπτώσεις και αυτοκριτική για λάθη που έγιναν στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του, µε αιχµή τους χειρισµούς κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές ορισµένων προσώπων (π.χ. Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου).
Η επίθεση του πρωθυπουργού στη Νέα Δηµοκρατία για τη Συµφωνία των Πρεσπών ήρθε κοντά στο τέλος της συνέντευξης, µε τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη πως οργάνωσε µια εκστρατεία που δηλητηρίασε και έριξε φαρµάκι στον ελληνικό λαό. «Μας έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τη Μακεδονία, όταν το όνοµα το είχαν δώσει από το 2005. Τότε η κυβέρνηση της Ν∆ διαµόρφωσε προϋποθέσεις λύσης για διπλή ονοµασία και εµείς ολοκληρώσαµε τη δύσκολη διαδικασία έχοντας τα κεκτηµένα της διαπραγµάτευσης και αναγκάσαµε τους γείτονές µας να προχωρήσουµε σε συνταγµατική αλλαγή και να αναγνωρίσουν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας θύµισε πως στο Βουκουρέστι δεν µπήκε καν βέτο και σχολίασε πως εάν ο ίδιος έστελνε επιστολή στον πλανητάρχη και το ίδιο και ο υπουργός Εξωτερικών του, θα του απαντούσαν πως οι επιστολές λειτουργούν ως τετελεσµένα. Σηµείωσε µε νόηµα πως «δεν µέµφοµαι τον Καραµανλή γι’ αυτά που έκανε τότε, µέµφοµαι τη σηµερινή Νέα ∆ηµοκρατία που υιοθέτησε τη γραµµή Σαµαρά», για να µιλήσει ακολούθως για εθνική σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα σχολίασε πως ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνέβαλε πολύ στο ζήτηµα της αναθεώρησης του Συντάγµατος της γείτονος χώρας. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι «θυσίασε» τον Νίκο Κοτζιά, υπενθυµίζοντας ότι «παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας», ενώ για τον Πάνο Καµµένο είπε πως «δεν τον έριξα από το σκάφος, αλλά ολοκληρώθηκε ένας κύκλος». Σηµείωσε πως όταν έφτασε η ώρα του Μακεδονικού, αυτό συνέπεσε µε την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια και τότε τυπικά έκλεισε αυτός ο κύκλος. Μεσαία τάξη Ιδιαίτερη έµφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κριτική που δέχτηκε για τη φορολόγηση της µεσαίας τάξης.
«Είναι άδικο να λέτε ότι είχαµε την ταξική επιλογή να χτυπήσουµε τη µεσαία τάξη» σχολίασε, αφού προηγουµένως παρέθεσε στοιχεία σύµφωνα µε τα οποία η µεσαία τάξη λεηλατήθηκε την περίοδο 2010-2014 και µάλιστα το 83% των φόρων µπήκε εκείνη την περίοδο. «Και στο κάτω κάτω εγώ δεν γεννήθηκα στην κορυφή του βουνού, του Ολύµπου, ξέρω τι γίνεται στους πρόποδες. Γεννήθηκα σε γειτονιά στην Αθήνα και εγώ µεσαία τάξη είµαι» είπε, για να προσθέσει: «Τα σαλόνια που έχουν φτιαχτεί µε εντιµότητα και επιχειρηµατικότητα δεν τα µέµφοµαι, αλλά τα σαλόνια που έχουν χτιστεί µε offshore τα µέµφοµαι» είπε δηκτικά. Επιπλέον, επανέλαβε ότι πάει στη µάχη για να κερδίσει και δεν σκέφτεται καν την πιθανότητα της ήττας, όταν ρωτήθηκε εάν θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές. Υπεραµύνθηκε της ηθικής ακεραιότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «είµαι υπερήφανος και δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός που να κατηγορηθεί ότι έχει βάλει το χέρι στο µέλι».
Σε σχέση µε τις διακοπές του στο κότερο της συµβούλου του σηµείωσε πως ο ελληνικός λαός και οι πολίτες γνωρίζουν και ξέρουν «αν η ζωή µου είναι µέσα στη χλιδή και εάν έχω βγάλει χρήµατα από την πολιτική». Αναφερόµενος στην υπόθεση Novartis τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν παρενέβη ποτέ στη Δικαιοσύνη, κάτι που φάνηκε και στο θέµα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι διευκρίνισε ότι δεν γνώριζε τη ζωντανή µετάδοση της σύσκεψης που έγινε στο κέντρο επιχειρήσεων και σχολίασε ότι του γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν περισσότεροι από ένας ή δύο νεκροί µετά το τέλος της συγκεκριµένης συνεδρίασης.
«Ανάβουν φωτιές» άλλες έξι επιστολές από Καραµανλή και Μολυβιάτη
Την ώρα που η Νέα ∆ηµοκρατία επιµένει να «σιωπά» για τις αποκαλύψεις γύρω από το Μακεδονικό και τους χειρισµούς της διακυβέρνησης Καραµανλή, νέες επιστολές προς Ευρωπαίους αξιωµατούχους ήρθαν στη δηµοσιότητα καταρρίπτοντας το «γαλάζιο» επιχείρηµα περί κίνησης τακτικής. Την ίδια ακριβώς περίοδο του 2005, όταν εστάλη η επιστολή Καραµανλή προς τον Τζορτζ Μπους, εστάλησαν επιστολές µε ανάλογο περιεχόµενο -όπως αποκαλύπτει η «Εφηµερίδα των Συντακτών»- προς τους Γκέρχαρντ Σρέντερ (Γερµανός καγκελάριος), Χοσέ Θαπατέρο (πρωθυπουργός της Ισπανίας), Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου), ενώ πανοµοιότυπες επιστολές έγραψε και έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, µε αποδέκτες τους Ολι Ρεν (επίτροπος για τη ∆ιεύρυνση), Ζαν Ασελµπορν (υπουργός Εξωτερικών του Λουξεµβούργου) και Χαβιέ Σολάνα (ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική).
Κοινή βάση στις επιστολές αυτές αποτελεί η υιοθέτηση της ονοµασίας «Μακεδονία-Σκόπια», η οποία ασφαλώς δεν εµπεριέχει καν γεωγραφικό προσδιορισµό, ούτε προτείνεται για ισχύ erga omnes. O πρωθυπουργός σχολίασε στοTwitter αναφορικά µε τις νέες αποκαλύψεις: «Σήµερα, πλέον, αποδεικνύεται η µεγάλη υποκρισία και τα εθνικά ψεύδη της Ν∆ στο Μακεδονικό. Αποδεικνύεται η εθνική συκοφαντία και η σκευωρία που έστησαν εναντίον µας.
Εκεί όπου θα έπρεπε να είµαστε όλοι ενωµένοι, αποφάσισαν να διχάσουν τον λαό για να κερδίσουν λίγες ψήφους». Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, µίλησε για αφερεγγυότητα και διγλωσσία της Ν∆ ακόµη και στα κρίσιµα εθνικά θέµατα, αφού οι επιστολές που αποκαλύφθηκαν επιβεβαιώνουν ότι δεν επρόκειτο για κίνηση τακτικής, αλλά επίσηµη πολιτική θέση. Προσέθεσε πως το πλαίσιο που έκανε αποδεκτό η Ν∆ ήταν η διπλή ονοµασία χωρίς κανέναν γεωγραφικό προσδιορισµό, κανένα erga omnes και καµία λέξη για συνταγµατική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα αποδεχόταν να «ξεπαγώσει» η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανοιχτή κόκκινη γραµµή µε τις Βρυξέλλες είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίµου ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν µετέβη εκ νέου στις Βρυξέλλες λόγω των απαιτήσεων της προεκλογικής περιόδου, είχε τηλεφωνικές συνοµιλίες µε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και άλλους ηγέτες της ΕΕ, µε αντικείµενο την εκλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία θεσµικά ευρωπαϊκά αξιώµατα.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr