Εκλογές 2019 - Δημοσκόπηση Κάπα Research: Διψήφια διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ταύτιση με τους ιστορικούς ηγέτες της Μεταπολίτευσης και για την πρόθεση ψήφου με βάση την κοινωνική τάξη που ανήκουν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Βουλευτικές εκλογές: Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 10,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου δείχνει η πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research, λίγα 24ωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης. Την ίδια ώρα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 12 μονάδες.
Επιπλέον προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την ταύτιση με τους ιστορικούς ηγέτες της Μεταπολίτευσης και για την πρόθεση ψήφου με βάση την κοινωνική τάξη που ανήκουν
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:
ΝΔ 35,1%
ΣΥΡΙΖΑ 24,6%
Κίνημα Αλλαγής 6,4%
ΚΚΕ 4,7%
Χρυσή Αυγή 3,4%
Μέρα 25 3%
Ελληνική Λύση, 2,7%
Ένωση Κεντρώων 1,3%
Πλεύση Ελευθερίας 1,3%
Άλλο κόμμα 5,3%.
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου με αναγωγή:
ΝΔ 40%
ΣΥΡΙΖΑ 28%
Κίνημα Αλλαγής 7,3%
ΚΚΕ 5,4%
Χρυσή Αυγή 3,9%
Μέρα 25 3,4%
Ελληνική Λύση 3,1%
Ένωση Κεντρώων 1,5%
Πλεύση Ελευθερίας 1,5%
Άλλο κόμμα 5,9%.
Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 73% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ. Το 73% των ερωτηθέντων δείχνει ενδιαφέρον για τις βουλευτικές εκλογές ενώ το 25% απαντάει ότι δεν τον ενδιαφέρουν.
Επιπλέον το 16% λαμβάνει περισσότερο υπόψιν τη γνώμη των ειδικών/επιστημόνων που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, το 13% των πολιτικών, το 12% λαμβάνει υπόψιν τη γνώμη της οικογένειάς τους, το 9% ακούει αυτούς που ακολουθεί στα social media, το 5% ακούει τους φίλους του, το 3% λαμβάνει υπόψιν τους δημοσιογράφους. Στον αντίποδα το 73% απαντάει ότι αποφασίζει μόνος/η του.
Προέλευση της ψήφου - Βασικά κίνητρα ψήφου σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Το 36% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζει «περισσότερο για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ το 64% ψηφίζει επειδή τον εκφράζουν οι θέσεις του πολιτικού αρχηγού και των στελεχών της.
Αντίθετα το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει περισσότερο για να μην κυριαρχήσει πλήρως το παλιό πολιτικό σύστημα και το 51% γιατί τους εκφράζουν οι θέσεις του πολιτικού αρχηγού και των στελεχών του.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης έχει να κάνει με την ταύτιση με τους ιστορικούς ηγέτες της Μεταπολίτευσης. Συγκεκριμένα το 30% απάντησε ότι ταυτίζεται με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, το 27% με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 13% με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το 6% με τον Κώστα Σημίτη.
Από την άλλη πλευρά όσον αφορά το 82% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ταυτίζονται με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το 74% με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 40% με τον Κώστα Σημίτη και το 2% με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 19% με τον Κώστα Σημίτη, το 5% με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 3% με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επιπλέον όσον αφορά το ερώτημα «Πρόθεση ψήφου: Με βάση την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν» προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα.
Το 45% των ερωτηθέντων δεν ψήφισε ποτέ κατά το παρελθόν, το 28% απάντησε θετικά και το 26 απάντησε «Ναι, μία ή δύο φορές».
Πρόθεση ψήφου: Με βάση την κοινωνικό-οικονομική τάξη που ανήκουν
Σε αυτό το ερώτημα προκύπτουν τα ακόλουθα αποτελέσματα
Το 16% των ψηφοφόρων της ΝΔ ανήκει στην εργατική τάξη, το 41% στην αγροτική, το 30% στη μικρομεσαία, το 43% στη μεσαία και το 44% στην ανώτερη.
Το 27% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην εργατική τάξη, το 20% στην αγροτική, το 23% στη μικρομεσαία, το 25% στη μεσαία και το 19% στην ανώτερη.
Το 7% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ στην εργατική τάξη, το 13% στην αγροτική, το 7% στη μικρομεσαία, το 5% στη μεσαία και το 0% στην ανώτερη
Το 14% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ανήκει στην εργατική τάξη, το 7% στην αγροτική, το 3% στη μικρομεσαία, το 4% στη μεσαία και το 0% στην ανώτερη.
Το 2% των ψηφοφόρων της ΧΑ ανήκει στην εργατική, το #% στην αγροτική, το 4% στη μικρομεσαία, το 4% στη μεσαία και το 0% στην ανώτερη.
Το 4% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης ανήκουν στην εργατική, το 6% στην αγροτική, το 2% στη μικρομεσαία, το 3% στη μεσαία και το 2% στην ανώτερη.
Το 4% των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25 ανήκουν στην εργατική, το 0% στην αγροτική, το 3% στη μικρομεσαία, το 3% στη μεσαία και το 9% στην ανώτερη.
Πρόθεση ψήφου: Με βάση την τοποθέτηση στην κλίμακα «Αριστερά - Δεξιά»
Στο συγκεκριμένο ερώτημα προκύπτουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Το 2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετούνται αριστερά, το 10% στην κεντροαριστερά, το 33% στο κέντρο, το 68% στην κεντροδεξιά και το 57% στη δεξιά.
Το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στην αριστερά, το 56% στην κεντροαριστερά, το 15% στο κέντρο, το 2% στην κεντροδεξιά και το 1% στη δεξιά.
Το 3% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ τοποθετείται στην αριστερά, το 18% στην κεντροαριστερά, το 11% στο κέντρο, το 3% στην κεντροδεξιά και το 0% στη δεξιά.
Το 20% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ τοποθετείται στην αριστερά, το 3% στην κεντροαριστερά, το 2% στην αριστερά, στο 0% στην κεντροδεξιά και το 0% στη δεξιά.
Το 0% των ψηφοφόρων της ΧΑ τοποθετείται στην αριστερά, το 0% στην κεντροαριστερά, το 2% στο κέντρο, το 3% στην κεντροδεξιά και το 18% στη δεξιά.
Το 1% της Ελληνικής Λύσης τοποθετείται στην αριστερά, το 0% στην κεντροαριστερά, το 1% στο κέντρο, το 6% στην κεντροδεξιά και το 8% στη δεξιά.
Το 4% του ΜέΡΑ25 στην αριστερά, το 4% στην κεντροαριστερά, το 4% στο κέντρο, το 1% στην κεντροδεξιά και το 0% στη δεξιά.
Η δημοσκόπηση έγινε σε 1.241 άτομα, στις 13 περιφέρειες της χώρας, από την 1η μέχρι και την 5η Ιουλίου. Η συλλογή των στοιχείων έγινε κατά 80% με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων (CATI) και κατά 20% βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (CAWI). Για τη συλλογή στοιχείων εργάστηκαν 27 ερευνητές και 3 επόπτες.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr