Ολική επαναφορά του κοµµατικού κράτους βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Την έντονη αντίδραση της Κουµουνδούρου προκαλούν οι διατάξεις του νοµοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, αλλά και η παράκαµψη της διαβούλευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πυρά για νεοφιλελεύθερο πνεύµα, αδιαφάνεια, υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό και αναθέσεις σε ιδιώτες δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ το νοµοσχέδιο για τις αλλαγές στη διοικητική δοµή του κράτους. Η Κουµουνδούρου σηµειώνει, µάλιστα, πως το νοµοσχέδιο απέχει από τη λογική του επιτελικού κράτους όπως προαναγγέλθηκε και υποστηρίζει ότι κινείται σε λογική ελέγχου του κρατικού µηχανισµού κατευθείαν από το πρωθυπουργικό γραφείο. Μάλιστα, σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Αλέξης Χαρίτσης, επισηµαίνει πως οι ρυθµίσεις του νόµου «δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για επαναθεµελίωση του αλήστου µνήµης κοµµατικού κράτους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραµµίζει ότι υπάρχουν σηµαντικές οµοιότητες µε τον τρόπο που νοµοθετούσε η προηγούµενη κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας, αναφέροντας ότι το νοµοθέτηµα συντάχθηκε «χωρίς τη συνδροµή των αρµόδιων υπηρεσιακών παραγόντων» και «προετοιµάστηκε µέσω outsourcing, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Σαµαρά - Βενιζέλου». Ασκεί, επίσης, έντονη κριτική και στις διαδικασίες εισαγωγής του νοµοσχεδίου στη Βουλή µε τη διαδικασία του επείγοντος, αφού, όπως δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, «για πρώτη φορά έπειτα από τεσσεράµισι χρόνια κατατίθεται µείζον νοµοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί καµία διαδικασία διαβούλευσης µε τους εµπλεκόµενους φορείς και την κοινωνία. Επιπλέον, καµία απολύτως νοµική επεξεργασία από την κεντρική νοµοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως είχε γίνει µε όλα τα µείζονος θεσµικής σηµασίας νοµοθετήµατα της προηγούµενης βουλευτικής περιόδου». Στις προβλέψεις για τους µετακλητούς αναφέρεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επισηµαίνοντας ότι υπερδιπλασιάζεται ο αριθµός τους. Οπως λέει, «θα υπάρχουν οκτώ µετακλητοί και δέκα συνεργάτες ανά υπουργό, συν ένας ανά γενική γραµµατεία, ενώ στην προεδρία της κυβέρνησης επιπλέον 100 µετακλητοί». Τονίζει πως «επί ΣΥΡΙΖΑ (ν.4320/2015) υπήρχαν τέσσερις µετακλητοί και τρεις ειδικοί συνεργάτες».
Αύξηση µετακλητών
Μάλιστα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σηµειώνει αντιφάσεις στα οικονοµικά στοιχεία, λέγοντας πως η κυβέρνηση δηλώνει ότι «µε το νοµοσχέδιο επέρχεται µείωση των θέσεων γενικών γραµµατέων από 93 σε 58 µε εξοικονόµηση 1,8 εκατ. ευρώ», ενώ «η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιµά την εξοικονόµηση σε 183.000 ευρώ. Νοµίζουν ότι δεν ξέρουµε ανάγνωση;» σχολιάζει, ενώ προσθέτει πως «τους υπολογισµούς τους έκανε το θεσµικά αρµόδιο όργανο, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτές του Μαξίµου δεν ξέρω ποιος». «Το πολυδιαφηµισµένο νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος σηµατοδοτεί την ολική επαναφορά του κράτους της ∆εξιάς» δηλώνει ο πρώην υπουργός Υποδοµών, Χρήστος Σπίρτζης, σηµειώνοντας πως «θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή, του πρωθυπουργού», αφού, «αντί για αξιόπιστους και ανεξαρτήτους ελεγκτικούς µηχανισµούς, προβλέπεται ο διορισµός του επικεφαλής της µίας και µοναδικής ελεγκτικής Αρχής από τον πρωθυπουργό». Παράλληλα επισηµαίνει πως δεν υφίσταται «ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δοµών ελέγχου», αλλά «ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας»
Βολές για την επένδυση στο Ελληνικό
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βάλει κατά της κυβέρνησης για την επένδυση στο Ελληνικό. Ο αρµόδιος για θέµατα οικονοµίας Νίκος Παππάς κάνει ευθέως λόγο για σύγκρουση συµφερόντων αναφερόµενος στο πρόσωπο του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ∆ηµήτρη Οικονόµου. Οπως δηλώνει, «υπερασπιζόταν ως χθές τα συµφέροντα της Lamda Development, άλλαξε εν µια νυκτί µεριά του τραπεζιού και πλέον υποτίθεται πως υπερασπίζεται τα συµφέροντα του ∆ηµοσίου». Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στα περί έλλειψης πολιτικής βούλησης του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει η επένδυση, αναφέρεται σε καθυστερήσεις που «αφορούσαν τις πρακτικές της εταιρείας και τον χρόνο κατάθεσης των µελετών» και στις αντικειµενικές δυσκολίες που προέκυψαν. Χαρακτηριστικά σηµειώνει πως «αυτό που παρέλαβε η δική µας κυβέρνηση στο Ελληνικό ήταν απλώς µια σύµβαση του ∆ηµοσίου µε τη Lamda Development.
∆εν είχαν οριοθετηθεί οι αρχαιολογικοί χώροι, οι αιγιαλοί, τα ρέµατα. Εµείς προχωρήσαµε την επένδυση, βγήκαν τα σχετικά προεδρικά διατάγµατα, έγινε η µετεγκατάσταση 69 φορέων από τον χώρο του Ελληνικού και τώρα, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Συµβούλιο της Επικρατείας, αναµένονται οι υπουργικές αποφάσεις και ο διαγωνισµός για το καζίνο». Μάλιστα, προσέθεσε ότι «στο Ελληνικό έγινε µία αγορά η οποία δεν είχε καν τοπογραφικό. ∆εν οριζόταν σαφώς τι ακριβώς αφορούσε η αγοραπωλησία».
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr