Γιώργος Καμίνης στο «Έθνος της Κυριακής»: Δεν είµαστε κόµµα «Ιανός»
Τους στόχους του Κινήµατος Αλλαγής και την ακριβή θέση του στο νέο πολιτικό σκηνικό περιγράφει ο πρώην δήµαρχος Αθηναίων, επισηµαίνοντας, ως βουλευτής Επικρατείας πλέον, ποιες κινήσεις της κυβέρνησης βρίσκουν αντίθετο το κόµµα του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Κριτική κατά της κυβέρνησης για τις πρώτες νοµοθετικές πρωτοβουλίες της ασκεί ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήµατος Αλλαγής, Γιώργος Καµίνης, ο οποίος κατηγορεί ευθέως τον Κ. Μητσοτάκη για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του. Ο πρώην δήµαρχος Αθηναίων µιλά για τη θέση του ΚΙΝΑΛ στον πολιτικό χάρτη, αρνείται για το κόµµα του τον χαρακτήρα κόµµατος «τύπου Γκένσερ», ενώ υπογραµµίζει ότι στο πλαίσιο της συνταγµατικής αναθεώρησης θα πρέπει να αλλάξει το άρθρο για το εκλογικό σύστηµα, ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιµότητα.
Κύριε Καµίνη, η προηγούµενη ιδιότητά σας, αυτή του δηµάρχου, υποστηρίζει την άποψη για την αλλαγή του νόµου υπέρ της «κυβερνησιµότητας» των δήµων; Μήπως η πρόταση της κυβέρνησης δίνει υπερεξουσίες στα χέρια των δηµάρχων;
Οπωσδήποτε χρειαζόταν µια κάποια ρύθµιση για να αντιµετωπιστούν τα φαινόµενα ακραίου κατακερµατισµού των δηµοτικών συµβουλίων που προκύπτουν σε πολλούς δήµους της χώρας λόγω της απλής αναλογικής. Και εµείς ως Κίνηµα Αλλαγής, και εγώ ως δήµαρχος, είχαµε προβλέψει την κατάσταση αυτή και είχαµε διαµαρτυρηθεί έγκαιρα και έντονα. Περιµέναµε, λοιπόν, καλόπιστα, από τη νέα κυβέρνηση ένα ολοκληρωµένο σχέδιο ανάταξης των δήµων, µε πραγµατική αποκέντρωση και ορθολογική κατανοµή αρµοδιοτήτων. Αντιθέτως, είδαµε ένα πολύ πρόχειρο νοµοσχέδιο, µε µπαλώµατα και διατάξεις, κάποιες εκ των οποίων µάλιστα κινούνται στο όριο της αντισυνταγµατικότητας. ∆υστυχώς, η κυβέρνηση, ακριβώς όπως και η προηγούµενη, βάζει το κάρο µπροστά από το άλογο σε αυτή την περίπτωση.
Η υπόθεση Novartis τι αποτύπωµα άφησε στην πολιτική ζωή της προηγούµενης περιόδου;
Ολα δείχνουν πως η υπόθεση Novartis ήταν µια σκευωρία από την πλευρά της προηγούµενης κυβέρνησης και ως τέτοια αποτελεί, φυσικά, µια κηλίδα στην πολιτική ζωή του τόπου και τη λειτουργία της δηµοκρατίας. Τέτοιες υποθέσεις πλήττουν καίρια το κύρος της πολιτικής. Στο Κίνηµα Αλλαγής είµαστε υπέρ της απόλυτης διαλεύκανσης της υπόθεσης αλλά και της πλήρους αποκάλυψης των σκανδάλων στον χώρο του φαρµάκου, ξεκινώντας όµως από την πλέον προβληµατική περίοδο, αυτή της διακυβέρνησης 2004- 2009.
Στη νέα πολιτική περίοδο ποιος είναι κατά τη γνώµη σας ο πλέον απαιτητικός στόχος;
Στόχος αυτής της νέας Βουλής θα πρέπει να είναι µια Ελλάδα που αφήνει πίσω της την κρίση αλλά και τις ίδιες τις παθογένειες της περιόδου που µας οδήγησαν στην κρίση. Η επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δεν πρέπει να είναι η κανονικότητα του χθες που µας έφερε σε αυτή την κατάσταση.
Και για το ΚΙΝΑΛ; Περισσότερο ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο, κυρία Γιωτάκη. ∆εν είναι το ζητούµενο για εµάς να ζυγίζουµε τα συστατικά του Κινήµατος Αλλαγής και να τα συγκρίνουµε µε το παρελθόν. Οφείλουµε να αντλήσουµε έµπνευση από τα καλύτερα, τα πιο ζωντανά στοιχεία της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ, εκείνα που το κατέστησαν τον µοχλό του εκσυγχρονισµού της χώρας και να προχωρήσουµε µπροστά.
Ποιες κυβερνητικές κινήσεις σάς βρίσκουν απέναντι;
Επιτρέψτε µου να µιλήσω για αυτά που έχω δει τις λίγες ηµέρες που έχω την τιµή να είµαι βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είδαµε, λοιπόν, µια υπερβολική σπουδή από την κυβέρνηση να δείξει «έργο», καταθέτοντας µια σειρά από νοµοσχέδια µε µεγάλη προχειρότητα, παραβίαση βασικών κανόνων διαβούλευσης και διαφάνειας. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά υποβαθµίζεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου, το οποίο µοιάζει ως ένα όργανο που απλώς εγκρίνει την κυβερνητική πολιτική, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ούτε τον χρόνο να ασκήσει ολοκληρωµένα µία από τις βασικές του λειτουργίες κατά το Σύνταγµα, αυτήν δηλαδή του δηµοκρατικού ελέγχου της κυβέρνησης. Είδαµε, δυστυχώς, τα γνωστά φαινόµενα που βιώσαµε την εποχή ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ: και πάλι άσχετες τροπολογίες από διάφορα υπουργεία να κατατίθενται την τελευταία στιγµή, άλλες τροπολογίες να κατατίθενται σαν απλές νοµοτεχνικές βελτιώσεις. Είδαµε το φαινόµενο να συνεχίζεται η υποβάθµιση του Κοινοβουλίου, κάτι που προσωπικά µε εξοργίζει. Και είδαµε, φυσικά, αντίθετα µε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, µια υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό και στο γραφείο του, που είναι προβληµατική.
Η κυρία Γεννηµατά και στελέχη του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι «συνοµιλούµε και µε τη Ν∆ και τον ΣΥΡΙΖΑ». Τι σηµαίνει αυτό; Το ΚΙΝΑΛ δίνει ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπερψηφίζοντας νοµοθετικές πρωτοβουλίες της;
Καµία επιµέρους συµφωνία σε διατάξεις που προτείνει η κυβέρνηση δεν µπορεί να εκληφθεί ως προάγγελος συµπόρευσης. Το ότι συνοµιλούµε µε όλες τις δηµοκρατικές πολιτικές δυνάµεις, όπως άλλωστε έχουµε υποχρέωση, δεν µας καθιστά σε καµία περίπτωση συνοδοιπόρους τους. Θα σας έλεγα ότι το να κρατάµε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς είναι επιλογή µας. Πιστεύω βαθιά ότι, παρά τις επιµέρους διαφορές µας, υπάρχει κάτι που πρέπει να µας ενώνει στα θεµελιώδη ζητήµατα: το καθήκον να υπηρετούµε τον ελληνικό λαό.
Μετατρέπεται έτσι σταδιακά το ΚΙΝΑΛ σε ένα κόµµα «τύπου Γκένσερ»;
Ενδιαφέρουσα ιστορική αναλογία, αλλά θα διαφωνήσω µαζί σας, κυρία Γιωτάκη. Το κόµµα του Γκένσερ στη Γερµανία ήταν ο ορισµός του κεντρώου κόµµατος, ένα κόµµα «Ιανός». Κοίταζε και προς τις δύο πλευρές: άλλοτε πήγαινε µε τους Σοσιαλδηµοκράτες και άλλοτε µε τους Χριστιανοδηµοκράτες. Εµείς όµως έχουµε στέρεες ιδεολογικές βάσεις και ιστορία: είµαστε η πραγµατική έκφανση της Σοσιαλδηµοκρατίας στην Ελλάδα, και αυτή η ταυτότητα µας ορίζει.
Συνταγµατική αναθεώρηση: ποια αλλαγή πρέπει να συµβεί οπωσδήποτε;
Μία από τις πιο βασικές δουλειές που έχουµε µπροστά µας στην επόµενη Βουλή. Τρεις βασικές προτεραιότητες: Πρώτον, η αναθεώρηση των άρθρων περί βουλευτικής ασυλίας και ποινικής ευθύνης των υπουργών, που θέτουν θέµα συνολικής αξιοπιστίας του πολιτικού συστήµατος. ∆εύτερον, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής, και τρίτον, η αλλαγή του άρθρου για το εκλογικό σύστηµα, ώστε να εξασφαλίσουµε την κυβερνησιµότητα. Εµείς είµαστε υπεύθυνη πολιτική δύναµη και κατά τούτο ένας πόλος σταθερότητας του πολιτικού συστήµατος. ∆εν θα ρίξουµε τη χώρα στα βράχια.
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr