Όσα είπαν Μητσοτάκης-Μέρκελ με κλειστές κάμερες και μικρόφωνα
Πηγές πολύ κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας Αθήνας – Βερολίνου και ειδικότερα της συμφωνίας επί συγκεκριμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών αποτέλεσε κατά πληροφορίες τον ακρογωνιαίο λίθο της χθεσινής συνάντησης στην γερμανική πρωτεύουσα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκέλα Μέρκελ.
Πηγές πολύ κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους, κάνοντας λόγο για ένα πολύ προσεκτικά προετοιμασμένο τετ α τετ, τα αποτελέσματα του οποίου, όπως προϊδεάζουν τα ίδια πρόσωπα, θα καταστούν λίαν συντόμως αλλά και μεσοπρόθεσμα ορατά σε μία ευρεία γκάμα πεδίων, όπως οι επενδύσεις στην Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Μεταναστευτικό, αλλά και στο μείζον ζητούμενο για το 2020, που δεν είναι άλλο από τον μείζονα στόχο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Επ αυτού χαρακτηριστική είναι η αποστροφή της Γερμανίδας Καγκελαρίου, όταν επεσήμανε ότι «διαπιστώνουμε πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις, όσον αφορά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού», η οποία ερμηνεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως μία πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης για τις σχετικές νομοθετικές και μη πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνο – γερμανικών σχέσεων. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Εξάλλου, όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος».
Πράσινο επενδυτικό φόρουμ στο Βερολίνο
Μία πρώτη σαφή ένδειξη της έντονης κινητικότητας, που παρατηρείται στο επίπεδο των Ελληνογερμανικών διμερών οικονομικών σχέσεων είναι η συμφωνία να πραγματοποιηθεί αρχές του 2019 ένα μεγάλο μονοήμερο επενδυτικό φόρουμ, στο πλαίσιο της εκπόνησης ενός πράσινου επενδυτικού σχεδίου για την δεκαετία 2020 – 2030. Ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε πως η τρέχουσα διεθνής συγκυρία ευνοεί την δρομολόγηση αυτού του φιλόδοξου στόχου με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να σημειώνουν πως η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας θα μπορούσε να μετατρέψει την «Ελλάδα σε μπαταρία της Ευρώπης». Κατ ουσίαν οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την δυνατότητα να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων, που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Χρήστος Σταικούρας και Όλαφ Σολτς επιφορτίστηκαν με το ρόλο να διευθετήσουν τα επόμενα βήματα, αλλά και να συντονίσουν τους συναρμόδιους Υπουργούς έως τον Ιανούαριο του 2020. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο κυβερνήσεις αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους να είναι σε θέση να ανακοινώσουν την πραγματοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών projects. Στόχος της Αθήνας στην παρούσα φάση είναι η αύξηση των γερμανικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, αλλά και η ενίσχυση των κεφαλαίων στις γερμανικές εταιρείες, που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.
Όπως ενημέρωσε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τους έλληνες δημοσιογράφους, που βρέθηκαν στο Βερολίνο «δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και την Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στην Σανγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 – στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα – και θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας. Στην κινεζική μεγαλούπολη ο πρωθυπουργός αναμένεται να ηγείται πολυάριθμης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, ώστε να προβάλλει, όπως λέγεται, τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, που παρουσιάζει η Ελλάδα.
Προ των πυλών της ΔΕΗ οι Γερμανοί
Πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών, που ήθελαν γερμανικά κεφάλαια να συνεπικουρούν το σχέδιο σωτηρίας, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την ΔΕΗ αποτέλεσε η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση του Open για το ενδιαφέρον του Βερολίνου για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη φάση και προχωρούμε σε δραστικές κινήσεις, προκειμένου να την εξυγιάνουμε. Αλλά και για να της δώσουμε την δυνατότητα να αναπτυχθεί σε νέα πεδία, όπως είναι οι ΑΠΕ. Έναν τομέα, ο οποίος είναι πάρα πολύ δυναμικός και για τον οποίο γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στη Γερμανία».
Αισιοδοξία για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους
Το Μέγαρο Μαξίμου επέμενε τα τελευταία 24ωρα πως…επίδικο της επίσκεψης στο Βερολίνο δεν ήταν η συζήτηση περί μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι, πάντως, που δεν σημαίνει πως δεν ετέθη στα δίδυμα ραντεβού με την Καγκέλαριο, Αγκέλα Μέρκελ και τον Υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταικούρα και του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού.
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε συνομιλητές του πως απόλυτη προτεραιότητα είναι η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, στόχος, που προς το παρόν εξυπηρετείται τόσο από την δέσμευση του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δημοσιονομικοί στόχοι των ετών 2019 – 2020, όσο και από τα πρώτα νομοθετήματα, όπως το επιτελικό κράτος, ο υπό κατάθεση αναπτυξιακός νόμος και η πρόσφατη ολική άρση των capital controls.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι όταν – εντός του 2020 τεθεί στα αρμόδια όργανα, Eurogroup και Θεσμοί – το αίτημα για μείωση των υψηλών πλεονασμάτων, θα υπάρξει θετική ανταπόκριση, συνεκτιμώντας και την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Τα ίδια πρόσωπα επιμένουν, μάλιστα, πως τότε το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.
Ταύτιση απόψεων στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
Η μάλλον απαισιόδοξη εκτίμηση της κ. Μέρκελ ότι απέχουμε πολύ από το να θεωρηθεί θετική η εικόνα της Ευρωπαικής Ένωσης στο μέτωπο του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού μάλλον ενισχύει τη σημασία της απόλυτης ταύτισης στην προσέγγιση Αθήνας και Βερολίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά υιοθέτησε καθ ολοκληρίαν το report, που είχε συντάξει ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, ενισχύοντας την αίσθηση πως Ελλάδα και Γερμανία θα αναλάβουν οσονούπω κοινές πρωτοβουλίες, προκειμένου να τεθεί σε νέα ή μάλλον στην αρχική της βάση αφ ενός η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και αφ ετέρου να συμμορφωθούν χώρες της ΕΕ, που αρνούνται πεισματικά να αναλάβουν τις ευθύνες, που απορρέουν από τα κοινώς συμφωνηθέντα.
Η Αθήνα εστιάζει στην αύξηση των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία και στην ταχύτερη απονομή του ασύλου, ενώ η Γερμανία να διαμορφώσει τις συνθήκες, που θα οδηγήσουν σε αναλογικότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των ευρωπαικών κρατών. Κοινή προσέγγιση των δύο ηγετών και στο σκέλος της συναρμοδιότητας στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr