Τσιάρας: Όχι πολιτική αντιπαράθεση για το εγχείρημα των Κωδίκων
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έτεινε χείρα συνεργασίας στους δικαστές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να μετατρέψει αυτό το σπουδαίο εγχείρημα των Κωδίκων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο Κ. Τσιάρας υποστήριξε ότι το εγχείρημα των νέων Κωδικών «αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο τον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινώς περί δικαίου αίσθημα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έτεινε χείρα συνεργασίας στους δικαστές λέγοντας ότι το υπουργείο θα αποφύγει κάθε μορφής αιφνιδιασμού. «Προσβλέπω στην αμέριστη συνεργασία σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» είπε.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας αναφέρθηκε στο θέμα της ανεξαρτησίας των δικαστών, λέγοντας:
«Η δικαιοσύνη κρίνεται από το κατά πόσο είναι ανεξάρτητη. Για αυτό όλοι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων μας. Ειδικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει να αστοχούν. Είναι πολύ άδικο από ελάχιστες ενέργειες δικαστικών λειτουργών να λοιδορείται η Δικαιοσύνη».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Χρηστόφορος Σεβαστίδης αναφέρθηκε στην πολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε με αφορμή τους κώδικες λέγοντας: «Οι Κώδικες μετατράπηκαν σε πολιτικό επιδικο. Ένα Συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας, δεν μπορεί να χρωματιστεί πολιτικά, ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος. Είναι αλήθεια πως ορισμένες διατάξεις του φέρουν ένα ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα.
Η σκληρή ποινική καταστολή που συνήθως λειτουργεί εκδικητικά δεν απέφεραν ποτέ σε καμία χώρα του κόσμου παρά μόνο μια επίπλαστη ασφάλεια για τον πολίτη. Δεν δικαιολογείται η ισοπεδωτική επιστημονική κριτική που ακολούθησε. Θεωρώ αδιανόητο για επιστημονικές Ενώσεις να εκφράζουν συνολική άρνηση σε κάθε νομοθέτημα, χωρίς να προτείνουν λύσεις».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr