Tι θα συζητήσει με Τραμπ και Ερντογάν ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ - Οι δύο στόχοι
Ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέλει να αναδείξει ότι η Ελλάδα επανακάμπτει στη διεθνή σκηνή ως σημαντικός παίκτης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την έμπρακτη αναβάθμιση του διεθνούς στάτους κβο της Ελλάδας, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, θα επιχειρήσει να… επισημοποιήσει διά της πενθήμερης παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμυστηρεύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συνομιλητές του ότι το μήνυμα της συμμετοχής στις κορυφαίου επιπέδου διεργασίες στην αμερικανική μητρόπολη είναι πως «η Ελλάδα επανακάμπτει στη διεθνή σκηνή ως σημαντικός παίκτης», τόσο σε περιφερειακό όσο και παγκόσμιο επίπεδο.
Στις αποσκευές του ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μεταφέρει -ως πειστήρια της αλλαγής στρατηγικών προτεραιοτήτων της χώρας- μόνο το… ράλι κυβερνητικών πρωτοβουλιών του τελευταίου διμήνου, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, την εμπροσθοβαρή μείωση της φορολογίας και τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Μητσοτάκης «φιλοτεχνούσε» επί 3,5 χρόνια -από τις αρχές του 2016, όταν εξελέγη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας- με πολύ προσεκτικά βήματα το διεθνές του προφίλ, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες συναντήσεις με πρόσωπα-κλειδιά του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού στερεώματος και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Κυπριακό και προσφυγικό
Στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν πως η σημαντική αυτή προεργασία αποτυπώνεται ανάγλυφα στις υψηλού συμβολισμού αλλά και σημασίας διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις που θα έχει από αύριο στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός.
Συνοψίζοντας τις κύριες στοχεύσεις του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα «συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά, όπως η Τουρκία, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, είτε παγκόσμια, ήτοι τις ευρωατλαντικές σχέσεις αλλά και την κατάσταση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ με μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως αυτές της Αυστραλίας και της Ινδίας».
Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται, με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως οι άκρως επικίνδυνες παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, να συναντηθεί με σημαντικούς παράγοντες της Ομογένειας. Ειδικότερα, το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ομογένειας στην Αστόρια, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα ενημερώσει τους συμπατριώτες μας για την υπό κατάθεση κυβερνητική πρόταση για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, μία από τις εμβληματικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του.
Την επομένη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Δηλωτική του ζωηρού ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν πλέον οι σημαντικότεροι ξένοι ηγέτες αλλά και οι πλέον επιδραστικοί οργανισμοί για το νέο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας είναι -το δίχως άλλο- η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Οι λιγοστές διμερείς συναντήσεις του κ. Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πιστοποιούν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τον αναβαθμισμένο περιφερειακό και διεθνή ρόλο που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για τη χώρα μας, σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτικά συγκυρία. Κυβερνητικοί παράγοντες μεταδίδουν πως επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επαναβεβαιώσει τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας τόσο στην εξαιρετικά ευμετάβλητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προφανώς και ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ενώπιον του Αμερικανού προέδρου τους κινδύνους που εγκυμονεί η έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ για την ισορροπία της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο δεν θα διστάσει να καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελέσει υπολογίσιμο μέρος της… μεγάλης εικόνας, εισφέροντας με προτάσεις και ιδέες για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί πρόσκληση να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του International Advisory Board of the Atlantic Council (24/9) και στην αντίστοιχη του Council of Foreign Relations (26/9), δύο κορυφαίες εκδηλώσεις. Πρόκειται για κορυφαία think tanks σε ζητήματα γεωστρατηγικής, στα οποία απαντάται η αφρόκρεμα, όπως λέγεται, της αμερικανικής πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής ζωής. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει διεξοδικώς κατά την αυριανή ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα την ελληνική πρόταση για την κλιματική αλλαγή.
Η πρόταση, η οποία επελέγη από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ως μία από τις εμβληματικές προτάσεις που θα συζητηθούν στη Σύνοδο, στοχεύει στη λήψη μέτρων και στη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά εκ των πραγμάτων, λόγω και της τρέχουσας συγκυρίας, το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, την προσεχή Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου.
Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως ουσιαστική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο επί τη βάσει της αποχής της Αγκυρας από παραβατικές ή προκλητικές συμπεριφορές, οι οποίες, πάντως, δεν γίνονται ανεκτές από την ελληνική πλευρά. Προσφάτως ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, προειδοποιώντας, πάντως, ότι η τωρινή επιθετική συμπεριφορά της έχει ως αποτέλεσμα τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας. Την επομένη, στις 26 Σεπτεμβρίου, οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα συζητήσουν επί των επαφών που είχαν και οι δύο στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ημέρα, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Με Ράμα και Ζάεφ
Με ενδιαφέρον αναμένονται, εξάλλου, τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως με τον Εντι Ράμα αύριο Δευτέρα και τον Ζόραν Ζάεφ μεθαύριο Τρίτη, σε μια συγκυρία που συζητείται στις Βρυξέλλες η ενταξιακή προοπτική αμφοτέρων.
Σαφής ένδειξη ότι η Ελλάδα επανασυστήνεται ως μια δύναμη που διαθέτει την αυτοπεποίθηση να συμμετάσχει ενεργά στις μεγάλες συζητήσεις που διεξάγονται ανά την υφήλιο είναι και τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ινδό και τον Αυστραλό ομολόγους του, Ναρέντρα Μόντι και Σκοτ Μόρισον αντιστοίχως. Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ραντεβού και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr