Μητσοτάκης - Τραμπ: Επί τάπητος επενδύσεις, τουρκικές προκλήσεις, προσφυγικό
Πρώτη συνάντηση για τους δύο ηγέτες τα ξημερώματα της 25ης Σεπτεμβρίου (ώρα Ελλάδος) - Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να έχει στις 01:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην αρχή της συνάντησης θα βρίσκονται και οι σύζυγοι των δύο ηγετών, Μαρέβα Γκραμπόφσκι και Μελάνια Τραμπ. Αμέσως μετά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Μητσοτάκης και Τραμπ θα συναντηθούν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «θα έχουν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και να συζητήσουν για τη συνεχιζόμενη διαδικασία εμβάθυνσης των εξαιρετικών διμερών -πολιτικών και οικονομικών- σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή. Επιπλέον, στο τραπέζι θα τεθούν τα θέματα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οι εξελίξεις στο προσφυγικό.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε θέματα επενδύσεων «χαιρετίζοντας την ενίσχυση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναμένεται να αναφερθεί στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία βάζοντας τη χώρα ξανά στο "ραντάρ" και των Αμερικανών επενδυτών» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα δώσουν το «παρών» στη δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τον Ζάεφ
Την πρώτη του συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε πως ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί. Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.
Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν οι δυο πλευρές στα θέματα της Συμφωνίας όπως και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.
Ο κ. Ζαεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία. Σημειώνεται ότι η βούληση της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.
Μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει (συγκεκριμένα στις 16:45 ώρα Ελλάδας) ορίστηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντησή τους θα γίνει μετά τις τουρκικές προκλήσεις σε Καστελόριζο και Ρω.
ΗΠΑ: Τα πρόσωπα κλειδιά της κυβέρνησης Τραμπ με τις ευλογίες του Έλον Μασκ – Ο μεγιστάνας αυξάνει την επιρροή του στον εκλεγμένο πρόεδρο
Πώς παραδόθηκε ο 30χρονος μετά τη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Καρέ- καρέ η διαπραγμάτευση με την αστυνομία
Έρευνα σοκ στη Φινλανδία: Ένας στους 5 άνδρες κρίνει πως μία γυναίκα αξίζει να βρεθεί στο στόχαστρο βίας
Ποιές είναι οι 6 λέξεις που έγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr