Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να δεχθώ να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών για το Μεταναστευτικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμοδίου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την αποφασιστικότητα που εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΕΣ, να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στοιβαρή πολιτική για το Μεταναστευτικό. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικείμενες αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου, κατανόηση ότι πρέπει να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή βαρών στα άλλα κράτη μέλη. Ωριμάζει, δηλαδή, ουσιαστικά η ιδέα στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για κράτη-μέλη της Ενωσης που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων αλλά και η ανάγκη συνέχισης - αν όχι και της ενίσχυσης των κρατών που υφίστανται δυσανάλογο οικονομικό βάρος από το Μεταναστευτικό.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να ανέφερε στον Γερμανό ΥΠΕΣ: «Δεν μπορώ να δεχθώ να αυξάνονται προσφυγικές ροές προς τη χώρα μου και να μην γίνεται τίποτα». Μια δήλωσή του που έχει αποδέκτες συγκεκριμένα μέλη της Ενωσης αλλά και της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη στον Χορστ Ζεεχόφερ ότι η εθνική πολιτική στο Μεταναστευτικό αλλάζει και ότι «καλούμαστε να κάνουμε όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια». Του περιέγραψε και το τολμηρό, όπως το χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σχέδιο στο Μεταναστευτικό αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να αυξήσει τις επαναπροωθήσεις και τις επιστροφές προς την Τουρκία. Πρόκειται για το σχέδιο μετακίνησης σχεδόν 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Σημείωσε δε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί «πυροσβεστική αντιμετώπιση», προσθέτοντας πως βάση για την εξεύρεση λύσης αποτελεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ανέφερε δε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως η χώρα μας θα κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.
Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΕΣ την Πέμπτη είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τον οποίο συνομίλησε επίσης για το Μεταναστευτικό.
Τι απαντούν Ρωσία και Καζακστάν στους Αζέρικους ισχυρισμούς ότι ρωσικός πύραυλος έριξε το αεροσκάφος
«Βόμβα» Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε να διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Αγαθή Μαρκοπούλου: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
H Τζούντι Τέρνερ Σμιθ κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της πως δεν της έχει πληρώσει διατροφή εδώ και ένα χρόνο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr