Η αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο – Στο επίκεντρο τα ενεργειακά
Ο Μιχάλης Ιγνατίου δίνει τη δική του εκτίμηση για τα όσα ειπώθηκαν στην Αθήνα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναχώρησε την Κυριακή από την Αθήνα, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών και ομιλιών του.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv την Κυριακή, έκανε την αποτίμηση της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.
Αρχικά, ο δημοσιογράφος τόνισε ότι κρατάμε ένα θερμό κλίμα στο οποίο έγιναν όλες οι συνομιλίες, αλλά σημείωσε πως αποτελούν συνέχεια του ίδιου θετικού κλίματος που υπήρχε ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, κατά τον ίδιον, κρατάμε θετικές δηλώσεις αλλά και εξαιρετικές ειδήσεις οι οποίες έγιναν τόσο δημόσια όσο και πίσω από κλειστές πόρτες και όχι παράπονα από τους Αμερικανούς.
Το πιο σημαντικό από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, είναι το πώς θα εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω για την Τουρκία, για τις παράνομες γεωτρήσεις, αφού υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση, η έλευση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ήταν σημαντική για πολλούς λόγους, που έχουν κατά καιρούς εξηγηθεί. Αλλά υπάρχει και ακόμα ένας λόγος που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά την αξία του ελληνικού θαλάσσιου οικοπέδου -όπως και της Κύπρου- στην πιθανή περίπτωση κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει την καταστροφική πορεία του και προχωρήσει στο τελευταίο βήμα-χτύπημα προς τη Δύση, δημιουργώντας και άλλα, αξεπέραστα αυτήν τη φορά προβλήματα για την Ατλαντική Συμμαχία και τους Αμερικανούς, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Υποχωρήσεις
Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι Αμερικανοί βρίσκονται σε ένα καθεστώς άρνησης, θα μπορούσαν για να πείσουν τους Τούρκους να παραμείνουν έστω και χαλαρά στο «μαντρί», να κάνουν αυτοί υποχωρήσεις. Και μια μεγάλη υποχώρηση -και δεν είναι η μόνη-, που δεν εκτίμησαν οι Τούρκοι, είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ πήρε το ρίσκο να αναβάλει τις κυρώσεις ως τιμωρία για την αγορά των ρωσικών S-400. Εκανε και άλλες υποχωρήσεις η Ουάσιγκτον, όπως η πρόταση για την πώληση του συστήματος Patriot σε συμφέρουσα τιμή και η αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων στα 100 δισ. δολάρια. Μέχρι αυτήν τη στιγμή η Τουρκία δεν συγκινήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί, όχι μόνο προς χάρη της ανάλυσης, ότι η ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35 ήταν ένα «γερό χτύπημα», καθώς η τουρκική πολεμική βιομηχανία απώλεσε 9 δισ. δολάρια. Ομως φαίνεται πως η Ρωσία και η παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν έχουν καλύψει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτές τις απώλειες.
Με την επίσκεψη του Μ. Πομπέο στην Αθήνα, η Αμερική ερευνά τις δυνατότητες για ανάπτυξη της συνεργασίας σε υψηλά επίπεδα, που θα καλύπτουν τον στρατιωτικό, τον διπλωματικό, τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα. Όπως γράφαμε πιο πάνω, η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας προχώρησε τις σχέσεις στο καλύτερο σημείο που βρέθηκαν ποτέ, καθ’ ομολογίαν της αμερικανικής πλευράς. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία, λόγω και της προσήλωσής του στη Δύση, να τις αναπτύξει περαιτέρω. Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν θα φανούν αμέσως. Αλλά η χώρα μας μπορεί να κερδίσει το κομμάτι της αμερικανικής εύνοιας, που της ανήκει δικαιωματικά, και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία η Ρωσία -σε συνεργασία με την Τουρκία επιτυγχάνει νίκες σε βάρος της Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή μας.
Σύμφωνα πάντως με το άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου που δημοσιεύτηκε στο «Εθνος της Κυριακής» οι στιγμές για την Κύπρο και την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Και τα διλήμματα βασανιστικά.
Την ίδια ώρα, οι γείτονές μας «βράζουν». Πιο συγκεκριμένα, την τουρκική μήνιν προκάλεσε μία φωτογραφία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Αμερικανού ομολόγου του να γελούν μπροστά από έναν πίνακα του Βασίλειου Χατζή, που αναπαριστά τη συντριβή του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο κατά τη Ναυμαχία της Έλλης την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα για ένα… like σε μήνυμα στο twitter.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κλήθηκε στο υπουργείο ο επιτετραμμένος Τζέφρι Χοβενιέ αντί του Πρέσβη Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ο οποίος είναι εκτός πόλης, προκειμένου να ζητηθούν σαφείς και ξεκάθαρες εξηγήσεις για ένα like που έκανε χθες η πρεσβεία σε ένα μήνυμα -καταζητούμενου από την Τουρκία- γκιουλενιστή, που ανέφερε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια πολιτική σκηνή χωρίς τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος, ο οποίος πρόσφατα ασθένησε».
Η αμερικανική πρεσβεία είχε ζητήσει συγγνώμη λέγοντας ότι έγινε κατά λάθος το like στο tweet του φυγά Εργκιούν Μπαμπαχάν, ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν πείστηκε… και ο επιτετραμμένος Χοβενιέ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, επέκρινε το like λέγοντας ότι «δεν έχει καμία δουλειά η πρεσβεία των ΗΠΑ να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να διερευνήσει το περιστατικό και να πειθαρχήσει τους υπαίτιους».
Το ίδιο και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επέκρινε την αμερικανική πρεσβεία. Ο εκπρόσωπός του Ομέρ Τσελίκ είπε ότι το θέμα δεν μπορεί να κλείσει μια απλή συγγνώμη: «Είναι μια κακή προσπάθεια επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις και παράλληλα απαράδεκτη από ανθρωπιστική άποψη. Δείχνει ότι κάποια άτομα στην πρεσβεία καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να βλάψουν τις σχέσεις των δυο χωρών. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από σύγχυση».
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι ο «εκλογικός» σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. Στις πρόσφατες προεδρικές και δημοτικές εκλογές το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης στήριξε στην κάλπη το κυβερνών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αυτοδυναμία του Τούρκου προέδρου.
Το τελευταίο διάστημα ο 71χρονος Ντεβλέτ Μπαχτσελί απέχει των καθηκόντων του λόγω άγνωστης ασθενείας και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον πιο πιστό σύμμαχό του τα τελευταία χρόνια ακόμη κι όταν βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να του ευχηθεί περαστικά.
Το επίμαχο like της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Η συγγνώμη της πρεσβείας των ΗΠΑ
Μετά τη συνάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ ακολούθησε και δεύτερη «συγγνώμη» από την αμερικανική πρεσβεία, μέσω twitter.
«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά τη λύπη μας για το λάθος. Δεν υιοθετούμε ούτε συμφωνούμε με το περιεχόμενο του μηνύματος του Εργκιούν Μπαμπατζάν».
Διαρκή προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη»
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr