Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την τουρκική προκλητικότητα
O πρωθυπουργός επιδιώκει να καταστήσει τη χώρα συνδιαμορφώτρια -και όχι απλώς συμμέτοχο- του πολιτικού σκηνικού που σχηματίζεται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Πλέγμα πολυεπίπεδων πρωτοβουλιών αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απαιτητική, όπως εξελίσσεται μετά την επαπειλούμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά κουρδικών στόχων στη Βορειοανατολική Συρία, διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, επιδιώκοντας να καταστήσει τη χώρα συνδιαμορφώτρια -και όχι απλώς συμμέτοχο- του πολιτικού σκηνικού που σχηματίζεται, όπως διεφάνη από τη χθεσινή του παρουσία στο Κάιρο, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.
Στον απόηχο, δε, της συνεχιζόμενης παραβατικότητας της Άγκυρας στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέσπασε χθες τη ρητή καταδίκη των έκνομων τουρκικών ενεργειών από την Αίγυπτο, χώρας-βαρόμετρου στον αραβικό κόσμο, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την πορεία σύγκλισης Αθήνας – Καΐρου, όπως αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση, σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιδίδεται σε μια…εκστρατεία αφύπνισης των Ευρωπαίων εταίρων μας, με πρώτο χρονικό ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τους Έλληνες δημοσιογράφους που βρέθηκαν χθες στο Κάιρο, η εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα της φθινοπωρινής συνόδου, θέμα το οποίο θα συζήτησει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Αθήνα επιλέγει σε αυτήν τη φάση, και αφού δεν έχει καμφθεί η τουρκική προκλητικότητα να σκληρύνει τη στάση της, τασσόμενη υπέρ της κλιμάκωσης των κυρώσεων της ΕΕ κατά της γείτονος.
Ανώτερη κυβερνητική πηγή επέμενε πως η Ελλάδα κινείται στην κατεύθυνση της εξάντλησης όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιέσεις προς την Άγκυρα, ακολουθώντας ώρα ψύχραιμη στάση, αρνούμενη να... ευθυγραμμιστεί με το παιχνίδι εντυπώσεων, στο οποίο συστηματικά επιδίδεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Συγχρόνως, όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, η διάθεση για επανέκκινηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν εξέλιπε, ωστόσο είναι η Τουρκία εκείνη που οφείλει να προχωρήσει σε απτές αποδείξεις πως επιζητά μια τέτοια προοπτική.
Επιπλέον, οι ηγέτες Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την Τουρκία στη Βορειοανατολική Συρία και διατράνωσαν την αντίθεση τους σε ένα μονοπάτι, που πιθανώς να οδηγήσει σε εδαφικό διαμελισμό της Συρίας και κατ' επέκταση σε εκ νέου ενεργοποίηση θυλάκων του Ισλαμικού Χαλιφάτου. «Κίνηση σε λάθος κατεύθυνση» φέρεται να χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες ο κ. Μητσοτάκης.
Εν τω μεταξύ, στον άξονα της εσωτερικής ατζέντας αναμένεται να περιστραφεί η μεσημεριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, κατά την οποία ο πρωθυπουργός πρόκειται αφενός να κάνει, κατά πληροφορίες, μια αποτίμηση των πρώτων 100 ημερών της θητείας του και αφετέρου να προδιαγράψει το πλούσιο νομοθετικό έργο των επόμενων 100 ημερών έως το τέλος του έτους.
Στο πεδίο της Οικονομίας, η σημερινή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας συμπίπτει με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020, που, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί απόδειξη της συνέπειας των προεκλογικών λόγων με τις μετεκλογικές πράξεις, καθώς συμπεριλαμβάνονται σε αυτό όλες οι φοροελαφρύνσεις, ενώ καταγράφονται οι γενικές κατευθύνσεις για το τρίπτυχο «υψηλότερη ανάπτυξη – περισσότερες δουλειές – λιγότερη ανεργία».
Το προσχέδιο καταρρίπτει την ανησυχία περί ύπαρξης δημοσιονομικού κενού για το 2020, ενώ κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε από την προηγουμένη του ΣΥΡΙΖΑ….τρύπα, ύψους 1,08 δισ. ευρώ τόσο για το 2019, όσο και για το επόμενο έτος. Ταυτόχρονα, πάντως, απόρροια των παρεμβάσεων του τελευταίου τριμήνου, καθώς και απόδειξη της ψήφου εμπιστοσύνης από αγορές και εταίρους θεωρεί ανώτατη κυβερνητική πηγή, που δεν κρύβει την ικανοποίηση της, την επιτυχή επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, κατά την οποία το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο, ύψους 1,5%. Επί τάπητος θα τεθεί και ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος, όπως θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί διαβατήριο για την επανένταξη της χώρας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.
Εν όψει, μάλιστα, των προγραμματισμένων για μεθαύριο Παρασκευή ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με αντικείμενο την ψήφο των Αποδήμων, αλλά και της εν εξελίξει συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προϊδεάσει τόσο το εσωτερικό του κόμματος του όσο και τα λοιπά κόμματα πως το Μέγαρο Μαξίμου εννοεί τη συναίνεση σε θεσμικές τομές, όπως οι προαναφθείσες και πως δεν την επιζητά προσχηματικά.
Άλλωστε, τα μεθαυριανά ραντεβού αναμένεται να «σφυγμομετρήσουν» μεταξύ άλλων και προθέσεις για τα επόμενα κρίσιμα θεσμικά ορόσημα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναφερθεί και στις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες γύρω από την αντιμετώπιση της εσωτερικής διάστασης του Μεταναστευτικού ζητήματος, στεκόμενος ιδιαίτερα στις σημαντικές αλλαγές στην διαδικασία της χορήγησης ασύλου, αλλά και στην ανάγκη της αποσυμφόρησης των νησιών μέσω της μετεγκατάστασης σε δομές της ενδοχώρας.
Επ' αυτού το Μέγαρο Μαξίμου απευθύνει, κατά πληροφορίες, αυστηρό μήνυμα προς βουλευτές και στελέχη του κόμματος, που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη των συγκεκριμένων μετακινήσεων οχυρωμένοι πίσω από τοπικά κριτήρια ότι θα πρέπει να επιδείξουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς τις επί χρόνια δοκιμαζόμενες κοινωνίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως και η χώρα μας απαιτεί έμπρακτη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας στην ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, δε, να παροτρύνει τους νέους βουλευτές να... βγουν μπροστά, δεσμευόμενος, κατά πληροφορίες, πως θα τους δώσει ευκαιρίες στο αμέσως προσεχές διάστημα, τοποθετώντας τους λ.χ. ως εισηγητές σε κρίσιμα νομοσχέδια και κομβικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως έγινε με τον Θάνο Πλεύρη κατά τη χθεσινή συζήτηση για το γαλάζιο αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr