Μητσοτάκης: H πολιτική δεν είναι επάγγελμα με μονιμότητα (vid)
«Δεν είπα ότι θέλω να γίνω καλύτερος πρωθυπουργός από τον πατέρα μου» τόνισε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
«Η πολιτική δεν έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Έχω απόλυτη συναίσθηση ότι σε αυτό το γραφείο είμαστε όλοι προσωρινοί. Το λέω στον εαυτό μου, το λέω στους συνεργάτες μου. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε εδώ και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή του Αντ1 «Ενώπιος Ενωπίω». Ακόμη επανέλαβε ότι θέλει να είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».
Απαντώντας στο ερώτημα για το πότε μπήκε μέσα του το μικρόβιο της πολιτικής, είπε πως υπήρχε πάντα αλλά ήταν σε καταστολή. Όμως στα 22 του χρόνια και συγκεκριμένα το 1993 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχασε τις εκλογές από τον Ανδρέα Παπανδρέου απογοητεύθηκε και είπε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά. Ωστόσο με την πάροδο των χρόνων σκέφτηκε ότι αν δεν ασχοληθεί εκείνος με την πολιτική δεν θα το έκανε κανείς και το 2003 μπήκε στην πολιτική.
«Όταν έγραφα την δήλωση για την εκλογική μας νίκη, όλες τις εκδοχές, αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ στο ότι η ευχή των γονιών μου θα με συνοδεύει. Με τον πατέρα μου είχα 50 χρόνια διαφορά. Με είδε Πρόεδρο της ΝΔ αλλά με είδε και να ωριμάζω» τόνισε απαντώντας στο ερώτημα για το εάν του έλειπαν στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη.
Οφείλω πάρα πολλά στη μητέρα μου
«Οφείλω πολλά στη μητέρα μου, έδωσε μαθήματα ζωής παρά τα προβλήματα που είχε. Για μένα ήταν ένα παράδειγμα ανθρώπου με μεγάλα ψυχικά αποθέματα και της αναγνωρίζω ότι είχε το θάρρος της γνώμης της» συμπλήρωσε. «Είχα και έχω πολύ καλές σχέσεις με τις αδερφές μου. Ήταν και η μεγάλη διαφορά ηλικίας που ίσως να βοήθησε σε αυτό» είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε, όμως, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Δικιά μου δουλειά είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους. Είμαι ένα προϊόν της ελίτ. Πράγματι είχα ευκαιρίες αλλά δούλεψα σκληρά για να φτάσω εδώ που έφτασα. Ήξερα πως πάντα στην Ελλάδα θα με έβλεπαν μέσα από ένα παραμορφωτικό φακό. Πρέπει να έχει περάσει κάποιος καρκίνο για να νιώσει τον πόνο ενός καρκινοπαθούς; Όχι βέβαια. Αυτό είναι η πολιτική. Να μπορεί ο πολιτικός να νιώθει αυτόν που προσπαθεί να ζήσει με 500 και 600 ευρώ. Έχω σεβασμό στους ανθρώπους που ξεκινούν χωρίς εφόδια και φτάνουν ψηλά» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
Δυνατή προσωπικότητα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
«Ο πατέρας μου ήταν μια δυνατή προσωπικότητα αλλά προτεραιότητά του ήταν να γίνει πρωθυπουργός. Οι σχέσεις μας πέρασαν και δύσκολα στα χρόνια της εφηβείας μου. Κάναμε συνειδητή προσπάθεια να φτιάξουμε καλύτερη την σχέση μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μπροστά από την εποχή του
«Δεν έχω πει ότι θέλω να γίνω καλύτερος πρωθυπουργός από τον πατέρα μου. Οι συγκρίσεις προκαλούν πάντα είτε εφησυχασμό είτε υψηλές προσδοκίες. Άλλες εποχές τότε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες οι ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Ήταν μπροστά από την εποχή του» ανέφερε στη συνέχεια.
«Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη, πιο έτοιμη, από πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, με ένα παράξενο τρόπο μπορεί να είμαστε πίσω στην ανάπτυξη, είμαστε μπροστά στην ωριμότητα. Και γι’ αυτό νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ καλά για την πατρίδα μας. Και δεν θα είναι πολύ καλά, μόνο γιατί πιστεύω ότι είμαστε μια καλή κυβέρνηση, που θα κάνουμε μια καλή δουλειά. Θα είναι καλά χρόνια, γιατί η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί, να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.
H γνωριμία με τη Μαρέβα Μητσοτάκη
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η γνωριμία του με τη σύζυγό του Μαρέβα ήταν ένας φοιτητικός έρωτας στα χρόνια του Χάρβαρντ και όπως είπε παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και αντιμετωπίζουν μαζί όλες τις δυσκολίες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «ο γάμος δεν σώζεται αν δεν υπάρχει αγάπη, σεβασμός και εκτίμηση».
Βενιζέλος και Καραμανλής δικαιούνται τον τίτλο του Εθνάρχη
«Ελευθέριος Βενιζέλος και Κωνσταντίνος Καραμανλής δικαιούνται και οι δυο τον χαρακτηρισμό του Εθνάρχη. Εντελώς διαφορετικές και με άλλες ανάγκες οι εποχές τους αλλά αμφότεροι άφησαν την σφραγίδα τους. Πάντα όταν μιλάω για τον Ε. Βενιζέλο προσπαθώ ν’ αφήνω απ’ έξω τη συγγενική σχέση που μας δένει. Για να είμαι αντικειμενικός. Έκανε σπουδαίο έργο. Το ίδιο όμως και ο Κ. Καραμανλής ο οποίος έβαλε με το ζόρι την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό γιατί η κοινωνία τότε δεν ήταν έτοιμη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Κυρώσεις της Ε.Ε. κατά του Ερντογάν
«Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας» είπε και τόνισε πως πως η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών.
Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η Τουρκία με τη στάση της θα κάνει μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη και μιλώντας για πιθανή αναβίωση του ISIS, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ευρώπη συνολικά, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο.
«Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί» είπε, επισημαίνοντας πως εξετάζονται κυρώσεις και για την εισβολή στη Συρία – κυρώσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.
H αξιολόγηση της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως σκοπός του είναι να τιμήσει την εντολή των πολιτών, προσθέτοντας πως έχει χρονοδιαγράμματα τα οποία οφείλει να τηρήσει. «Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο, γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, καθώς ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να σπάσει γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος, είτε για την επιτυχία, είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Οι σχέσεις με τον Τσίπρα
«Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» είπε προσθέτοντας πως όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. «Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση, η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία» είπε χαρακτηριστικά.
Υπόθεση Novartis
Σχετικά με την υπόθεση της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια» τόνισε.
Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν ο πρωθυπουργός τους κατηγόρησε πως συνειδητά χρησιμοποίησαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία.
Δεν σκέφτομαι τον εκλογικό αιφνιδιασμό
Τόνισε μάλιστα πως στόχος του είναι η 4ετία. «Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού, Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές» είπε ο πρωθυπουργός.
Απαραίτητη αποτοξίνωση ο αθλητισμός
«Ο αθλητισμός είναι μια απαραίτητη αποτοξίνωση για να μπορούμε να ανανεώνουμε δυνάμεις. Αγαπώ τον αθλητισμό και όλα τα σπορ γιατί κάθε ένα από αυτά σου δίνει κάτι διαφορετικό. Μας αφορά και σαν κυβέρνηση ο αθλητισμός. Σύντομα θα φέρουμε ένα τολμηρό νομοσχέδιο για την πάταξη της βίας. Μας απασχολεί και το πώς ξεκίνησε το πρωτάθλημα, και τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το VAR» είπε.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του είπε ότι δεν θα πάει ποτέ στην Βουλή χωρίς γραβάτα. Ούτε όταν εκπροσωπεί την χώρα. «Πιστεύω στο πρωτόκολλο».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr