Αυτοί είναι οι 68 επιχειρηματίες που θα πάνε με τον πρωθυπουργό στη Σανγκάη
Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Έθνος της Κυριακής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επιθετική στρατηγική για την άµεση βελτίωση σηµαντικών πτυχών της καθηµερινότητας του πολίτη φαίνεται πως έχει θέσει σε εφαρµογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οικονοµία και Μεταναστευτικό βρίσκονται εκ των πραγµάτων στην κορυφή της ατζέντας του Μαξίµου, το οποίο αναγνωρίζει ότι οι εξελίξεις στα δύο αυτά µέτωπα αναµένεται να καθορίσουν σε µεγάλο βαθµό τη συνολική αξιολόγηση της κυβερνητικής αποτελεσµατικότητας, ως εκ τούτου και της γενικότερης εικόνας της στην κοινή γνώµη.
Με δεδοµένο πως στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό η επιτυχία του πλέγµατος των πρωτοβουλιών, που αναλαµβάνει η κυβέρνηση σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο, τελεί υπό την... αιρεσιµότητα της στάσης των Ευρωπαίων στο επίπεδο της αλλαγής του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου και της αλληλεγγύης, αλλά και της στάσης της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αξιοποιήσει εδώ και τώρα το θετικό momentum γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας µέσω δέσµης µέτρων, που στοχεύουν στην τόνωση του εισοδήµατος της µεσαίας τάξης, η «αναστήλωση» της οποίας αποτέλεσε ούτως ή άλλως εµβληµατική προεκλογική δέσµευση της Ν∆.
Η «ισχυρή βεβαιότητα», που εξέφρασε προ ηµερών ο κ. Μητσοτάκης σχετικά µε τον µείζονα στόχο της µείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα, ισοδυναµεί, σύµφωνα µε τους καλά γνωρίζοντες τον κυβερνητικό σχεδιασµό, µε την οριστική εκπλήρωση του αιτήµατος που έθετε από την αντιπολιτευτική ακόµη περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Προϋποτιθέµενη συνθήκη», επιχειρηµατολογούν ορισµένα κυβερνητικά στελέχη, «ώστε να αναχρηµατοδοτηθούν οι δεσµεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δύο βασικά επίπεδα: την αποκλιµάκωση της φορολογίας και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της, µέσω της αύξησης του ωφέλιµου δηµοσιονοµικού χώρου». Χαρακτηριστικό παράδειγµα η ευεργετική, για την «παγωµένη» εδώ και µία δεκαετία αγορά ακινήτων, αναστολή του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο, δε, της δεύτερης φάσης του φορολογικού νοµοσχεδίου, αναµένεται να εγκριθεί και το δεύτερο κύµα σηµαντικών φορολογικών µειώσεων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονοµίας παραµένει σηµαντικό ζητούµενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδεία 68 Ελλήνων επιχειρηµατιών µεταβαίνει την Παρασκευή στη Σανγκάη, καθώς η χώρα µας είναι µία από τις τρεις τιµώµενες στην EXPO 2019. Η επίσκεψη, που έχει και βαρύνουσα πολιτική διάσταση, καθώς έχει προγραµµατιστεί ραντεβού του πρωθυπουργού µε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στοχεύει κατά µείζονα λόγο να επανασυστήσει τη χώρα ως ένα κράτος δυναµικό, που εξερχόµενο από µια σοβαρή οικονοµική κρίση παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Η ελληνική κυβέρνηση, που επιθυµεί να εµβαθύνει τους ήδη ισχυρούς επιχειρηµατικούς δεσµούς Ελλάδας - Κίνας, αναµένεται να διοργανώσει στις 4 Νοεµβρίου Business Forum µε τη συµµετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθµοι αξιωµατούχοι της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς και κορυφαία στελέχη µεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων. Οι Ελληνες επιχειρηµατίες, εξάλλου, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν µε 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, προκειµένου να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας τους.
Ο «λευκός καπνός», που βγήκε από τη διακοµµατική, δικαιώνει τη στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιδιώξει τη συνεννόηση µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων, για την οποία η κυβέρνηση χρειάστηκε να προχωρήσει ακόµη και σε συµβιβασµούς, όπως η εγκατάλειψη της αρχικής της θέσης για την επιστολική ψήφο, όπως ζητούσε το ΚΚΕ. «∆εν είµαστε της λογικής όλα ή τίποτα» λένε κυβερνητικοί αξιωµατούχοι.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως η αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ να µην προσµετράται στο εθνικό αποτέλεσµα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού αποσκοπούσε να τορπιλίσει την κυβερνητική πρωτοβουλία. Η στροφή 180 µοιρών του ΣΥΡΙΖΑ και η ενδιαµέσως αποτυχηµένη προσπάθειά του να προσεταιριστεί το ΚΚΕ προδίδουν -σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη- την αγωνία της Πλατείας Κουµουνδούρου να µην οδηγηθεί σε πολιτική αποµόνωση. Επιθυµία της κυβέρνησης είναι το εν λόγω νοµοσχέδιο να έχει ψηφιστεί εντός του Νοεµβρίου.
Πρώτο βήµα η τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγµατος, ώστε να ενσωµατωθεί στον καταστατικό χάρτη της χώρας το πλαίσιο συµφωνίας των κοµµάτων, ιδίως στο σκέλος όσων θα έχουν δικαίωµα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «το άρθρο 54 θα αναθεωρηθεί κατά τρόπο ώστε να καταστεί αρκετά ευρύχωρο για να διευκολύνει κατά την πρόοδο του χρόνου την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη συµµετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς επ’ αυτού υπάρχει συναίνεση».
Μετά το συνταγµατικό σκέλος, ακολουθεί η εισαγωγή του νοµοθετήµατος στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι ενδιαφερόµενοι -το αρµόδιο υπουργείο εκτιµά ότι ανέρχονται σε πάνω από 400.000, διευκρινίζοντας, πάντως, πως µπορεί να αυξηθούν σηµαντικά- πρέπει, απλώς, να µπουν στο Taxis, ώστε να δηλώσουν πως επιθυµούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους για να εγγραφούν στους καταλόγους.
Σε κάθε περίπτωση, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη προϊδεάζουν πως µετά τις επόµενες εκλογές, «όταν και θα έχει ωριµάσει το πολιτικό κλίµα», η Ν∆ αναµένεται να επανέλθει στο ζήτηµα της επιστολικής ψήφου, η οποία θεωρείται σηµαντική θεσµική τοµή.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr