Οι στόχοι των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρωαραβική Σύνοδο
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenkovic, τον Αλβανό ομόλογο του, Edi Rama, και την πρωθυπουργό της Σερβίας, Ana Brnabic🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το ρόλο της Ελλάδος ως του πλέον σημαντικού πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου αναμένεται να υπογραμμίσει κατά τη σημερινή παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 4ης Ευρω – Αραβικής Συνόδου, που φιλοξενείται στην Αθήνα.
Εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας, που προκάλεσαν οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Βορειοανατολική Συρία και χωρίς ακόμη να έχουν αποτυπωθεί οι παρενέργειες τους στη στρατηγική ισορροπία της περιοχής, αλλά και σε ζητήματα, όπως το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός θα προβάλλει την χώρα μας, ως αξιόπιστο συνομιλητή, αλλά και τον κατάλληλο…συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Όπως το έπραξε, εξάλλου, και κατά την τριμερή Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου στις αρχές Οκτωβρίου στο Κάιρο, ο κ. Μητσοτάκης, που πρωτοστάτησε στην ευρωπαική συζήτηση για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, επιχειρεί να εμπεδώσει την εικόνα της Αθήνας ως μιάς μετριοπαθούς δύναμης, που προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την προοπτική ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, η σύσφιγξη των σχέσεων Ευρώπης – Αραβικού Κόσμου, αλλά και οι κοινές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit.
Στο περιθώριο, μάλιστα, της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenkovic, τον Αλβανό ομόλογο του, Edi Rama, και την πρωθυπουργό της Σερβίας, Ana Brnabic, σαφής ένδειξη, του πρωταγωνιστικού ρόλου, που οραματίζεται να διαδραματίσει η χώρα μας στην Βαλκανική Χερσόνησο.
Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτακη ενέχουν το δίχως άλλο και οικονομική διάσταση, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Τα ίδια πρόσωπα, επιμένουν, πως το momentum για την Ελληνική Οικονομία είναι πολύ θετικό, επικαλούμενα την ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού, την προ ολίγων ημερών αναβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poors, το πράσινο φως από τον ESM για την αποπληρωμή των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, αλλά και τις υψηλές τιμές των πρόδρομων δεικτών καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που μεταξύ άλλων προεξοφλούν ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το Β εξάμηνο του 2019.
Το σύνθημα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η «Ελλάδα επέστρεψε» και το διακύβευμα στις συναντήσεις του πρωθυπουργού προφανές, ήτοι η διερεύνηση των μέσων για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τους βόρειους γείτονες μας. Αξιοσημειώτο είναι το γεγονός πως ακόμη και κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η χώρα μας είχε να επιδείξει διπλάσιο ΑΕΠ από το άθροισμα των αντίστοιχων των κρατών των Βαλκανίων. Κατ αναλογίαν, Ενέργεια, Κατασκευές και Τουρισμός είναι οι κλάδοι ζωηρού ενδιαφέροντος των Αράβων εταίρων της χώρας μέσω των οποίων μπορεί να αναβαπτισθεί η επενδυτική σχέση Ελλάδος και Αραβικού Κόσμου.
Σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας
Στον απόηχο του γαλλικού «μπλόκου» κατά της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ των Τιράνων και των Σκοπίων, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το σημερινό ραντεβού Μητσοτάκη – Ράμα στο Μέγαρο Μαξίμου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον Αλβανό ομόλογο του τον άνευ όρων και αστερίσκων σεβασμό του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, αλλά και των περιουσιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Θα υπενθυμίσει, εξάλλου, πως αυτό συνιστά αναπόσπαστο μέρος των 5 Κύριων Προτεραιότητων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την ΕΕ, κάτι, που είχε επισημάνει στο συνομιλητή του και κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Παραινέσεις για καλύτερο συντονισμό στο Υπουργικό της Πέμπτης
Να ελαχιστοποιήσει τα…φάλτσα Υπουργών, που θολώνουν το κεντρικό πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την παρέμβαση του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Πεμπτης θα ζητήσει από τα μέλη του καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στα Υπουργεία, την Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξυ των κυβερνητικών στελεχών στο ίδιο Υπουργείο, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν περνά απαρατήρητο το ακανθώδες των σχέσεων ανάμεσα στους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς.
Όλα αυτά δύο μήνες περίπου πριν από το ραντεβού της…αξιολόγησης πρόσωπων και δράσεων από τον πρωθυπουργό κατά τη συμπλήρωση του πρώτου 6μήνου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr