Παγώνει η Ελλάδα τον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Ενα 24ωρο πριν από τη συνάντηση, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι «παγώνει» μέχρι νεωτέρας τον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ραγδαίες είναι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε, «παγώνει» μέχρι νεωτέρας τον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, με το μέλλον πλέον σε διμερές επίπεδο να είναι θολό.
Η εν λόγω απόφαση ελήφθη λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε πως αύριο (4/12/2019) στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση, μάλιστα, είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο και επιβεβαιώθηκε από την ελληνική πλευρά, που απαίτησε η συνάντηση να γίνει σε επίπεδο αντιπροσωπειών.
Ωστόσο, μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αλλά και τη δημοσιοποίηση παρανοϊκών χαρτών για τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, στο ΥΠΕΘΑ διατυπώθηκε η άποψη ότι ο διάλογος είναι περιττός έως ότου η τουρκική πλευρά επανέλθει στη νομιμότητα.
Σε «θέση μάχης» η τουρκική πλευρά
Της Μαρίας Ζαχαράκη
Τρία είναι τα θέματα που θα συζητήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. «Θα ανοίξουμε όλα τα χαρτιά μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και τα τουρκικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να θέσει ενώπιον του Τούρκου προέδρου 3 βασικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την Αθήνα.
- Πρώτα από όλα, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή, ωστόσο η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω.
- Το δεύτερο θέμα που απασχολεί την Ελλάδα είναι το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα δεν θέλει η Τουρκία να κάνει πράξη την προειδοποίησή της ότι θα ανοίξει τις πύλες και για το λόγο αυτό θα απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Άγκυρας.
- Και το τρίτο θέμα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν είναι η μη λειτουργία του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο –σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο πάντα- αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα.
Το ύφος και η στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντησή του αύριο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της ανατ. Μεσογείου, φάνηκε ήδη όταν αναχώρησε από την Άγκυρα σήμερα το πρωί. «Εμείς κάναμε τα βήματά μας, ας κάνει κι η Ελλάδα τα δικά της, αλλά δεν θα συζητήσω με κανέναν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μου», τόνισε
Ήδη η τουρκική πλευρά έχει πάρει θέση μάχης και το γενικότερο κλίμα στην Τουρκία είναι αυστηρό απέναντι στην Ελλάδα. Η κοινή γνώμη της Τουρκίας διάκειται αρνητικά απέναντι στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι επιδιώκει με κάθε τρόπο να σφετεριστεί δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ο «αέρας» του Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο θα είναι ενός ηγέτη, που έχει κάνει ήδη μία κίνηση ματ προς την Ελλάδα και άρα τώρα η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει συμβιβασμό. Μέτρα ή κινήσεις για εξομάλυνση της ελληνο-τουρκικής κρίσης προς το παρόν δεν φαίνονται εφικτά και ειδικά από την Τουρκία, που θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι.
Από τον τουρκικό τύπο «μεταδίδεται» μία αίσθηση σύγκρουσης και μία διάθεση μη συμβιβασμού, καθώς οι δύο πλευρές αύριο θα προσπαθήσουν να οχυρωθούν πίσω από τις θέσεις τους. «Ό,τι και να κάνουν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δεν μας επηρεάζουν πλέον» είπε ο Ερντογάν.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - Εικόνες συγκίνησης στο Πολυτεχνείο
Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο νεκρός του τροχαίου στη Θεσσαλονίκη
«Με σημάδεψαν στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες: Τι συζητείται και το ενδεχόμενο για απογευματινό ωράριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr