Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν μεταξύ τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Όταν ρωτήθηκε για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ο πρέσβης της Ρωσίας υποστήριξε ότι εκείνο «χρειάζεται σοβαρή αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου», απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ζήτησε να τηρούνται οι διεθνείς συμφωνίες κάνοντας αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πιστός στο ετήσιο ραντεβού του με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, προχώρησε στο καθιερωμένο ετήσιο briefing των δημοσιογράφων που παραχωρεί κάθε Δεκέμβριο στο εντυπωσιακό κτήριο της ρωσικής πρεσβείας στην Ηρώδου Αττικού.
Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά (που από τη σκοπιά της Ρωσίας αποτελούν διμερές ενδονατοϊκό θέμα) αλλά και στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης (που χρήζει περαιτέρω νομικής εξέτασης και αξιολόγησης) κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στην Αθήνα
Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοφ χαρακτήρισε την Ελλάδα «παραδοσιακό και αξιόπιστο εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αποτελεί κοινή αντίληψη, αντίληψη που επαναβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόσχα στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και κατά τις επαφές που είχε εκεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος διπλωμάτης χαιρέτισε, μάλιστα, ως θετική εξέλιξη και τα πρόσφατα εγκαίνια δύο επίτιμων προξενείων της Ρωσίας σε Ναύπλιο και Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας ότι έχουν παράλληλα ξεκινήσει οι προετοιμασίες και για την επόμενη μικτή διυπουργική Ελλάδας-Ρωσίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2020 στη Ρωσία.
Μέσα στο 2020 αναμένεται, όμως, και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, ενώ η Μόσχα έχει απευθύνει πρόσκληση και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφτεί τη Ρωσία τον ερχόμενο Μάιο για να πάρει μέρος στους εορτασμούς της συμπλήρωσης 75 ετών από τη νίκη επί των ναζί.
Η Ελλάδα είναι μία από τις «λογικώς σκεπτόμενες χώρες» που συμφωνούν ότι η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία, συνέχισε λέγοντας ο Ρώσος πρέσβης, σύμφωνα μάλιστα με τον οποίο «η φωνή των λογικώς σκεπτόμενων χωρών πρέπει να ακούγεται πιο δυνατά».
Καμπανάκι για μείωση του προσκυνηματικού τουρισμού από Ρωσία
Καλούμενος να αξιολογήσει την κατάσταση των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων, ο κ. Μάσλοφ αναφέρθηκε κυρίως στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι περίπου 800.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο (συγκριτικά, ο αντίστοιχος αριθμός Ρώσων που επισκέπτεται την Τουρκία αγγίζει τα 6 εκατομμύρια). Ο Ρώσος διπλωμάτης, ωστόσο, προειδοποίησε ότι ίσως δούμε μείωση στον όγκο του ρωσικού προσκυνηματικού τουρισμού που κατευθύνεται προς τη χώρα μας… λόγω της στάσης που έχει κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδας στο θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας. Ως προς αυτό, πάντως, ξεκαθάρισε τη στάση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία τα εκκλησιαστικά δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στον διακρατικό διάλογο, αν και σημείωσε με νόημα ότι υπάρχουν εκπρόσωποι τρίτων μη-ορθόδοξων χωρών που επιλέγουν να ασκούν εξωτερική πίεση στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα και να μιλούν δημόσια για αυτό.
Ως προς το θέμα της ενέργειας, η Ρώσος πρέσβης σημείωσε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το πρώτο φορτίο με ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG έφτασε φέτος στη Ρεβυθούσα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ενέργεια δεν είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα αγωγών.
Ελούντα και Σκορπιός
Σημείωσε, επίσης, ότι προχωρούν κανονικά οι ρωσικές επενδύσεις των συνολικά πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του τουρισμού, συγκεκριμένα στην Ελούντα της Κρήτης και στον Σκορπιό. Το διμερές εμπόριο της Ρωσίας με την Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από εκείνα της Ρωσίας με κάθε άλλη χώρα των Βαλκανίων, πράγμα θετικό, με τα περιθώρια ανάπτυξης να προσανατολίζονται κυρίως στους κλάδους των υποδομών και τους Ρώσους να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ο πρέσβης της Ρωσίας υποστήριξε ότι εκείνο «χρειάζεται σοβαρή αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου», απηύθυνε σε όλους τους εμπλεκομένους έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ζήτησε να τηρούνται οι διεθνείς συμφωνίες κάνοντας συγκεκριμένα αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό
Αναφερόμενος ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία ως σύμμαχοι που είναι στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε να μπορέσουν να τα βρουν μεταξύ τους. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αδύνατο» το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό από την άλλη, μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης τύπου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε επίσης και για την ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού όπως το χαρακτήρισε συστήματος των εγγυήσεων.
Αναφερόμενος στη συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας, εκείνος υποστήριξε ότι η εν λόγω συνεργασία δεν κατευθύνεται έναντι τρίτων και ότι οι S-400 αποτελούν οπλικό σύστημα αμυντικού και όχι επιθετικού χαρακτήρα.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr