Η Αθήνα «χτίζει» πάνω στην καταδίκη της ΕΕ για την Τουρκία
Οι πρωτοβουλίες της Αθήνας, πάντως, δεν εξαντλούνται στο επίπεδο των Βρυξελλών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πολλαπλή όσο και πολύτιμη χρησιμότητα έχει, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η σθεναρή καταδίκη της παραβατικότητας της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Eνωση, στο φόντο της συμφωνίας Aγκυρας - Λιβύης για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.
Στο χθεσινοβραδινό (12/12) δείπνο των ηγετών, ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε μία ξεκάθαρη απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, με την υπόμνηση, μάλιστα, όπως αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας, για τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εφόσον Τουρκία και Λιβύη δεν συμμορφωθούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στέκονται στις καθαυτές διατυπώσεις του συγκεκριμένου κεφαλαίου, που, όπως τονίζουν, επιτυγχάνουν τις βασικές επιδιώξεις της Ελλάδος, ήτοι την ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας, τη σαφή στήριξη Ελλάδος και Κύπρου και την αδυναμία της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης να παραγάγει έννομα αποτελέσματα.
Επιπλέον, η απερίφραστη αποδοκιμασία των αναθεωρητικών πρωτοβουλιών του Ταγίπ Ερντογάν από το σύνολο των κρατών-μελών της Ενωσης, καταγεγραμμένη στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων, αποτελεί ένα σημαντικό... προηγούμενο, ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλα τα φόρουμ, που δραστηριοποιείται η Αθήνα, προκειμένου να εξουδετερώσει στην πράξη την τουρκική επιθετικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση προσομοιάζει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής με μια σημαντική στροφή στον διπλωματικό μαραθώνιο, που ενισχύει σε κάθε περίπτωση το αντιτουρκικό κλίμα που φουντώνει στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Οι πρωτοβουλίες της Αθήνας, πάντως, δεν εξαντλούνται στο επίπεδο των Βρυξελλών. Ωστόσο, η πολιτική ομπρέλα, που προσφέρει στα ελληνικά συμφέροντα η ευρωπαϊκή απόρριψη των τουρκικών ελιγμών συνιστά έναν ισχυρό σύμμαχο και για το πιο απαιτητικό… τερέν του ΟΗΕ. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να ανησυχούν για την έως τώρα άνευρη, όπως χαρακτηρίζεται, στάση, που τηρούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Πρόσωπα που γνωρίζουν τις πρωτοβουλίες οι οποίες επίκειται να αναλάβει η Αθήνα αντιλαμβάνονται τις αργόσυρτες διαδικασίες του Οργανισμού προδιαθέτουν πως στο παρασκήνιο η ελληνική διπλωματία επιδεικνύει έντονη κινητικότητα και διαβεβαιώνουν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου, μια πρώτη σαφής ένδειξη των κλιμακούμενων ελληνικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ θεωρείται το ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες την προσεχή Δευτέρα στη Γενεύη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως καλούνται να ισορροπήσουν σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς η επιδίωξη της όσο πιο έντονης διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας εγκυμονεί τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση στο Προσφυγικό, καθώς η κατάσταση, που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό…από τις διαθέσεις της Αγκυρας.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει διασύνδεση των δύο ζητημάτων, κάτι, εξάλλου, που, όπως λέγεται, δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας. Στον αντίποδα, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η προ εβδομάδος επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, θα σηματοδοτήσει την αφετηρία της βελτίωσης της κατάστασης.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr