Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Τα «μαθήματα» Μητσοτάκη μετά τον Λευκό Οίκο
Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες της παρούσας κυβέρνησης που μπορεί να εμπιστευθεί και να τους έχει ως αξιόπιστους συνομιλητές. Είναι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Αναχωρώντας από την Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «κουβαλά» μαζί του μαθήματα και εμπειρίες, που θα του χρειαστούν για να αντιμετωπίζει απ’ εδώ και πέρα με ακόμα μεγαλύτερη σοβαρότητα την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ. Ακριβώς επειδή ο κ. Τραμπ είναι ένας απρόβλεπτος άνθρωπος, που ΔΕΝ είναι πολιτικός και δρα και αντιδρά με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο.
Από την άλλη είναι το Κογκρέσο, που εκεί γνωρίζει πως η Ελλάδα έχει μόνο συμμάχους. Εκεί είναι ασφαλής. Είδε και μόνος του την αγάπη των Αμερικανών νομοθετών για την Πατρίδα μας, που οφείλεται αποκλειστικά στην Ομογένειά μας και στη δουλειά των Ελλήνων διπλωματών, ειδικά του πρέσβη Χάρη Λαλάκου. Και βεβαίως υπάρχουν και δύο σημαντικοί παράγοντες της παρούσας κυβέρνησης που μπορεί να εμπιστευθεί και να τους έχει ως αξιόπιστους συνομιλητές. Είναι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Ο πρώτος έχει τα «κολλήματά» του με την Τουρκία, αλλά βρίσκεται σε μία περίεργη φάση με την κατοχική δύναμη. Έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Ο δεύτερος έχει μία «αγάπη» στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο σύμμαχο που μπορεί να εμπιστευθεί. Στο θέμα αυτό έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Τα σημειώματά του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν γεμάτα με θετικά σχόλια.
Απ’ εκεί και πέρα η διαχείριση του κ. Τραμπ δεν είναι εύκολη και το έζησε ο κ. Μητσοτάκης στο δίωρο που έμεινε στο Λευκό Οίκο.
Είναι σίγουρα ενοχλητικό το γεγονός ότι δεν είπε την «παραπάνω κουβέντα» που όλοι περιμέναμε και αφορούσε την Τουρκία, αλλά κάλυψαν το κενό ο κ. Πενς και ο Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ηγήθηκε της συζήτησης στο Όβαλ Όφις και γι’ αυτό και μόνο το λόγο ο κ. Μητσοτάκης έφυγε ικανοποιημένος γι’ αυτά που άκουσε. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τραμπ απέφυγε τις «πατάτες» για την Τουρκία και δεν προκάλεσε.
Όμως, πάντα πρέπει να θυμάται ο κ. Μητσοτάκης την κουβέντα του Τζον Μπόλτον, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία, Η κουβέντα του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, που γνωρίζει τον κ. Τραμπ όσο κανένας άλλος, πρέπει να σφηνωθεί στο μυαλό του. Είναι ένας αλλοπρόσαλλος άνθρωπος, που αλλάζει δύσκολα τη γνώμη του. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους δύο μήνες, ίσως του αλλάξουν αυτή την εντελώς λανθασμένη γνώμη που έχει για τον Ερντογάν. Οι πλήροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να εκνευρίζεται με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Στη δεξίωση προς τιμή της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακούστηκαν εξαιρετικές κουβέντες. Πρέπει να τις κρατήσει και αυτές ο κ. Μητσοτάκης διότι έχουν μεγάλη σημασία. Ο κ. Πενς δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος στην αμερικανική κυβέρνηση και έχει άποψη για την εξωτερική πολιτική.
«Όπως ανέφεραν τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Πρόεδρος Trump στο Οβάλ Γραφείο», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «είμαι περήφανος γιατί μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χάρη στη δική σας ηγεσία και στην ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, οι δεσμοί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι».
Δεν είναι λόγια του αέρα αυτά. Διάβαζε από γραπτό κείμενο. Παραβρέθηκε στη συνάντηση του Όβαλ Όφις και βοήθησε για να καταλάβει ο κ. Τραμπ την σπουδαιότητα της Ελλάδας. Είναι μία χώρα που έχει σταθερότητα σε μία ασταθή γειτονιά, μία χώρα που επιζητεί την ειρήνη, αλλά είναι και την ίδια στιγμή αποφασισμένος ο λαός της να υποστηρίξει την εδαφική της κυριαρχία και ανεξαρτησία. Και είναι ένας πιστός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την Τουρκία που ελέγχεται απόλυτα από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πρόσθεσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος:
«Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δις δολαρίων. Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας επαφή. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση.
Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλία μεταξύ σας, ειδα επίσης τον κοινό σκοπό: Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Pompeo, είστε δύο ηγέτες που πιστεύουν πως όταν οι πολίτες μπορούν να κρατήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος από όσα κερδίζουν, όταν καταπολεμάς τη γραφειοκρατία, όταν κάνεις το κράτος πιο παραγωγικό και η ενέργεια είναι προσβάσιμη στις παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε οι οικονομίες ανθίζουν. Και αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Ελλάδα γνωρίζουν οικονομική άνθηση».
«Τα δύο κράτη μας», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, «μοιράζονται μία σπουδαία ιστορία. Αλλά, αλήθεια, είναι προφανές για μένα, ιδιαίτερα μετά την παρουσία μου στο Οβάλ Γραφείο, βλέποντας τη σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και στον Πρόεδρο Τραμπ, δύο ηγέτες γεμάτους ενέργεια με ισχυρές πεποιθήσεις και πίστη στην ελευθερία και αποφασιστικότητα να κάνουν πράξη τα πιστεύω τους για να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, είναι πεποίθησή μου ότι τα καλύτερα έρχονται» τόνισε ο κ. Πενς.
Έχουν επίσης μεγάλη σημασία τα λόγια του κ. Πομπέο, ο οποίος μετά την επίσκεψη του στην Αθήνα και την ελληνική φιλοξενία που του προσφέρθηκε απλόχερα, έχει γίνει οπαδός της Ελλάδας. Περισσότερο από αυτόν έχει γίνει η σύζυγός του.
«Είναι σημαντικό», είπε, «το γεγονός ότι επεκτείνουμε την συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, ότι υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ στο παρελθόν».
«Είμαστε ενθουσιασμένοι», πρόσθεσε ο κ. Πομπέο, «με το έργο που επιτελεί ο Πρωθυπουργός και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί στην ελληνική οικονομία. Όπως είδαμε στη χώρα μας, καθώς ο Πρόεδρός μας μείωσε τους φόρους και ήρε τις περιοριστικές ρυθμίσεις, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για όσους αναλαμβάνουν επιχειρηματικό ρίσκο να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Ξέρω τι σημαίνει αυτό για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και γνωρίζω ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα: Αναλογιστείτε αυτή τη θετική αλληλουχία γεγονότων, καθώς η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο κύριε Πρωθυπουργέ».
Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε τα εξής και εδώ είναι το ζουμί:
«Ως Αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίζουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλεια σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον μπορεί μόνο να γίνει πιο φωτεινό για τις δύο χώρες μας».
Μπορεί να είναι ο κ. Τραμπ αυτός που είναι αλλά ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε την εύνοια των δύο μόνο ανθρώπων που εμπιστεύεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρέπει να επιδιώξει να έχει συνεχή επαφή μαζί τους και ξέρει ότι πλέον μπορεί…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός να αφήσει, επίσης, ανοικτό το διάλογο με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό του κ. Τραμπ. Όσοι τον είδαμε στην πόρτα του Blair House καταλάβαμε. Να θυμίσω μόνο ότι η σχέση του Αμερικανού Πλανητάρχη με τον κ. Ερντογάν εδραιώθηκε όταν ο κ. Κούσνερ απέκτησε στενή φιλική σχέση με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του προέδρου της Τουρκίας…
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr