Το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας έθεσε ο Μισέλ στον Ερντογάν
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων για την Κύπρο αλλά και την ανησυχία του για το σχετικό μνημόνιο στον Τούρκο πρόεδρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την πλήρη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων για την Κύπρο αλλά και την ανησυχία του για το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τη Λιβύη και το Ιράν, μέχρι την μετανάστευση.
Όμως ο Πρόεδρος Μισέλ δεν παρέλειψε να του υπενθυμίσει τη θέση της ΕΕ σχετικά με τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας. «Η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», αναφέρεται στο δελτίο που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα ζητήματα που διχάζουν. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πρόσφατο μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας.
Οι Πρόεδροι συζήτησαν επίσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη. Εξέτασαν επίσης τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Και οι δύο έχουν το ενδιαφέρον για την πρόληψη ενός νέου κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή μέσω της κλιμάκωσης και του διαλόγου. Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Πρόεδρος Μισέλ «χαιρέτισε την εποικοδομητική γλώσσα της κοινής δήλωσης του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Πούτιν σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την υποστήριξη της «διαδικασίας του Βερολίνου». Υπάρχει ανάγκη για διαπραγματευτικές, πολιτικές λύσεις», σημειώνεται στο ανακοινωθέν. «Η ΕΕ κατανοεί ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια όσον αφορά τη Βορειοανατολική Συρία, αλλά επιμένει στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία», σημειώνεται.
Ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Πρόεδρος Ερντογάν είχαν έναν ανοιχτό και χρήσιμο διάλογο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Είναι σημαντικό και για τις δύο να συνεργαστούν για θέματα που έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά και για να απευθύνονται ανοιχτά σε όσους τα χωρίζουν.
«Η μεταναστευτική πίεση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι τεράστια και η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που έχει η χώρα υποδοχής μέχρι και τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα. Στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει έργα για πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής. Τα σχολεία και τα νοσοκομεία χτίζονται. Οι πρόσφυγες λαμβάνουν βοήθεια σε μετρητά και βοηθάμε στη διαχείριση της μετανάστευσης», υπενθυμίζεται στο ανακοινωθέν.
Τέλος οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν απευθείας επαφές σε τακτική βάση, αλλά και όποτε το απαιτούν τα γεγονότα, στο πλαίσιο της βελτίωσης της σχέσης των δύο μερών.
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr