Μητσοτάκης: Δεν έχω καμιά υποχρέωση να δέχομαι στην Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες
Ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, μίλησε επίσης για το βέτο προς τη Λιβύη, την εξωτερική πολιτική της χώρας, το Μεταναστευτικό και την Οικονομία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Πέμπτης, παραχώρησε συνέντευξη στον Alpha, μια μέρα μετά το διάγγελμά του για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.
H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης αφορούσε την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Όπως είπε, πιστεύει ότι είναι υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία. Για τον Προκόπη Παυλόπουλο είπε ότι τίμησε τη θέση και τα καθήκοντά του. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης απέκρουσε την κριτική που είχε δεχθεί νωρίτερα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να ανακοινώσει την επιλογή του, λέγοντας ότι το έκανε νωρίτερα από ό,τι είχε υποχρέωση, ενώ απάντησε ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν ένας καλός Πρόεδρος. «Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου να μην τον ψηφίσω το 2015. Το 2020 δεν είναι το 2015 και δεν είμαι στην ίδια θέση. Είμαι πρωθυπουργός. Τον σέβομαι και τον τιμώ, ήταν καλός πρόεδρος, σταθμίζοντας στα δεδομένα επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν επέλεξα γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί ήταν γυναίκα. Δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κορίτσι μπορεί να λέει γιατί "όχι και γω". Στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Πρόεδρο Της Δημοκρατίας γυναίκα. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένας θαυμάσιος, πολύ ζεστός, ένας κανονικός άνθρωπος και έχει πολλά ενδιαφέροντα. Είναι σύμβολο της νέας εποχής, έχει σελίδα στο facebook, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, ένας άνθρωπος της εποχής. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής που ξημερώνει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά άνοιξε τα χαρτιά του για θέματα που αφορούν στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική.
«Λάθος η κατάργηση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής»
Ερωτηθείς αν ήταν λάθος η κατάργηση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής το παραδέχθηκε εμμέσως. «Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Αν με ρωτούσατε σήμερα, δεν θα το καταργούσα, γι’ αυτό και έσπευσα να το επανασυστήσω» είπε για να προσθέσει: «Ουδείς αλάθητος. Οποτε γίνονται λάθη, με θάρρος και με ταχύτητα θα τα διορθώνουμε». «Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα», δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει στην Τουρκία», επανέλαβε επίσης, στέλνοντας μήνυμα τόσο σε ανθρώπους που ίσως σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχουν στάτους πρόσφυγα, αλλά και στα “άθλια κυκλώματα” διακινητών, όπως τα χαρακτήρισε. «Οι δομές φιλοξενίας θα γίνουν», ξεκαθάρισε επιπρόσθετα ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει της τοπικές κοινωνίες των νησιών. “Όταν ολοκληρωθούν οι δομές, τότε θα αντιληφθούν όλοι την επιλογή μας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους των νησιών ότι η αλλαγή αυτή θα είναι τελικά προς όφελός τους”, σημείωσε. Για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ανέφερε: «Τα νούμερα των δομών φιλοξενίας δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να προκαλούν τόσες αντιδράσεις. Να είστε σίγουροι ότι οι δομές θα γίνουν και ας υπάρχουν αντιδράσεις. Θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με τον σχεδιασμό. Οι δομές θα γίνουν. Η μεγάλη παρουσία μεταναστευτικών ροών είναι λογικό να πιέζει τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες».
Μητσοτάκης για την αξιολόγηση των υπουργών του
«Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης, δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει εννοείται ότι θα ληφθεί υπόψιν η πρώτη αξιολόγηση. Κοιτάξτε: Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κάποιος, αν και υπάρχει και η απευθείας κόκκινη. Δεν είναι πάντως στις προθέσεις μου ένας ανασχηματισμός», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: «Βέτο για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το απαράδεκτο σύμφωνο με την Τουρκία»
«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το ‘’παρών’’, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το ‘’παρών’’. Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους”, τόνισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ξανά παράνομο το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις επόμενες κινήσεις του απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ αποτίμησε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και αποκάλυψε τι διεμήνυσε στον Λευκό Οίκο σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις.
Για τον διάλογο με Τραμπ περί θερμού επεισοδίου με την Τουρκία
Ερωτηθείς για τον διάλογο που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ, περί ενδεχόμενου “θερμού” επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια της συζήτησης. Αλλά κατέστησα σαφές στον αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία. “Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στη Χάγη για οποιοδήποτε ζήτημα πλην του καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο” είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. Για τη συνάντηση με τον Τραμπ και αν γνώριζε τι γίνεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημέιωσε: «Αμερική δεν είναι μόνο ο Τραμπ. Μπορούμε να μιλήσουμε ανά πάσα στιγμή, έχω καλή προσωπική σχέση με τον Μάικ Πομπέο, υπάρχει διακομματική στήριξη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το είδαμε και με την ψήφιση του East Med Act. Είχα συναντήσει και στο Λονδίνο τον πρόεδρο Τραμπ, είχαμε μια καλή χημεία».
Για τα Εξάρχεια, τις καταλήψεις και την ασφάλεια
«Ουδέποτε είχα θέσει χρονοδιάγραμμα για τα Εξάρχεια. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο δύσκολο. Ομως, ήταν ένα γκέτο, δεν έμπαινε η αστυνομία στα Εξάρχεια, δεν έμπαινε κανείς. Ομως, αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχει ξεκάθαρη βελτιωση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η ρίψη τσιμεντόλιθων στους αστυνομικούς είναι κακούργημα. «Οταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο σκοπός είναι να τραυματίσεις ή να σκοτώσεις κάποιον«. «Πρέπει να πάμε σε αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου;», ρώτησε ο κ.Σρόιτερ. «Δεν χρειάζονται αλλαγές, υπάρχει ανθρωποκτόνος πρόθεση όταν πετάς τσιμεντόλιθο. Κρινόμαστε για την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα στην πράξη. Θα ερευνηθούν οι περιπτώσεις που η αστυνομία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο. Υπήρξαν κατηγορίες σε βάρος της αστυνομίας στην πρώτη εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι, πριν να γνωρίζουμε τα δεδομένα», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει γραφικές πιρουέτες. Δεν μπορεί να λέει ότι δεν θα ψηφίσει την αναβάθμιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ που διαπραγματεύτηκε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την οικονομία, τις φορολογικές ελαφρύνσεις
«Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%. Εχω κάνει όλα όσα είχε δεσμευθεί να κάνω. Οι ενδείξεις είναι ότι τα πράγματα στην Οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα».
Τι έμαθε -που δεν γνώριζε- στους έξι μήνες
«Πάρα πολλά έμαθα», είπε ο κ.Μητσοτάκης. «Δεν θα κλειστώ σε χρυσό κλουβί. Μαθαίνω την ανάγκη της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σε προσωπικό επίπεδο και το δεύτερο να μη χάσω την επαφή με την κοινωνία, τι λέει ο κόσμος. Θέλω να θυμάμαι πάντα ότι εδώ δεν είμαι μόνιμος. Δεν θέλω να με μπολιάσει ούτε ο ιός της αλαζονείας, ούτε της έπαρσης. Εχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, επιτρέψτε μου να μη ρωτώ την αντιπολίτευση πώς θα τον περάσω. Και περιοδείες θα κάνω, κι αν κάνω καμιά βόλτα σε βουνό, ο κ. Τσίπρας με συμβούλευσε».
Θα γίνουν πρόωρες εκλογές;
«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της θητείας. Το 2023 υπάρχει ναι, το ενδεχόμενο για διπλές εκλογές. Η δουλειά μου είναι να αξιοποιήσω αυτή την τετραετία και μετά να ζητήσω την ανανέωση της θητείας μας, χωρίς να θεωρώ δεδομένο το πολιτικό αποτέλεσμα. Εχω κάνει ‘’πολιτική καριέρα’’ με το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Δεν το κάνω ποτέ».
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr