Παρίσι: Ο Μητσοτάκης συναντά τον Μακρόν - Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και πλεόνασμα
Η εν λόγω επίσκεψη του πρωθυπουργού έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά επαφών που είχε με ξένους ηγέτες, με φόντο τα ελληνοτουρκικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Συνάντηση στο Παρίσι είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε και μάλιστα ακολούθησαν δηλώσεις.
«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου Αγκυρας - Σάρατζ», καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».
Η εν λόγω επίσκεψη του πρωθυπουργού έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά επαφών που είχε με ξένους ηγέτες, με φόντο τα ελληνοτουρκικά. Αλλωστε, η Γαλλία έχει αποδείξει εμπράκτως πως πρόκειται για τον πλέον στενό σύμμαχο της Ελλάδας, υποστηρίζοντας τη χώρα μας σε όλα τα διεθνή fora.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν μέσα σε πέντε μήνες στα Ηλύσια Πεδία, ωστόσο είχε μια πιο «βαριά» ατζέντα, που αφορούσε τα εξής ζητήματα:
- Συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο και την «κάθοδο» του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στη ΝΑ Μεσόγειο. Συζητούνται να διεξαχθούν κοινά γυμνάσια μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο και η προοπτική αγοράς γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό
- Την οικονομία, όπου η Αθήνα επιχειρεί ν’ αποσπάσει το «ναι» της γαλλικής πλευράς αναφορικά με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εν όψει και της συζήτησης στο Eurogroup τον Απρίλιο.
- Το λεγόμενο smoothing mechanism, δηλαδή το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μεταφορά των υπερπλεονασμάτων στο επόμενο έτος, αλλά και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χρήση των κερδών των ευρω-τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNPs και ANFAs) για επενδυτικούς σκοπούς.
Η μοναδική διαφορά που φαίνεται πως έχουν οι δύο πλευρές έχει να κάνει με το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, και η προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε βάλει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί όλη η διαδικασία.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι δεκάδων γαλλικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί, όπως π.χ. η Airbus, η L’ Oreal και η Thales.
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr