Τετ α τετ Παπανδρέου με Ζάεφ-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια
Πρωτοβουλία για την προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με τον Ζόραν Ζάεφ που δίνει σκληρή μάχη για τη νίκη του κόμματος του στις εκλογές της 12ης Απρίλη έχει προγραμματισμένη συνάντηση για σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζοντας την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται από την Κυριακή στη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο των διήμερων επαφών του με κορυφαίους παράγοντες της γειτονικής χώρας και με στόχο την προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Παπανδρέου είχε -να σημειωθεί- συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο ως υπουργός Εξωτερικών, ώστε να ανοίξει η προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποφασιστεί επισήμως το 2003, στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη.
Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ως πρωθυπουργός αργότερα συνέχισε τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και αξιοποιώντας σήμερα την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στοχεύει στη μόχλευση των ευκαιριών για τη δυναμική στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων. Η περιοδεία του κ. Παπανδρέου ξεκίνησε από το Σεράγεβο τον περασμένο Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα με συναντήσεις με τους κορυφαίους παίκτες στα Βαλκάνια.
Είναι πασιφανές ότι η περιοδεία του πρώην πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μέσα στην άνοιξη θα ληφθούν, όπως αναμένεται, σημαντικές αποφάσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Στα Σκόπια δε, έφτασε σε μια κρίσιμη στιγμή για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος αφορά την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπροστά στις κοινές παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις. Ο δεύτερος και πολύ σοβαρός λόγος είναι ότι ο Ελληνας πολιτικός- εις εξ αυτών που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών- αναχώρησε για τη γειτονική χώρα την «ώρα» που η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ρασέλα Μιζράχι, επανέφερε στο υπουργείο πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Η Μιζράχι αγνόησε δηλαδή την υποχρέωση της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα.
Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις ήρθαν από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ που επιτέθηκε με σφοδρότητα στην υπουργό Εργασίας για την ενέργεια αυτή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε».
Μετά και την εξέλιξη αυτή θεωρείται καθοριστικής σημασίας κάθε ενέργεια δρομολόγησης των απαραίτητων ενεργειών για την αποκατάσταση του κλίματος από τον Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τους οποίους θα έχει σήμερα αναλυτική συζήτηση ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στον ίδιο κύκλο των συναντήσεων του τέλος στη Βόρεια Μακεδονία και αυτή με την υπουργό Άμυνας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ραντμίλα Σεκέρινσκα καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση, Αλί Αχμέτι.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr