Σπάσοφσκι σε υπουργό του: Ή θα μου δώσεις εξηγήσεις για το «Μακεδονία» ή παραιτήσου
Τόσο στο βιογραφικό της, το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποφεύγει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εξηγήσεις εντός 24 ωρών στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας καλείται να δώσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασέλα Μιζράχι, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ολιβερ Σπάσοφσκι, υπέβαλε πρόταση το μεσημέρι της Τετάρτης, 12 Φεβρουαρίου, στο Σώμα με το ερώτημα της αποπομπής της από την κυβέρνηση μετά την άρνησή της να επανατοποθετήσει την πινακίδα με το συνταγματικό όνομα της χώρας στο υπουργείο.
«Ο τεχνικός πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την υποχρέωση να παρέχουν προστασία στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δεδομένου ότι η υπουργός Ρασέλα Μιζράχι παραβιάζει σκόπιμα το Σύνταγμα και θέτει έτσι σε κίνδυνο το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας, ο Όλιεβερ Σπασόφσκι υπέβαλε πρόταση στο Κοινοβούλιο για αποπομπή της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Μιζράχι», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Η κ. Μιζράχι παρά τις προειδοποιήσεις πραγματοποίησε ξανά συνέντευξη Τύπου χωρίς να αλλάξει την πινακίδα στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας, τονίζοντας ότι δεν θα την κατεβάσει αλλά είναι έτοιμη να πληρώσει πρόστιμο.
Η ίδια, ωστόσο, στις 3 Ιανουαρίου, όταν και ορίστηκε υπουργός, δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει «τα καθήκοντα της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κατά τρόπο συνειδητό και υπεύθυνο, και θα σεβαστεί το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Την αποπομπή της είχε ζητήσει πριν από λίγες μέρες και ο υπουργός Εξωτερικών και εκ των αρχιτεκτόνων της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νικολά Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, αντιδρώντας στις ενέργειες της υπηρεσιακής υπουργού, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα διαλυθεί σήμερα, Τετάρτη, αλλά την προσεχή Δευτέρα (17.2). Την διάλυσή της είχε ζητήσει για λογαριασμό του VMRO-DPMNE ο βουλευτής του κόμματος Νικόλα Μιτσέφσκι, συντονιστής της Συνόδου Επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.
Έκκληση για λογική και αξιοπρέπεια απηύθυνε από την πλευρά του ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, χαρακτηρίζοντας την κίνηση Σπάσοφσκι ως ένα έναν πολιτικό ελιγμό που θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα σε ένα δύσκολο πολιτικό σενάριο. «Συνειδητοποιούν ότι χάνουν, καταλαβαίνω τη νευρικότητά τους. Απευθύνω έκκληση στον κ. Σπάσοφσκι να αποφύγει πολιτικούς ελιγμούς» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ποια είναι η Ρασέλα Μιζράχι
Η Ρασέλα Μιζράχι, η οποία είναι η πρώτη Εβραία υπουργός στην Ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας, (προέρχεται από παλιά εβραϊκή οικογένεια των Σκοπίων) επιμένει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αυτοαποκαλείται και σήμερα ως «πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ενώ δεν έχει αλλάξει ακόμη την ταμπέλα του υπουργείου της, επαναφέροντας το συνταγματικό όνομα της χώρας. Ακόμη και στο βιογραφικό της, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, αποφεύγει να χρησιμοποιεί το νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Είναι διδάκτωρ βιοχημείας με εκπαίδευση στη Βόρεια Μακεδονία, στο Ισραήλ και στον Καναδά. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της στο πανεπιστήμιο Bar Ilan του Ισραήλ το 2014 επέστρεψε στα Σκόπια.
Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα ενώ θεωρείται μεταξύ των 4-5 πιο προβεβλημένων στελεχών του VMRO-DPMNE. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές της γειτονικής χώρας η κ. Μιζράχι γίνεται τις τελευταίες μέρες το νέο πολιτικό αστέρι του… μακεδονικού δικαιώματος. Παραβιάζοντας συνεχώς το Σύνταγμα κατά την εκτέλεση των επίσημων υπουργικών της καθηκόντων, η κ. Μιζράχι κερδίζει ολοένα και περισσότερο συμπάθειες στους πιο ριζοσπαστικούς κύκλους του VMRO-DPMNE, αλλά και στην περιθωριοποιημένη ακροδεξιά η οποία βρίσκεται εκτός αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης – Τι θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας
Αμπελόκηποι: Στη φυλακή οδηγείται ο 31χρονος - Την Πέμπτη απολογείται η σύντροφός του
Επίδειξη δύναμης από το Ιράν: Έδειξε σε βίντεο υπόγεια τούνελ γεμάτα βαλλιστικούς πυραύλους
«Κόβει» το τσιγάρο η Βρετανία: Το απαγορεύει στους εφήβους και σε εξωτερικούς χώρους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr