Αύξηση κατώτατου μισθού και 35ωρο - Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» προβλέπεται η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, με έμφαση στις ίσες ευκαιρίες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Με την ιδέα της καθιέρωσης του 35ωρου στην εργασία «φλερτάρει» το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική ιδέα του προγράμματος που θα τεθεί υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) στις 8 Μαρτίου κινείται υπέρ της σταδιακής εφαρμογής του 35ωρου -κατεύθυνση που περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα των Podemos-, ξεκινώντας ενδεχομένως από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημειωτέον δεν είναι προεκλογικό, συμπυκνώνεται σε περίπου 60 σελίδες και περιλαμβάνει τις βασικές πολιτικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει και της επισημοποίησης της διεύρυνσής του με την ένταξη δυνάμεων του προοδευτικού χώρου στο Συνέδριο του Μαΐου.
Η φιλοσοφία του προγράμματος για τα εργασιακά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Γιώργο Σταθάκη, διατηρεί ως κεντρική ιδέα την αύξηση του κατώτατου μισθού και την προστασία των συλλογικών συμβάσεων, όπως επίσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών.
Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ακόμη πιο προχωρημένες προτάσεις και για τα δικαιωματικά ζητήματα, στα οποία ούτως ή άλλως ως κυβέρνηση λειτούργησε προωθητικά, προβλέποντας σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών αλλά και δυνατότητα υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια. Ο κεντρικός πυρήνας πάντως του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ διαπνέεται από την αντίληψη για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο κυρίαρχα θέματα, η κλιματική κρίση και οι κοινωνικές ανισότητες.
Σε αυτήν ακριβώς την ιδέα αναπτύσσεται και η πρόταση για τον αντίλογο της Αριστεράς στην πράσινη ευρωπαϊκή ατζέντα όπως έχει διαμορφωθεί από συντηρητικά κόμματα. Με το σκεπτικό πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται σε προτάσεις για την πράσινη ανάπτυξη, στην οποία όμως θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει το σύνολο του πληθυσμού και θα αφορά τους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού και του πολιτισμού. Το νέο μότο του ΣΥΡΙΖΑ είναι παραγωγική ανασυγκρότηση ταυτόχρονα με τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, με ζητούμενο την ανάπτυξη και με έμφαση στην καινοτομία, στις ενεργειακές μονάδες ΑΠΕ, στη βιομηχανία, στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τουρισμό.
Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ανισότητες, το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, με έμφαση στις ίσες ευκαιρίες και στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Για το προσφυγικό
Μια τρίτη ενότητα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στους τομείς των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους, με επιμέρους ειδικά κεφάλαια για την εξωτερική πολιτική αλλά και για την Ευρώπη. Υπάρχουν ειδικές αναφορές για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, για την αξιοκρατία στο Δημόσιο, για το πώς θα γίνονται οι διοικητικές πράξεις. Είναι λογικό το πρόγραμμα να ασχολείται και με το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, με επιμονή στην αναγκαιότητα επιμερισμού των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, κατηγορηματική αντίθεση στη λειτουργία κλειστών κέντρων, επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, έμφαση στα δικαιώματα των προσφύγων και πρόβλεψη για την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει βεβαίως και κεφάλαιο για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Η προσέγγιση που γίνεται εστιάζει στη διάκριση των ρόλων τους, δεδομένου ότι ο πλήρης διαχωρισμός σκοντάφτει στις συνταγματικές προβλέψεις με αναγνώριση ως κρατούσας θρησκείας της ορθόδοξης χριστιανικής. Το νέο σε ό,τι αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν προτείνεται η αποχώρηση των ιερέων από το Δημόσιο και η πληρωμή τους από έναν ειδικό λογαριασμό με εγγυήσεις του κράτους – θέμα που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον διάλογο για τον εξορθολογισμό, που είχε ξεκινήσει ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το πρόγραμμα εστιάζει κυρίως στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, διαπιστώνοντας πως η καταγραφή της πλέον στο Κτηματολόγιο επιλύει πολύπλοκα ζητήματα ως προς τι ανήκει στην Εκκλησία και τι ακριβώς στο Δημόσιο.
Το κείμενο του προγράμματος έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς και ο Αντώνης Λιάκος, όπως επίσης και στον Αλέξη Τσίπρα. Το πρόγραμμα θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και θα τεθεί προς έγκριση από την ΚΕΑ, που θα συνεδριάσει στις 8 Μαρτίου. Από εκεί και πέρα θα αποτελεί ένα από τα επίσημα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου.
Για την εκπόνηση του νέου προγράμματος εργάστηκε μία ομάδα στενών συνεργατών του Γιώργου Σταθάκη, αποτελούμενη από τους Τάκη Κορκολή, Μιχάλη Νικολακάκη, Δημήτρη Παπαγιαννάκο, Ευγενία Φωτονιάτα, Κώστα Στρατή, Ελενα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Μπαριτάκη, Θεανώ Κακουλίδου και Λουδοβίκο Κωτσονόπουλο.
Δεύτερη φορά Αριστερά
Το σχέδιό του για τη δεύτερη φορά Αριστερά αναπτύσσει συχνά το τελευταίο διάστημα στους συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας πως όταν ο ελληνικός λαός δώσει μια νέα ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, εκείνος θα πρέπει να εμφανιστεί πιο έτοιμος και αποφασιστικός.
Τη σχετική συζήτηση τροφοδότησε και η επίμαχη αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους αρμούς της εξουσίας, κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή, με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε χαρακτηρισμούς όπως χούντα για να απαξιώσει την αίσθηση που έχει το κόμμα της αντιπολίτευσης για το μοντέλο διακυβέρνησης. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε διευκρινίσεις για όσα είπε και μάλιστα, χαριτολογώντας, ανέφερε πως «φάγαμε πολύ ξύλο γιατί είπαμε μια αλήθεια», όταν ρωτήθηκε από ένα απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε επόμενη κυβέρνηση θα αποκτήσουμε και την εξουσία;».
Ο ίδιος εξηγεί πως από την επαφή του με τους πολίτες διαπιστώνει μια έκδηλη αγωνία για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν επιστρέψει στην εξουσία, δεν θα αναλάβει μόνο τα υπουργεία και τις κυβερνητικές θέσεις, αλλά θα μπορέσει να εφαρμόσει και το πρόγραμμά του. Θυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε ασφυκτικές συνθήκες επιτροπείας και μνημονίου, με παράλληλη άρση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας. Από την άλλη, θέλοντας να αποδείξει ότι η Αριστερά δεν έρχεται να εκδικηθεί, ούτε να επιβληθεί, δεν θέλησε να μετατρέψει το κράτος σε λάφυρο, ούτε να αλώσει τη δημόσια διοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό, όπου είχαν αναπτυχθεί κυκλώματα διαφθοράς.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραλείπει να προχωρήσει σε αυτοκριτική, σχολιάζοντας πως «δεν ήμασταν αρκετά αποφασιστικοί» ως προς το τρίπτυχο «κανόνες - διαφάνεια - αξιοκρατία». Αλλά και ως προς την αναγκαιότητα λογοδοσίας και της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού για όλες τις αποφάσεις.
«Να μας γίνει μάθημα»
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια δημόσια διοίκηση, την ηγεσία της οποίας είχε διορίσει με μία υπογραφή και εν μια νυκτί ο κ. Μητσοτάκης ως αρμόδιος υπουργός, χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες, χωρίς διαφάνεια και με μόνο κριτήριο την κομματοκρατία. «Αυτό πρέπει να γίνει μάθημα για εμάς» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας πως τη δεύτερη φορά το κόμμα του θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό «όχι για να διορίσουμε δικούς μας, αλλά για να βάλουμε τους άξιους» και όσους υπηρετούν την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και η λαϊκή κυριαρχία.
Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr