Φωτίου: Ολιγωρία στις υιοθεσίες - 1.660 παιδιά παραμένουν σε ιδρύματα
Καταγγελίες της πρώην αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης για άνιση μεταχείριση των υποψήφιων γονέων και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ολιγωρία στο ευαίσθητο θέμα των αναδοχών και των υιοθεσιών καταλογίζει στην κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Τα βέλη της κ. Φωτίου στρέφονται κατά της αρμόδιας υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, καθώς όπως η ίδια καταγγέλλει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2018 δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα «1.660 παιδιά να παραμένουν στα ιδρύματα και 1350 υποψήφιοι γονείς να μπλοκάρονται σε διαφορετικά σημεία του νόμου».
Η κ. Φωτίου, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησής της προς την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατηγόρησε την τελευταία για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου αλλά και για δημιουργία ανισοτήτων ανάμεσα στους υποψήφιους γονείς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν εν τέλει υποψήφιοι γονείς διαφορετικών ταχυτήτων.
Όπως η ίδια είπε, ο νόμος αναδοχής και υιοθεσίας ψηφίστηκε τον Μάιο του 2018 και μπήκε σε εφαρμογή 11 μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2019 με ένα "διαφανές και καινοτόμο ψηφιακό σύστημα που εξασφαλίζει αδιάβλητες διαδικασίες, ισονομία προς τους υποψήφιους γονείς και ταχύτητα διαδικασιών ώστε ο χρόνος αναμονής από 4-6 χρόνια να μειώνεται σε 8- 12 μήνες. Μέσα σε 2,5 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, δηλαδή τέλος Ιουνίου 2019, υπήρχαν στο ηλεκτρονικό σύστημα 1300 αιτήσεις υποψηφίων γονέων και 90 ηλεκτρονικοί φάκελοι παιδιών προς επεξεργασία", παρατήρησε η κ. Φωτίου.
Η πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνεχίζοντας πρόσθεσε : "Η εφαρμογή του νόμου εποπτεύεται από το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) το οποίο λειτουργούσε ανελλιπώς από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 υπό τον Γενικό Γραμματέα της Πρόνοιας, έκανε προσαρμογές και σχεδίαζε όλους τους αναγκαίους προγραμματισμούς όπως προβλέπει ο νόμος. Η λειτουργία του ΕΣΑΝΥ είναι κομβική για την ορθή λειτουργία του νόμου. Από τον Ιούλιο του 2019 και μέχρι σήμερα δεν συγκαλέσατε το ΕΣΑΝΥ ούτε μία φορά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισοτιμίες μεταξύ των υποψηφίων γονέων, δηλαδή να δημιουργούνται γονείς διαφορετικών ταχυτήτων, γιατί πρώτον αμελήσατε να εκπαιδεύσετε τους κοινωνικούς λειτουργούς του ΣΚΛΕ που θα έκαναν την κοινωνική έρευνα καταλληλότητας όπου δεν επαρκούσαν οι κοινωνικοί λειτουργοί και δεύτερον αμελήσατε να εκπαιδεύσετε τους γονείς που είχαν έτοιμη κοινωνική έρευνα. Έτσι ο νόμος υπονομεύεται – αναδοχές και υιοθεσίες τελούνται εκτός πλαισίου νόμου όπως πληροφορούμαστε. Δηλαδή ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν στη χώρα ηλεκτρονικοί φάκελοι των 1660 παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα και περιμένουν μια οικογένεια και 1350 γονείς με ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές αιτήσεις, ο νόμος έχει αφεθεί στην τύχη του χωρίς εποπτεία από το υπουργείο και δεν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες".
Στη συνέχεια των καταγγελιών της, η κ. Φωτίου παρατήρησε πως στις 27/2 η κ. Μιχαηλίδου ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του ΕΣΑΝΥ και διόρισε στις 3 Μαρτίου άλλους στην θέση τους. "Άρα γνωρίζω γιατί δεν το λειτουργήσατε: δεν σας έκαναν οι διακεκριμένοι επιστήμονες που είχαμε εμείς διορίσει", παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως "Όμως να ψάχνετε 8 μήνες τους αντικαταστάτες τους πάει πολύ. Εν πάσει περιπτώσει τους εύχομαι καλή επιτυχία και ελπίζω να συνεδριάσουν σύντομα. Εσείς όμως απαντήστε μου, πότε θα εκπαιδεύσετε τους κοινωνικούς λειτουργούς του ΣΚΛΕ που περιμένουν από τον Οκτώβρη, και πότε θα αρχίσει η εκπαίδευση των υποψηφίων γονέων, για να αρχίσει τα ταίριασμα με τα παιδιά; Τελικά θα στηρίξετε τον καινοτόμο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ή θα τον ακυρώσετε στην ουσία με απαράδεκτες καθυστερήσεις; Πως θα επιλύσετε τις μεγάλες ανισοτιμίες μεταξύ των υποψηφίων γονέων που δημιουργήσατε;", αναρωτήθηκε η πρ. υπουργός και συνεχίζοντας είπε :
"Για πρώτη φορά η χώρα γνωρίζει εξ αιτίας αυτού του νόμου ότι: Υπάρχουν 1660 καταγεγραμμένα παιδιά, 620 σε δημόσια ιδρύματα και 1040 σε ιδιωτικού δικαίου, που περιμένουν. Επίσης υπάρχουην 1.350 γονείς με ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές αιτήσεις, που εξ αιτίας της ολιγωρίας σας βιώνουν απαράδεκτες ανισοτιμίες :
- Από τους 1350, οι 270 έχουν ολοκληρώσει την κοινωνική έρευνα και σύντομα θα προστεθούν σε αυτούς άλλοι 580. Δηλαδή 850 γονείς περιμένουν την εκπαίδευση που απαιτεί ο νόμος και την οποία είχαμε έτοιμη. Τα μαθήματα είναι αναρτημένα από τον Ιούνιο του 2019 και εκπαιδευτές υπάρχουν στα δημόσια ιδρύματα.
- 280 υποψήφιοι γονείς δεν έχουν καν ξεκινήσει κοινωνική έρευνα διότι δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί να την διεξάγουν. Ο νόμος το έλυσε με τους κοινωνικούς λειτουργούς του ΣΚΛΕ – που όμως πρέπει να εκπαιδευτούν για να πιστοποιηθούν. Ο ΣΚΛΕ έχει εγγεγραμμένους 130 κοινωνικούς λειτουργούς στον ειδικό κατάλογο και έχει ζητήσει επανειλημμένα την εκπαίδευσή τους με βάση την ΚΥΑ του άρθρου 26 που έχουμε εκδώσει και δεν την εφαρμόζετε. Μαθαίνουμε ότι εν όψει της επίκαιρης ερώτησης που κάνουμε, προγραμματίσατε να αρχίσετε την εκπαίδευσή τους στο τέλος Μαρτίου. Εμείς λέμε μακάρι.
Τι λέτε όμως εσείς στους γονείς που τόσο καιρό χάνουν τη σειρά τους και η αγωνία τους μεγαλώνει διότι βιώνουν μια αδικία; Ήρθαν στη Βουλή και μας κοινοποίησαν το υπόμνημα που σας έχουν καταθέσει από 19/2 και επισημαίνουν αυτές τις διαφορετικές ταχύτητες και αδικίες που υφίστανται και οι οποίες καταστρατηγούν την ουσία του νόμου που είναι η ισονομία και η διαφάνεια. Σας ερωτώ λοιπόν" - κατέληξε η πρώην αν. υπουργός - "με ποιόν τρόπο θα άρετε αυτές τις ανισοτιμίες που δημιουργήσατε; Πότε προγραμματίζετε την εκπαίδευση των γονιών;".
Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr