Αλέξης Τσίπρας για μεταναστευτικό: Πρώτη προτεραιότητα ένα εθνικό σχέδιο
Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως η πολυπλοκότητα στη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέµατος απαιτεί τη συνεννόηση όλων των κοµµάτων και προτάσσει µια τέτοια εξέλιξη ως επιτακτική, διότι οι έως τώρα χειρισµοί του Κ. Μητσοτάκη διογκώνουν το πρόβληµα και δηµιουργούν γενικευµένη ανασφάλεια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ήταν αρχές Μαρτίου του 2016, όταν µε πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το συµβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, που είχε αρχίσει να παίρνει τροµακτικές διαστάσεις. Η συνεδρίαση διήρκεσε περί τις οκτώ ώρες, διαπιστώθηκε σύµπλευση σε αρκετά σηµεία, αλλά στο τέλος δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, καθώς σύµφωνα µε τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου, µεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζητούσε να υπάρχει αναφορά πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να διαχειριστεί µόνη της την προσφυγική κρίση.
Τέσσερα χρόνια µετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επιµένει στην αναγκαιότητα σύγκλησης συµβουλίου πολιτικών αρχηγών, θεωρώντας πως οι δυσκολίες αλλά και η πολυπλοκότητα στη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέµατος απαιτεί τη συνεννόηση όλων των κοµµάτων στη βάση ενός εθνικού σχεδίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσει µια τέτοια εξέλιξη ως επιτακτική, θεωρώντας αφενός ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη και των υπόλοιπων κοµµάτων και αφετέρου ότι οι έως τώρα χειρισµοί του Κ. Μητσοτάκη διογκώνουν το πρόβληµα και δηµιουργούν γενικευµένη ανασφάλεια.
Ενας βεβαίως από τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαµβάνει διαρκώς το αίτηµά του για σύγκληση του συµβουλίου πολιτικών αρχηγών είναι για να καταδείξει την απροθυµία του πρωθυπουργού να συνεργαστεί µε τις άλλες πολιτικές δυνάµεις για τη διευθέτηση ενός κρίσιµου ζητήµατος, που προκαλεί τριγµούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις σχέσεις της µε την ΕΕ. Επί της ουσίας η άρνηση Μητσοτάκη να δεχτεί από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «να βάλουν πλάτη» στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επιβεβαιώνει πως οι διακηρύξεις του περί συναίνεσης και εθνικής οµοψυχίας παραµένουν κενό γράµµα.
«Είσαι απρόσμενο δώρο»
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός κωφεύει στην πρόσκληση για συµβούλιο πολιτικών αρχηγών ακριβώς διότι έχει δεσµευθεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν θα κάνει τίποτε που θα διαταράξει τις ισορροπίες στην ΕΕ και θα «ενοχλήσει» ακροδεξιές κυβερνήσεις της σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό. Το είπε ξεκάθαρα και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισηµαίνοντας ότι «δεν είσαι απλά ο αγαπηµένος τους πρωθυπουργός, αλλά ένα απρόσµενο δώρο», καθώς ουσιαστικά µε την πολιτική του αποτρέπει οποιαδήποτε µετακίνηση προσφύγων και µεταναστών στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ολα αυτά, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγούνται και από τη συνολική στάση του πρωθυπουργού. Ενώ η κυβέρνηση της Ν∆ αναγνωρίζει ότι η µονοµερής ακύρωση της ∆ήλωσης µε την ΕΕ από την Τουρκία αποτελεί µια επιθετική γεωπολιτική ενέργεια που χρήζει αντιµετώπισης σε ανώτερο επίπεδο, αρνείται να ζητήσει ή να διεκδικήσει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπως προτείνει επίµονα η αξιωµατική αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, κατά την Κουµουνδούρου, αρνείται να απειλήσει µε βέτο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και να διεκδικήσει την άσκηση πίεσης από την ΕΕ προς την Τουρκία για εκ νέου εφαρµογή της παραβιασµένης ∆ήλωσης και συµφωνίας, αλλά και να πιέσει την ίδια την Ευρώπη για ένα νέο πρόγραµµα µετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα. «Αντ’ αυτού αρκείται στη σύγκληση Συµβουλίων Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, γνωρίζοντας ότι οδηγούν σε καθαρά τεχνοκρατικά µέτρα» σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκ παραλλήλου, η κυβέρνηση δείχνει πως αρκείται σε γενικόλογα µηνύµατα συµπαράστασης στην Ελλάδα και σε κονδύλια στήριξης, που όπως φαίνεται από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, π.χ. του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, µπορεί να διοχετευθούν για τη δηµιουργία κλειστών κέντρων σε ξερονήσια.
Προπαγάνδα πολέμου
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η φύλαξη των συνόρων αποτελεί αυτονόητο καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει µε όλα τα µέσα µια «προπαγάνδα πολέµου», που σύµφωνα µε τον ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση µε τις κοµµατικές επιδιώξεις της, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαµβάνει ότι «δεν αντιµετωπίζουµε εισβολή εχθρικών δυνάµεων» και τονίζει ότι η προσφυγική κρίση έχει µετεξελιχθεί σε γεωπολιτική κρίση που ενορχηστρώνεται από τον Ερντογάν. Ωστόσο, όπως επισηµαίνει, απαιτείται µια πολιτική που να βλέπει το πρόβληµα σε όλες τις διαστάσεις του, «που δεν χαϊδεύει τον εθνικιστικό παροξυσµό, αλλά διεκδικεί ψύχραιµες κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσµο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις, δείχνοντας πως δεν εµπιστεύεται στο παραµικρό τους κυβερνητικούς χειρισµούς για την προσφυγική κρίση. Γι’ αυτό και ζητά από τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει τις πολιτικές αυταρχισµού (κυρίως στα νησιά) και να εφαρµόσει ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο µεταξύ άλλων θα περιλαµβάνει: Την ακύρωση της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου (ΠΝΠ), των επιτάξεων και του σχεδιασµού για δηµιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών στα νησιά. Την ακύρωση της ΠΝΠ για την αναστολή του δικαιώµατος υποβολής αιτήµατος ασύλου για τους νεοεισερχόµενους πρόσφυγες, µε περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου.
Την άµεση αποσυµφόρηση των νησιών µε µεταφορά των ευάλωτων οµάδων στην ενδοχώρα, καθώς και την ενίσχυση των δηµόσιων δοµών µε τα απαραίτητα µέσα και το προσωπικό.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποτελεσµατική φύλαξη των συνόρων µε τήρηση των δεσµεύσεων της χώρας όπως απορρέουν από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο και το ∆ίκαιο της Θάλασσας, µε ένα σχέδιο που θα στηρίζεται τόσο στην προστασία της χώρας όσο και στις ανθρωπιστικές αρχές.
Λεπτό προς λεπτό η μάχη Χάρις – Τραμπ για το Λευκό Οίκο: Tι δείχνει το πρώτο exit poll
Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr