Κατρούγκαλος: Προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ως καταλύτη θετικών εξελίξεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μήνυμα στην πΓΔΜ ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας, έστειλε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και για λόγους σταθεροποίησης της περιοχής. «Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση όλοι, όχι μόνο εμείς, στο πόσο σημαντικό βήμα ήταν προς την κατεύθυνση αυτή η Συμφωνία των Πρεσπών και εγώ, από τη μεριά μου, δήλωσα την προσήλωσή μας σε αυτήν, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του μετά το πέρας του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ως καταλύτη θετικών εξελίξεων και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ «δεν παρέλειψαν να εξάρουν το πολιτικό θάρρος της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά παράδειγμα για την επίλυση διαφορών στην περιοχή». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης, ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρόσφατες προβληματικές δηλώσεις από την πλευρά των Σκοπίων, διευκρινίζοντας ότι δεν βοηθούν στη διαδικασία ολοκλήρωσης των απαραίτητων βημάτων για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.
Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος εστίασε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας και για λόγους σταθεροποίησης της περιοχής και για λόγους που αφορούν στις προοπτικές δημοκρατίας και ευημερίας των ίδιων των λαών τους, όπως επισήμανε. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόνισε ότι η Ελλάδα, ως η παλαιότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και συμβάλει ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή και σημείωσε ότι υποψήφιες χώρες οφείλουν να φέρουν σε πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς, στην ενίσχυση των ελευθεριών και στην αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, συνειδητοποιώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα ωφελήσουν πρωτίστως τους ίδιους τους λαούς των χωρών αυτών.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κατρούγκαλος και στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι και οι πέντε καίριες προτεραιότητες είναι σημαντικές για την Αθήνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων στην Αλβανία και ιδιαίτερα στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις όποιες συναφείς εξελίξεις.
Εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στο Συμβούλιο επί τάπητος βρέθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τη Βενεζουέλα. «Σε όλα αυτά τοποθετηθήκαμε με βάση τις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι να επιδιώκουμε την επίλυση των προβλημάτων μόνο μέσω του διαλόγου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ακολουθώντας, σε ό,τι μας αφορά, μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Αναφορικά με την Ουκρανία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κινήθηκε στο πλαίσιο των πάγιων ελληνικών θέσεων οι οποίες στηρίζουν την προώθηση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις συμφωνίες του Μινσκ, με γνώμονα την αποκλιμάκωση της έντασης, τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν, αναφέρθηκε και στους 130.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανούς για τα δικαιώματα των οποίων η Ελλάδα έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε κατά της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εκτίμησε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των όποιων διαφορών είναι ο συνεχιζόμενος διάλογος και η συμπερίληψη της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Εξίσου αναφέρθηκε στη σημαντική επίσκεψη, όπως τη χαρακτήρισε, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τις σχετικές συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν, και επιβεβαίωσε την προσήλωσή της Ελλάδας στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη θέλησή της να είναι μία γέφυρα διαλόγου με χώρες όπως η Ρωσία, αλλά και το Ιράν, που ήταν, επίσης, ένα από τα θέματα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr