Σύνοδος Κορυφής: Ο Βορράς «σκοτώνει» το κορονο-ομόλογο - Σε δύο εβδομάδες νέες προτάσεις
Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δύο εβδομάδες προθεσμία έδωσε η Σύνοδος Κορυφής στους υπουργούς Οικονομικών ώστε να επιστρέψουν με συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού -συμπεριλαμβανομένων επίσης εκείνων για το κορονο-ομόλογο. Ύστερα από 6 ώρες έντονης συζήτησης, κατά την οποία καταρχάς η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία απείλησαν ότι δεν θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία που ουσιαστικά μεταθέτει δύο εβδομάδες την απόφαση για τα περαιτέρω βήματα.
Η διαφωνία εστιάστηκε στην παράγραφο 14 του ανακοινωθέντος που αφορούσε στα οικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Τελικά διαμορφώθηκε ως εξής:
«Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε το Eurogroup. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε τo Eurogroup να μας υποβάλουν προτάσεις εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ από τον κορονοϊό, που πλήττει όλες τις χώρες μας, και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση».
Παρόλο που δεν το λένε ρητά, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τα σενάρια για ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο, δηλαδή για κορονο-ομόλογο. Πάντως, τόσο η Καγκελάριος Μέρκελ, όσο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε φρόντισαν να «σκοτώσουν» την πιθανότητα.
«Ο ΕΣΜ είναι το απαραίτητο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», είπε η Καγκελάριος. «Δε νομίζω ότι θα μας απασχολήσουν τα κορονο-ομόλογα τις επόμενες εβδομάδες» είπε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός.
Ερωτηθέντες σχετικά, οι πρόεδροι των θεσμών άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να το κατονομάσουν. «Συζητήσαμε όλες τις διαφορετικές πιθανότητες για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό στο οικονομικό επίπεδο. Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τις νέες προτάσεις των υπουργών Οικονομικών. Σήμερα, είχαμε μια πολιτική συζήτηση που ήταν απαραίτητη, προκειμένου να βρεθούμε όλοι ξανά στην ίδια σελίδα», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ήδη λάβει τολμηρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όλοι οι θεσμοί συνέβαλαν σε αυτό. Τώρα, ο χώρος ανοίγει για άλλες πιθανότητες που είναι στο τραπέζι. Γι αυτό είναι σημαντική η συμβολή του Eurogroup», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης «την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαβουλευτούν με άλλα θεσμικά όργανα για να ξεκινήσει την επεξεργασία ενός χάρτη πορείας συνοδεύεται από ένα σχέδιο δράσης».
«Συνεχίζουμε να παίρνουμε μέτρα και να συντονιζόμαστε για να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού. Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στα εσωτερικά και τα εξωτερικά σύνορα –διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει πρόοδος για την ροή των αγαθών. Ο ιατρικός εξοπλισμός για να βοηθήσουμε για τα κράτη-μέλη είναι επίσης σημαντικός. Επίσης, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την έρευνα για τα εμβόλια και τις θεραπείες το συντομότερο δυνατό. Και επίσης, ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων: να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη και τις οικονομίες, υποστηρίζοντας τις αποφάσεις της Κομισιόν σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και των ευρωπαϊκών ενισχύσεων», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη να ληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες
Του Σπύρου Μουρελάτου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κορονοϊό.
Ο κ. Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονο-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της Οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κ.λπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr