Μανώλης Γλέζος: Η φωτογραφία με την υψωμένη γροθιά στην επέτειο του Πολυτεχνείου
Μία από τις τελευταίες δημόσιες παρουσίες του ήταν το 2017 όταν τίμησε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Ο Μανώλης Γλέζος, που έφυγε σήμερα για το ταξίδι στην αιωνιότητα, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Σε όλη την πορεία της 97χρονης ζωής του έδωσε μάχες για την ελευθερία και για τη Δημοκρατία. Η κορυφαία του πράξη ήταν τον Μάρτιο του 1941 όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας.
Το τολμηρό εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή και καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής. Μάλιστα ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως «Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».
Η υψωμένη γροθιά στο Πολυτεχνείο
Το ημερολόγιο έδειχνε Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017. Χιλιάδες κόσμου όπως κάθε χρόνο έτσι και τότε είχαν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης.
Ξαφνικά εμφανίζεται μία γερασμένη φιγούρα με ένα μπαστούνι κρατώντας στα χέρια ένα στεφάνι. Ήταν ο Μανώλης Γλέζος που δεν λογάριασε τις κακές καιρικές συνθήκες δίνοντας το παρών. Αμέσως κατευθύνθηκε στο μνημείο και αφού στάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα ακίνητος ύψωσε τη γροθιά του ψηλά. Ήταν η τελευταία φορά που θα βρισκόταν εκεί.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr