Δήμαρχοι σε κυβέρνηση: Βάλτε σε υποχρεωτική καραντίνα όποιον επιστρέφει στο νησί μας
Δήμαρχοι νησιών εκφράζουν στο ethnos.gr την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τη μετάδοση του κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών για όσους μόνιμους κατοίκους μετακινούνται εκτός νησιού και επιστρέφουν σ΄ αυτό ζητούν από την κυβέρνηση ολοένα και περισσότεροι δήμαρχοι προκειμένου να περιορίσουν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού στον τόπο τους αλλά και να διασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια των κατοίκων τους.
Την ίδια ώρα ανησυχία παρατηρείται στα νησιά ενόψει και του Πάσχα καθώς πολλοί αν και δεν είναι πια μόνιμοι κάτοικοι, παραμένουν δημότες, διατηρούν σπίτια και θα θελήσουν να επισκεφτούν τον τόπο τους εκείνες τι μέρες, ανεβάζοντας τις πιθανότητες διασποράς του ιού. Στα περισσότερα νησιά προβληματίζει και η λειτουργία των αεροδρομίων καθώς σε αρκετά από αυτά οι έλεγχοι στους επιβάτες είναι πλημμελείς τις περισσότερες φορές και δεν τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Στο φουλ δουλεύουν και πολλά συνεργεία κατασκευών σε πολλά νησιά προκείμενου να προλάβουν την τουριστική σεζόν με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχονται-χωρίς κάποιον έλεγχο-υπεύθυνοι συνεργειών, εργοταξίων και στελέχη εταιριών από την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Δεκάδες είναι και οι ταξιδιώτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο και τις Σποράδες καθώς διαθέτουν σπίτια εκεί και αποφάσισαν να περάσουν την καραντίνα στην Ελλάδα, ξεκινώντας νωρίτερα και τις θερινές τους διακοπές.
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ όλων των δημάρχων των Ιονίων νήσων και της Περιφερειάρχης Ρόδης Κράτσα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (31.3) όπου τέθηκε το ζήτημα των μετακινήσεων μέσω λιμανιών και αεροδρομίων. Κοινή επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας έστειλαν τρεις δήμαρχοι των Σποράδων ζητώντας από την Πολιτική ηγεσία να μπαίνει υποχρεωτικά- και όχι δυνητικά- σε καραντίνα όποιος δημότης του νησιού τους επιστρέψει σ΄αυτό από δω και στο εξής.
Καλύτερα να μην έρθουν το Πάσχα στο νησί
«Αρκετοί επιδεικνύοντας τα έγγραφα του δημότη-κατοίκου αν και δεν μένουν πια μόνιμα στην Αλόννησο έρχονται το τελευταίο διάστημα στο νησί, γιατί έχουν σπίτι, αναζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια από την Αθήνα ή άλλες πόλεις. Αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα ενόψει και του Πάσχα που έρχεται. Όλοι αυτοί ενδέχεται να είναι φορείς του ιού δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στο νησί. Γι αυτό και ζητούμε να θεσμοθετηθεί η 14ημερη καραντίνα προκειμένου να σταματήσουν να έρχονται αλλά και να προφυλαχθούμε» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.
Εκτός από αυτή την κατηγορία πολιτών υπάρχει και μια μερίδα κατοίκων που μετακινείται τακτικά στο Βόλο είτε για εξετάσεις είτε για άλλες δουλειές. «Πρέπει να μπαίνουν και αυτοί σε υποχρεωτική καραντίνα όταν επιστρέφουν στο νησί» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αλοννήσου.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Αλόννησος αριθμεί 2.500 κατοίκους και υπάρχει μόνο ένα πολυδύναμο περιφερειακό κέντρο το οποίο είναι στελεχωμένο μόλις από δύο αγροτικούς ιατρούς και δύο νοσοκόμες. Για την διακομιδή ασθενή σε νοσοκομείο του Βόλου υπάρχει μόνο ένα ιδιωτικό σκάφος. «Αν ξαφνικά εμφανιστούν 2-4 κρούσματα τι θα γίνει;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαφίνης. Στο νησί την περίοδο αυτή λειτουργούν λίγα καταστήματα από τα οποία ψωνίζουν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. «Φανταστείτε να εμφανιστεί κρούσμα στο νησί. Θα υπάρξει ντόμινο με ανεξέλεγκτες συνέπειες».
Ιταλός ψάχνει…. κατάστημα στην Σκιάθο για το καλοκαίρι
Χωρίς σοβαρό υγειονομικό έλεγχο συνεχίζει να γίνεται η αποβίβαση των επιβατών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου δύο βδομάδες μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας από την κυβέρνηση. Τις τελευταίες 14 μέρες έχουν έρθει στο νησί 250 με 300 άτομα.
«Έχουν έρθει Αυστριακοί που διαθέτουν σπίτι, κάποιοι Άγγλοι που μένουν μόνιμα στην Αφρική και έχουν εξοχικό, Έλληνες που σπούδαζαν στην Αμερική επέστρεψαν, μέχρι και από την Ταϊλάνδη ήρθαν άνθρωποι στο νησί τις τελευταίες μέρες. Ακόμη και Ιταλός εμφανίστηκε στη Σκιάθο ο οποίος έψαχνε να νοικιάσει κατάστημα για το καλοκαίρι. Αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Θέλουμε να μπούμε σε καραντίνα και να αποκλειστούμε οικειοθελώς για να προφυλαχθούμε από τον κορονοϊό» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.
Στο φουλ δουλεύουν και πολλά τεχνικά συνεργεία για να προλάβουν την τουριστική σεζόν. Ενδεικτική ήταν και η παρουσία εργολάβου στο νησί την Τετάρτη (1.4) ο οποίος επιθεώρησε τα έργα. «Ήρθε στο νησί, δεν του έγινε κανένας έλεγχος και έφυγε». Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο από πέντε πτήσεις που πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως πλέον εκτελούνται μόνο δύο. Ο δήμος Σκιάθου έχει ετοιμάσει ειδικό έντυπο το οποίο μοιράζει σε όλους του επιβάτες και πάνω στο οποίο καταγράφονται όλα τα στοιχεία τους και ο τόπος διαμονής τους.
«Παίρνουμε τηλέφωνα για να δούμε αν τηρούν την καραντίνα των 14 ημερών» πρόσθεσε ο κ. Τζούμας. Παράλληλα, όπως εξηγεί αν και το Κέντρο Υγείας το νησιού λειτουργεί υποδειγματικά σε περίπτωση που μεταφερθεί κρούσμα αυτομάτως θα μπει και αυτό σε καραντίνα.
Πηγαινοέρχονται με το καράβι στο Βόλο και κυκλοφορούν μετά… ανέμελοι
Περίπου διακόσια άτομα έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες δύο βδομάδες στην Σκόπελο. Μεταξύ αυτών Αυστριακοί , Ελβετοί, Άγγλοι, Θεσσαλονικείς και Αθηναίοι που διαθέτουν σπίτια εμφανίστηκαν, πρόσφατα, στο νησί. Όλοι τους μπήκαν σε καραντίνα ακολουθώντας κατά γράμμα όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
«Υπάρχουν όμως και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι που πηγαινοέρχονται με το καράβι στο Βόλο ή σε άλλες πόλεις, επιστρέφουν και κυκλοφορούν ανέμελοι και ωραίοι στο νησί.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όσοι Σκοπελίτες ταξιδεύουν, επιστρέφοντας πρέπει να μπαίνουν αυτομάτως σε καραντίνα» είπε ο δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Περίσσης στο ethnos.gr. Σύμφωνα με τον ίδιο στο νησί διαμένουν 4.900 κάτοικοι και το Κέντρο Υγείας της περιοχής είναι υποστελεχωμένο.
«Δεν διαθέτουμε σκάφος για την διακομιδή των ασθενών. Μόνο το Λιμενικό διαθέτει και κάποιοι ιδιώτες. Και για τις ανάγκες του νησιού έχουμε φτιάξει ένα σπιτάκι δίπλα στο Κέντρο Υγείας όπου μπορούν να εξετάζονται όσοι ανεβάζουν πυρετό». Συνολικά τα νησιά των Βορείων Σποράδων εξυπηρετούνται με τρία ακτοπλοϊκά δρομολόγια την εβδομάδα από την Κυριακή (29.3) και μέχρι τις 30 Απριλίου στη σύνδεσή τους με τον Βόλο.
Τηλεδιάσκεψη δημάρχων στο Ιόνιο με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα
Προβληματισμός επικρατεί για το ζήτημα των μετακινήσεων μέσω λιμανιών και αεροδρομίων των κατοίκων και στα νησιά του Ιονίου. Οι δήμαρχοι συζήτησαν το θέμα κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (31.3) με την Περιφερειάρχη ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.
Σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς του νησιού βρίσκεται η δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδράιου ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις πολιτών μέσω αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
«Μας ανησυχεί το γεγονός των πολλών μετακινήσεων. Το κοντινότερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό βρίσκεται στα Γιάννενα ενώ και όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Ηπειρωτική πόλη. Όλο αυτό το πράγμα δημιουργεί μία ανησυχία. Ωστόσο ολοκληρωτική καραντίνα δεν μπορούμε να επιβάλουμε καθώς η τροφοδοσία του νησιού δεν μπορεί να σταματήσει. Εκτιμούμε την κατάσταση και το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας.» δήλωσε στο ethnos.gr η Μερόπη Υδραίου.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr