Παπαδημούλης: Να δοθεί τιμητικά το όνομα «Μανώλης Γλέζος» σε αίθουσα της Ευρωβουλής
«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Μανώλης Γλέζος αποτέλεσε παράδειγμα αντίστασης ενάντια στον φασισμό και έμπνευση αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη» τονίζει ο ευρωβουλευτής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τη μετονομασία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε «Μανώλης Γλέζος» προς τιμή του συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού και κορυφαία προσωπικότητα της Αριστεράς, ζητούν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου, Κλάους Βέλε.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «δεδομένου ότι συνήθης πρακτική είναι η ονοματοδοσία κοινοβουλευτικών αιθουσών να δίνεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες, με επιτεύγματα που βασίζονται σε ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες, που συγκεντρώνουν ευρεία πολιτική υποστήριξη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρότασή μας πληροί, απολύτως, τα προαναφερθέντα κριτήρια».
«Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας πυλώνας στη διεθνή μάχη κατά της καταστολής και της ανισότητας, της αντίστασης ενάντια στον φασισμό, ένας πολιτικός που όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σέβονταν» αναφέρουν ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Μανώλης Γλέζος αποτέλεσε έμπνευση και παράδειγμα στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη – γεγονός που έχει εκτιμηθεί και έχει γίνει σεβαστό από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή, μεταφρασμένη στα ελληνικά:
Παρίσι, Βερολίνο και Αθήνα, 2 Απριλίου 2020
Θέμα: Αίτημα για τη μετονομασία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε «Μανώλης Γλέζος», προς τιμήν του ιστορικού συμβόλου αντίστασης κατά του φασισμού και πρώην ευρωβουλευτή
Αξιότιμε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,κ. Νταβίντ Μαρία Σασόλι
Αξιότιμε Γενικέ Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,κ. Κλάους Βέλε
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να ζητήσουμε, εξ ονόματος της Πολιτικής Ομάδας της GUE/NGL, να δοθεί σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το όνομα «Μανώλης Γλέζος» - ενός ιστορικού συμβόλου αντίστασης κατά του φασισμού και πρώην ευρωβουλευτή. Η αίθουσα αυτή θα μπορούσε να είναι η αίθουσα “ASP 1G2”, η οποία χρησιμοποιείται από την Ομάδα της GUE/NGL για τις συνεδριάσεις της.
Δεδομένου ότι συνήθης πρακτική είναι η ονοματοδοσία κοινοβουλευτικών αιθουσών να δίνεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες, με επιτεύγματα που βασίζονται σε ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες, που συγκεντρώνουν ευρεία πολιτική υποστήριξη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρότασή μας πληροί, απολύτως, τα προαναφερθέντα κριτήρια.
Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος απεβίωσε στις 30 Μαρτίου 2020 σε ηλικία 97 ετών, ήταν ένας Έλληνας μαχητής και ήρωας της αντίστασης - το 1941 σε ηλικία 18 χρόνων κατέβασε την σβάστικα από την Ακρόπολη. Υπήρξε πυλώνας στη διεθνή μάχη κατά της καταστολής και της ανισότητας, της αντίστασης ενάντια στον φασισμό, ένας πολιτικός που όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σέβονταν και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για πολλές δεκαετίες, ήταν πολιτικά ενεργός σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ήταν, επίσης, ενεργός δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Μπορείτε να βρείτε επισυναπτόμενα το βιογραφικό του σημείωμα, όπως και πρόσφατες δημοσιεύσεις του διεθνούς Τύπου με αφορμή τον θάνατό του.
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Μανώλης Γλέζος αποτέλεσε έμπνευση και παράδειγμα για τον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη – γεγονός που έχει εκτιμηθεί και έχει γίνει σεβαστό από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.
Με εκτίμηση,
Οι Συμπρόεδροι της GUE/NGL, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr