Οργή Τσίπρα για τις αιχµές Μητσοτάκη
Ενηµέρωση των Ευρωπαίων εταίρων από τον πρωθυπουργό για το «γαλάζιο ατόπηµα» περί συναλλαγής στο «Μακεδονικό»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Tην άλλη πλευρά της... συναλλαγής, τους Ευρωπαίους εταίρους µας, θα ενηµερώσει το επόµενο διάστηµα ο Αλέξης Τσίπρας για τους ισχυρισµούς του προέδρου της Ν∆ πως η κυβέρνηση «έδωσε» το «Μακεδονικό» για να εισπράξει τη διάσωση των συντάξεων.
Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο πρωθυπουργός εµφανίζεται αποφασισµένος να δώσει συνέχεια στο θέµα που προκάλεσε εντός Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι πρόκειται για σοβαρό πολιτικό ατόπηµα, το οποίο το Μαξίµου δεν προτίθεται να προσπεράσει.
Για την ακρίβεια, ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν έκρυψε την οργή του ούτε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, µετά τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ν∆, ενηµέρωσε τους συνεργάτες του ότι θα δώσει ο ίδιος συνέχεια στο ζήτηµα για να καταρριφθούν οι ισχυρισµοί περί ανταλλαγµάτων.
Ως εκ τούτου, θεωρεί σκόπιµο τις επόµενες ηµέρες να ενηµερώσει Ευρωπαίους ηγέτες και θεσµικούς εταίρους πως ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε εντός του Κοινοβουλίου ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν πέτυχε µέσα από διαπραγµάτευση την ακύρωση του µέτρου της περικοπής στις συντάξεις αλλά µέσα από υπόγειες διαβουλεύσεις µε τους ίδιους, που έβαζαν ως προϋπόθεση την επίλυση του «Μακεδονικού» για να γίνει δεκτό το αίτηµα για µη εφαρµογή του επώδυνου µέτρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ΠΓ∆Μ οφείλει να τηρεί το πνεύµα και το γράµµα της Συµφωνίας των Πρεσπών. Εάν αυτό δεν γίνει, η Συµφωνία δεν θα προχωρήσει
Σηµειωτέον πως ο πρωθυπουργός είναι το πρόσωπο που -και µε την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών- χειρίζεται αποκλειστικά το θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών σε όλες τις πτυχές του. Και θεωρεί -κάτι που είπε µε σαφήνεια και στη Βουλή- πως η Συµφωνία των Πρεσπών προστατεύει πλήρως τα συµφέροντα της χώρας µας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιµένει ότι η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο µε τις τροποποιήσεις στο σύνταγµά της όσο και µε τις δηλώσεις των αξιωµατούχων της να τηρεί το πνεύµα και το γράµµα της Συµφωνίας των Πρεσπών. Εάν αυτό δεν γίνει, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε η Συµφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει ούτε η συµφωνία για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισµούς θα ολοκληρωθεί.
Διπλωµατία
Ο Αλέξης Τσίπρας -καθόλου τυχαία- επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνησή του περιµένει µε µεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγµατικής διαδικασίας στα Σκόπια, µε την επισήµανση ότι στέλνονται µηνύµατα εκεί που απαιτούνται «και όχι στον δηµόσιο διάλογο για εντυπωσιασµό», ακριβώς για να τονίσει ότι το Μαξίµου επισηµαίνει διά της διπλωµατικής οδού στην ηγεσία της ΠΓ∆Μ πως ορισµένες δηλώσεις της και κινήσεις της δεν βοηθούν την πρόοδο της Συµφωνίας.
Σύµφωνα µε τις διευκρινίσεις που έδω-σε για ακόµη µια φορά χθες ο πρωθυπουργός, η Συµφωνία των Πρεσπών αναφέρει µε σαφήνεια ότι η γλώσσα των γειτόνων δεν έχει καµία σχέση µε την ελληνική Μακεδονία και την αρχαία ελληνική κληρονοµιά και ανήκει στην οµάδα των νότιων σλαβικών χωρών. Επίσης, δεν αναγνωρίζεται καµία µακεδονική εθνότητα, καθώς η Συµφωνία αναφέρεται στη λέξη nationality, που αποδίδεται ως ιθαγένεια.
Το Μαξίµου αξιολογεί ως ιδιαίτερα σηµαντικό το γεγονός πως η Νέα ∆ηµοκρατία, παρά τον ισχυρισµό της ότι υπήρξε συναλλαγή για το «Μακεδονικό» ώστε η κυβέρνηση να αποσπάσει την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, ψήφισε τη σχετική διάταξη για τη διάσωσή τους.
Ενδεικτικό της διάθεσης της κυβέρνησης να σηκώσει τους τόνους µε αιχµή τη Συµφωνία των Πρεσπών είναι το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τη Νέα Δηµοκρατία να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της δίνει ο κανονισµός της Βουλής και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το «Μακεδονικό».
Αν έρθει η Συµφωνία, θα φύγουν οι ΑΝΕΛ
«Θα βρισκόµαστε στην κυβέρνηση όσο µπορούµε», αλλά «αν η Συµφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή των Ελλήνων, δηλώνουµε ότι αποχωρούµε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία».
Το µήνυµα αυτό έστειλε εκ νέου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καµµένος, µιλώντας χθες στη Βουλή, ασκώντας παράλληλα κριτική στη Νέα ∆ηµοκρατία. Τόνισε πως «µε τον ΣΥΡΙΖΑ µας ενώνει πολύ ισχυρά το ότι δεν βρισκόµασταν εµείς µε τον Χριστοφοράκο και τον Φρουζή», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πει ότι αναλαµβάνει την ευθύνη για να µην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” και θα τον πάρω από το χέρι να πάµε στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας». Μάλιστα, ανέφερε πως «νονός τού “Βόρεια Μακεδονία” είναι η αδελφή του, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη».
Επανέλαβε πως η Συµφωνία έχει πεθάνει λόγω των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ, σηµειώνοντας όµως παράλληλα ότι «χαίροµαι για τη θέση που πήρε ο πρωθυπουργός ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί καµία ερµηνεία περί µακεδονικής εθνότητας». Σε αυτό το σηµείο, όµως, υπήρξε και αιχµή προς τον Ν. Κοτζιά: «Εκτός αν υπάρχει άλλη συµφωνία µε τον κ. Κοτζιά κάτω από το τραπέζι».
Πριν από την οµιλία του Πάνου Καµµένου στη Βουλή πραγµατοποιήθηκε µία συντοµότατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος, που διήρκεσε µόλις 40 λεπτά, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις ή διαρροές για το τι συζητήθηκε. Από τη συνεδρίαση πάντως απουσίασαν ο Κώστας Ζουράρις και η υπουργός Τουρισµού Ελενα Κουντουρά.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr