Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Ενέκρινε τον προϋπολογισμό Εσόδων και Εξόδων του 2019
Στη σημερινή της συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων και Εξόδων του οικονομικού έτους 2019, τον οποίο υπέβαλε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επίσης, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα και ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών.
Χθες, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, η ΔΙΣ προχώρησε στη συγκρότηση 8μελούς Ειδικής Επιτροπής, υλοποιώντας επί της ουσίας την απόφαση που είχε λάβει στις 16 Νοεμβρίου η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συνεχίσει τον διάλογο με την κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους, αλλά με «κόκκινη γραμμή» τον τρόπο πληρωμής των κληρικών.
Μάλιστα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι τα μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή Διαλόγου πρότεινε ο ίδιος ο Μακαριώτατος, όπως προκύπτει και από την εισήγησή του, μια πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή απ’ όλους τους ιεράρχες της Συνόδου, αφού σ’ αυτήν συμμετέχουν και ιερείς.
Μέλη λοιπόν της Επιτροπής ορίστηκαν οι μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Πατρών Χρυσόστομος, Κορίνθου Διονύσιος, ο αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο π. Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ο κ. Βασίλειος Κονδύλης, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προσκαλεί αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων.
«Όλοι οι διάλογοι είναι πάντοτε καλό πράγμα», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν είναι αισιόδοξος για την έκβαση του διαλόγου με την κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εισήγησή του προς τη ΔΙΣ.
Ο Μακαριώτατος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στη ΔΙΣ - κάτι που είχε επαναλάβει και στην προηγούμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο όταν μίλησε για την εκκλησιαστική περιουσία- ότι ο καρπός της Επιτροπής αυτής θα υποβληθεί στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας να το εγκρίνει, πιθανόν να το διορθώσει, πιθανόν και να το απορρίψει.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος «εμείς όμως έχουμε την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε, θα το υιοθετήσει η Ιεραρχία διότι αποβλέπουμε όλοι μας από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όχι στην προσωπική ικανοποίηση, αλλά πως αυτό το υλικό αντικείμενο που γίνεται πνευματικό, θα γίνει εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας. Τα Ιδρύματα, τα σχολεία μας, οι ανάγκες οι καθημερινές μας λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σ’ ένα πνεύμα αυτοτέλειας».
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι καμία συμφωνία δεν πρόκειται να προχωρήσει εάν πρώτα δεν διασφαλισθούν τα δικαιώματα των κληρικών και δεν υπάρξει συνταγματική διασφάλιση της μισθοδοσίας τους, ως ανταλλάγματος της Πολιτείας προς την Εκκλησία για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε το Κράτος μετά το 1829 και μέχρι το 1952.
Ο Μακαριώτατος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και για όσα είχαν δημοσιευτεί από τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο στο έργο του «Πραγματιστές, Δημαγωγοί και Ονειροπόλοι» το 2015.
Όπως τόνισε «όταν με επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός και με ενημέρωσε βομβαρδισμένος από τα ‘’μυθεύματα’’ του κ. Αλιβιζάτου σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, τον ρώτησα αν τα πιστεύει, δηλαδή ότι η Ιστορία αυτής της χώρας αρχίζει στις 1-1-1945. Όχι, του ετόνισα, αυτή αρχίζει το 1821 από το Ιστορικό Μοναστήρι των Καλτεζών. Έκτοτε οι συζητήσεις μας συνεχίσθηκαν με αλληλοσεβασμό».
Μάλιστα αποκάλυψε στους συνοδικούς μητροπολίτες πως η πραγματικότητα που αντιμετώπισε ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
«Ένα τέτοιο μήνυμα, δηλαδή, «του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας», η απειλή να μεταβληθούν οι ενορίες από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ., η μισθοδοσία του κλήρου να συνεχισθεί μόνο για μια διετία, με παράταση κατά χάριν για άλλη μια διετία με Π.Υ.Σ. και στη συνέχεια η Εκκλησία να φροντίσει από μόνη της τα οικονομικά του οίκου της δεν ήταν δυνατόν να με αφήσει ήσυχο» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στη συνεδρίαση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξήγησε πως αισθάνθηκε χρέος να υποστηρίξει με τις έρευνές του, τις συνομιλίες του «την καταληστευμένη εκκλησιαστική περιουσία εκ μέρους της Πολιτείας, ιδιαίτερα από τους χρόνους του αγώνος της απελευθερώσεως, τους χρόνους της αποκαταστάσεως του νέου Κράτους και ιδιαίτερα κατά τις ταραχώδεις δεκαετίες 1920-1935, υπό το πρόσχημα πάντοτε της κάλυψης του κόστους της μισθοδοσίας του κλήρου».
Τέλος, η ΔΙΣ αποφάσισε να στηρίξει τις οικογένειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι. Όπως ανακοίνωσε, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την περιαγωγή δίσκου στις Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, ανέρχονται στο ποσό των 636.000 ευρώ, από τα οποία τα 300.000 ευρώ αποτελούν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας.
Η ΔΙΣ, εν όψει των Χριστουγέννων θα προσφέρει χρηματικά βοηθήματα σε 300 πληγείσες οικογένειες των Μητροπόλεων Μεσογαίας, Κηφισίας και Μεγάρων, αλλά και θα στηρίξει άλλες 100 οικογένειες με χρηματικό επίδομα, ώστε να αποκατασταθούν οι καταστροφές των σπιτιών τους. Οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr