Τα επόμενα βήματα του Μαξίμου για την τμηματική άρση των περιοριστικών μέτρων
Nα προλάβει σημάδια εφησυχασμού των πολιτών, που διεφάνησαν την Τρίτη σε κεντρικές οδικές αρτηρίες μεγάλων αστικών κέντρων επιχειρεί η κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Υπέρ της ενεργοποίησης ενός ισχυρού αντίβαρου έναντι των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορονοιού στα συστήματα υγείας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης τάχθηκε και χθες η Αθήνα στο πλαίσιο της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Δηλωτική, πάντως, των έντονων ζυμώσεων και των διαφορετικών προσεγγίσεων και η προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης και η επανεκκίνηση της μετά τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος.
Επί τάπητος στο πρώτο σκέλος της συνεδρίασης ήταν ένας συνδυασμός χρηματοδοτικών εργαλειών, όπως το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 100 δις ευρώ, ακόμη 200 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ακόμη 240 δις ευρώ, από τις προλήπτικές γραμμές του ESM.
Σημείο τριβής – εξ ου και η προσωρινή διακοπή των εργασιών – το κατά πόσον θα παρέμενε στο κοινό ανακοινωθέν η αναφορά σε ένα κοινό μηχανισμό χρηματοδότησης, σε ένα κοινό χρεόγραφο, που υπήρχε στο προσχέδιο. Η Αθήνα εκτιμά πως οι απαιτούμενοι πόροι, ανεξαρτήτως της προέλευσης τους και χωρίς να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, όπως ζητούν παγίως οι 9 ηγέτες, που συνέταξαν την επιστολή περί έκδοσης ευρω – ομολόγου, θα πρέπει να προσεγγίσουν το ένα τρις ευρώ. «Οτιδήποτε διαφορετικό θα προκαλούσε αναστάτωση στις αγορές και θα αποτελούσε ημίμετρο έναντι της απειλής με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η ΕΕ», παρατηρούσε κυβερνητικό στέλεχος.
Την ίδια ώρα, ως ισχυρή ένδειξη επανόδου της χώρας στην κανονικότητα μπορεί να ερμηνευθεί πακέτο μέτρων χαλάρωσης, που ανακοίνωσε χθες αργά το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάσει των οποίων μπορούν να γίνουν αποδεκτά πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.
Τούτο σημαίνει πως αίρονται και οι τελευταίοι αστερίσκοι για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ( QE), ενώ μειώνεται δραστικά το κόστος δανεισμού για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που αποκτά πλέον πρόσβαση σε μία πολύ μεγάλη ρευστότητα. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως πλέον εκπληρώνεται ένα πάγιο αίτημα της χώρας τα τελευταία 5 χρόνια και απαλείφεται μία επώδυνη…ανορθογραφία της αλήστου μνήμης περιόδου των Τσίπρα – Βαρουφάκη. Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση της ΕΚΤ και υπογράμμισε πως η αποφασιστική δράση, αλλά και το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξέλθει ισχυρότερη από τις απαιτητικές προκλήσεις.
Εν τω μεταξύ, να προλάβει σημάδια εφησυχασμού των πολιτών, που διεφάνησαν χθες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες μεγάλων αστικών κέντρων επιχειρεί η κυβέρνηση, εξ ου και…φρενάρει προς το παρόν τη συζήτηση, που άνοιξε τα τελευταία 24ωρα περί σταδιάκης άρσης των περιορισμών της κυκλοφορίας, στο φόντο των ενθαρρυντικών ευρημάτων για την εξάπλωση της νόσου.
Τα μηνύματα ανέλαβαν να κομίσουν οι συνήθεις ύποπτοι, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επέμεινε με νόημα πως «η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα», ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε πως έως τις 27 Απριλίου δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση. Στην κυβέρνηση επικαλούνται, μάλιστα, το παράδειγμα της Κίνας, όπου τα περιοριστικά μέτρα διήρκεσαν με τη μία ή την άλλη μορφή περί τους 3 μήνες και σημειώνουν πως αστοχίες αναφορικά με τη στρατηγική μπορεί να αντιστρέψει την έως τώρα θετική εικόνα.
Μορφοποιείται το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης
Οι αυστηρές προειδοποιήσεις περί μηδενικής χαλάρωσης, που σημάδεψαν την χθεσινή ενημέρωση των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά δε σημαίνει, πάντως, ότι το Μέγαρο Μαξίμου πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς και το Υπουργείο Υγείας δεν επικαιροποιεί τα επόμενα βήματα του στην κατεύθυνση της τμηματικής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό ήταν και το μενού της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το εν λόγω Υπουργείο έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη να κάνει στον πρωθυπουργό τις σχετικές εισηγήσεις.
Ανάλογο έργο έχουν επωμιστεί να φέρουν εις πέρας το αμέσως προσεχές διάστημα τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Παιδείας και Τουρισμού, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρόπος, που θα επανέλθουν στην κανονικότητα η αγορά, ο χώρος της Εκπαίδευσης και ο αντίστοιχος του Τουρισμού.
Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν το προσεχές 20ημερο πολύ κρίσιμο καθώς τις ημέρες γύρω από το Πάσχα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των περιορισμών. Σύμφωνα με το κυρίαρχο αυτήν την ώρα σενάριο, θεωρείται πιθανό να παραταθούν εάν όχι όλοι, οι περισσότεροι, πάντως, περιορισμοί και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όταν και θα γίνει πραγματικότητα, πάντα σύμφωνα με το αίσιο σενάριο η σταδιακή επιστροφή πτυχών της καθημερινότητας και τομέων της Οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr