Έτσι συλλέγουν στοιχεία οι εφαρμογές για τον κορονοϊό - «Καμπανάκι» ακτιβιστών
NewsroomΞεκίνησε η χρήση εφαρμογών εντοπισμού για την καταγραφή και τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως μεταδίδει το Euronews, κάποιες χώρες κάνουν δοκιμές μέσα από εφαρμογές στα κινητά ή συγκεντρώνοντας δεδομένα από βραχιόλια fitness, γεγονός που εγείρει προβληματισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Μάλιστα η Κομισιόν διεμήνυσε πως η ιδιωτικότητα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρουσίασε μια σειρά από κανόνες για τη χρήση των εφαρμογών παρακολούθησης, όπως αυτή που θα αξιοποιηθεί στην Ιταλία.
«Η εφαρμογή αυτή, όταν θα φτάσει στα τηλέφωνα των συμπολιτών σας, θα εγγυάται απόλυτα την ανωνυμία, σε ευθυγράμμιση με το ιταλικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο για την ιδιωτικότητα», δήλωσε ο Ντομένικο Αρκούρι, Επίτροπος Έκτακτης Ανάγκης της Ιταλίας.
Από την άλλη πλευρά οι ακτιβιστές υπέρ της ιδιωτικότητας προειδοποιούν ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» καραδοκεί ακόμα και αν υπάρχουν καλές προθέσεις. Και φέρνουν ως παράδειγμα τι συνέβη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
«Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε από τα χρόνια του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία είναι πως τα έκτακτα μέτρα πάντα διατηρούνται και πάντα επεκτείνονται. Ποτέ μην περιμένετε ότι αυτόματα θα αποσυρθούν, γιατί δεν πρόκειται να συμβεί», λέει η Ζίλκι Κάρλο της οργάνωσης Big Brother Watch. Η πρόκληση λοιπόν είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία και ταυτόχρονα η ιδιωτικότητα.
Με αυτή τη φιλοδοξία, επιστήμονες δημιούργησαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία PEPP-PT, ένα εργαλείο που σύμφωνα με την Κομισιόν δεν απαιτεί τη χρήση λεπτομερών στοιχείων όπως η διεύθυνση και το τηλέφωνο.
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα