Δύο θαλάσσιες τουρκικές ασκήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο
Μαρία ΖαχαράκηΜε δύο νέες ναυτικές ασκήσεις η Τουρκία επιχειρεί να δηλώσει παρούσα και πάλι στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το πολεμικό ναυτικό προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στην ανατολική Μεσόγειο και να συμβάλει στην ασφάλεια στη θάλασσα διενεργεί την άσκηση «Ασπίδα της Μεσογείου», στην οποία παίρνουν μέρος φρεγάτες, κορβέτες, τορπιλάκατοι, υποβρύχια, αεροσκάφη του λιμενικού, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones).
Υπογραμμίζεται ότι η άσκηση φέτος απέκτησε διεθνή ταυτότητα, καθώς συμμετείχαν σε αυτή και η Ιορδανία και το Πακιστάν ως παρατηρήτριες χώρες.
Άσκηση μεταξύ Κύπρου - Λιβύης
Την ίδια ώρα, η Τουρκία διεξήγαγε στις 17 Απριλίου άσκηση μεταξύ της γραμμής Κύπρου - Λιβύης , κατά την οποία τα τουρκικά F-16 παρέμειναν στον αέρα για 7 ώρες και 35 λεπτά.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», η άσκηση έγινε με τη συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού και στόχο είχε τη βελτίωση εκτέλεσης αποστολών και επιχειρήσεων σε μακρινές αποστάσεις.
Στην άσκηση συμμετείχαν εκτός από F-16 και αεροσκάφη CASA (μεταφοράς και επιτήρησης), αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS). Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία της Μεσογείου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την άσκηση αυτή επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί η εντύπωση και ο… φόβος στον στρατάρχη Χαφτάρ ότι η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Το δημοσίευμα καταλήγει ότι «η Τουρκία κατέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου επιθυμεί, από τη Λιβύη μέχρι την Κύπρο».
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες